SKAPER BØLGER: Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen har en opptreden tidligere partikolleger kaller både forkastelig og umoralsk.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SKAPER BØLGER: Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen har en opptreden tidligere partikolleger kaller både forkastelig og umoralsk. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Han er forkastelig og umoralsk

Gamle venner raser over Bjarne Håkon Hanssens plan om å splitte sine tidligere regjeringskamerater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Reaksjonene fra eksminister Hanssens gamle rødgrønne venner er sterke, etter at NRK torsdag fortalte at Hanssen hadde jobbet som lobbyist i PR-byrået First House for barnehageselskapet Espira.

Hensikten var å stoppe regjeringens barnehageforslag.

Blant annet ringte han direkte til Ap-representant i familie- og kulturkomiteen, Arild Stokkan Grande, for å fiske etter råd. Dagbladet kan i dag fortelle at Hanssen og PR-byråets forhold til Espira er ytterligere komplisert.

Prøvde å splitte Lovforslaget fra regjeringen, som Espira ikke ønsker, går ut på å begrense utbyttet for private barnehageeiere som har tjent gode penger på statens barnehagesatsing.

Satsingen har vært en av regjeringens viktigste saker. Hanssens lobbyplan for Espira, som er et av selskapene som har tjent gode penger, skal ifølge Dagbladets kilder ha gått ut på å framstille forslaget som et SV-forslag som egentlig ikke hadde støtte i Ap.

Utenfor virkeligheten Dette til tross for at Hanssen selv satt som statsråd og var med på behandlingen av barnehagemelding og spørsmålet om hvordan barnehager skal finansieres.

Hele veien skal det ha vært bred enighet mellom alle de tre rødgrønne partiene. Hanssen har dermed bedt Espira om å bruke argumenter som ikke stemmer med virkeligheten. Ap-topper er rystet over Hanssens framgangsmåte og opplever at han har forsøkt å splitte de rødgrønne partiene.

- Dette dreier seg om Bjarne Håkons helt umulige dobbeltrolle. Også av hensyn til sitt ettermæle som politiker burde han ha håndtert denne saken annerledes, sier Ap-representant og 3. visepresident på Stortinget, Marit Nybakk, til Dagbladet.

Hun mener Hanssens opptreden er forkastelig og politisk umoralsk.

Møtte på Stortinget Men First House' tilknytning til barnehageforslaget stopper ikke der. 16. juni i år møtte tidligere leder i Senterungdommen, Erlend Fuglum, som vararepresentant for Senterpartiet i familie- og kulturkomiteen.

Sammen med Gunn Karin Gjul (Ap) og to rådgivere møtte han blant andre Private Barnehagers Landsforbund (PBL), som er Espiras interesseorganisasjon, i komiteens møterom til et kort møte på 30 minutter.

På det tidspunktet var det klart at Fuglum skulle begynne som PR-rådgiver i First House ved siden av oppgavene som vararepresentant. På dette møtet skal PBL ha argumentert mot barnehageforslaget utfra at det var et rent SV-forslag.

- Fuglum har vært ryddig og sendt brev til Stortingets presidentskap om sitt ansettelsesforhold i First House, men han burde ikke vært på møter med kundene til First House av hensyn til egen integritet, sier Nybakk.

- Vet du om Fuglum har bidratt til First House sitt lobby-arbeid for Espira?

- Nei, det har jeg ingen formening om, sier Nybakk.

Interne notater Det som er på det rene er at Fuglum har fått oversendt forberedelsesnotater til barnehageforslaget som ble sendt ut til alle de rødgrønne politikerne i familie- og kulturkomiteen.

I disse interne notatene drøftes en rekke problemstillinger knyttet til forslaget, og Fuglum har dermed hatt mulighet til å skaffe seg særdeles god innsikt i saken.

- Jeg mener har ikke hatt noen kontakt med First House i denne perioden, og ante ikke noe om Espira før de ble nevnt på Dagsrevyen. Derfor mener jeg kritikken er urimelig, sier Fuglum til Dagbladet.

Strengere regler
Nybakk har lenge jobbet med karanteneregler for tidligere politikere som går til andre bransjer, og mener det politiske systemet ikke er vant til aggressive PR-rådgivere.

- Vi ser nå på utvidelse av karantenetida og på reglene for sakskarantene. Problemet er at en rekke yngre mennesker kommer inn i politikken, får posisjoner og kunnskap om beslutningsprosessene. Så blir de PR-rådgivere og sitter i kulissene og gir råd. De misbruker den tilliten de har fått i partiene, sier Nybakk.

Hun mener Stortinget nå må ta konsekvensene av Bjarne Håkon Hanssens opptreden.

- Vi må jobbe for bedre karantenebestemmelser og mer åpenhet rundt lobbyistene.

- Er det aktuelt å innføre et lobbyistregister?

- Det kommer an på hvordan det utformes. Hvis det bare skulle omfatte de som besøker Stortinget, ville det ha liten effekt, for disse personene sitter i kulissene. Men det må kreves større åpenhet av PR-byråene.

- Følger reglene Administrerende direktør i First House, Per Høiby, mener både Hanssen og Fuglum har opptrådt helt i tråd med reglene.

- Oppdraget for Espira er et avgrenset oppdrag, som har dreid seg om voksenopplæring rundt en beslutningsprosess. Hvorvidt reglene for tidligere politikere som går over i vår bransje er tilstrekkelige, må politikerne avgjøre, men vi har i alle fall fulgt dagens regelverk så godt som mulig, sier Høiby til Dagbladet.

- Hanssen sa, da han begynte i First House, at han ikke kom til å ringe kontakter på Stortinget eller i regjeringsapparatet. Skjønner du at noen reagerer når han likevel har ringt Arild Stokkan Grande?

- Han ringte bare med et kort, konkret faktaspørsmål. Det er forskjell på det og å forsøke å påvirke noen. Grande sier selv at Hanssen opptrådte ryddig og korrekt.

Bjarne Håkon Hanssen svarte ikke på Dagbladets henvendelser i går.