Han er første valgte president på 30 år. Nå må han få et av verdens fattigste land på rett kjøl

Roch Marc Kabore valg som president i Burkina Faso.

NY PRESIDENT: For første gang på 30 år har Burkina Faso valgt en president. Det ble Roch Marc Kabore (58). Foto: Reuters / Joe Penney / NTB Scanpix
NY PRESIDENT: For første gang på 30 år har Burkina Faso valgt en president. Det ble Roch Marc Kabore (58). Foto: Reuters / Joe Penney / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Burkina Faso er en av verdens minst utviklede økonomier, og har siden det ble uavhengig fra Frankrike i 1960 stort sett blitt styrt av ledere som har kommet til makta gjennom statskupp.

Slik var også situasjonen fram til i fjor. Da hadde tidligere president Blaise Compaore sittet siden 1987. Da han i fjor forsøkte å endre grunnloven slik at han kunne beholde makta, måtte han rømme landet.

Siden har Burkina Faso vært i et politisk vakuum med en overgangsregjering og forsøk på nye militærkupp. Søndag ble det imidlertid holdt et presidentvalg for første gang på 30 år, og Roch Marc Kabore (58) stakk av med seieren.

- Dette valget kan løse den politiske floka etter at tidligere president Compaore forsøkte å endre grunnloven i fjor. Utfordringene er store, men det viktigste er at de har klart å komme seg gjennom dette skiftet, sier Afrika-ekspert forskningsprofessor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Morten Bøås til Dagbladet.

Hoppet av tidsnok Den franske avisa Le Monde kaller den nye presidentet Kabore for tronarvingen, og på tross av at han var en nær støttespiller til den jagede ekspresidenten gjorde han et svært godt valg.

Han har vært både statsminister i Burkina Faso og var leder for nasjonalforsamlingen under Compaore. Tidlig i fjor skilte han lag med Compaore og dannet sitt eget opposisjonsparti - the Movement of People for Progress (MPP).

Ifølge landets uavhengige valgkommisjon, som talte opp stemmene tirsdag, fikk han 53,4 prosent av stemmene. Hans hovedmotstander Zephirin Diabre fikk 21,65 prosent av stemmene.

Bøås ved Nupi mener det er en fordel at Kabore har vært en del av det tidligere regimet.

- Det er det beste utfallet akkurat nå, fordi han har forbindelser til det gamle regimet, men hoppet av tidsnok til å gjøre seg selv til en troverdig opposisjonskandidat. Han representerer en viss kontinuitet samtidig som han var en kraftig opposisjonsrøst, sier han.

Det fattige landet i Vest-Afrika står fortsatt overfor store utfordringer, på tross av det demokratiske presidentvalget.

- Landet står overfor betydelig utfordringer knyttet til det økonomiske grunnlaget for staten. Det har heller ikke hjulpet å være i det politiske vakuumet de har vært i så lenge. Det handler om alt fra landsbyutvikling til makroøkonomisk stabilitet, sier han.

Trøblete i regionen Burkina Faso grenser blant annet til Mali, der militante islamister forsøker å slå rot og nylig gikk til angrep på et turisthotell og deretter en FN-base i landet. Landet grenser også til Niger der den militante opprørsgruppa Boko Haram har gått til flere angrep.

- Man skal ikke underslå det faktum at de grenser opp mot et trøblete nabolag. Burkina Faso har ingen koplinger til voldelige bevegelser andre steder, men det viktige for staten er at de opprettholder maktmonopolet, sier Bøås.

I september i år forsøkte høytstående militære offiserer, som sto Compaore nær, å kuppe makten. Nok en gang utløste det enorme protester i gatene, og offiserene bak kuppet ble fengslet. Det har derfor vært knyttet usikkerhet til hvordan helgas valg ville utspille seg.

Det ble meldt om at valget gikk rolig for seg, og oppslutningen var på rundt 60 prosent.

- Min første tanke er at jeg kjenner hvor ærefullt det er å få dette høye embete og føler vekten av ansvaret som følger med, sa Kabore til sine tilhengere etter at han var erklært som vinner, ifølge NTB.