Han er fortsatt overlege

Jon Sudbø slutter i bijobb ved Universitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kreftforskeren Jon Sudbø sier opp sin stilling som førsteamanuensis II ved Det medisinske fakultet ved Universitet i Oslo og fratrer umiddelbart, opplyser Universitet i en pressemelding i morges.

Dette er en 20 prosent-forskerstilling i tillegg til hovedjobben som overlege ved kreftklinikken ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

-Sudbø har ikke sagt opp sin stilling hos oss. Han har  hatt hovedstilling som overlege her siden 1. november 2004.
 

Det er vanlig at medisinere har akademiske bistillinger ved universieteter og forskningsinstistusjoner ved siden av, sier personal- og utviklingsdirektør Kjell Hole ved det sammenslåtte Rikshospitalet-Radiumhospitalet til  Dagbladet.no. 

-Hvordan vurderer Rikshospitalet-Radiumhospitalet Sudbøs overlegestilling?

-Vi vurderer ansettelsesforholdet for tiden. Sudbø er sykmeldt, og det har gitt oss bedre tid til å vurdere, sier personaldirektør Hole.

Overskrifter verden over

Medisineren og tannlegen Sudø har skapt overskrifter i nyhetene og medisinske tidsskrifter over hele verden etter at det ble avslørt at han har brukt oppdiktet materiale i sin forskning. Han har også innrømmet flere tilfeller av juks.

SLUTTER PÅ DAGEN:  Jon Sudbø. Foto fra Rikshospitalet
SLUTTER PÅ DAGEN: Jon Sudbø. Foto fra Rikshospitalet Vis mer

- Jeg er hans advokat, og vi samarbeider om alle deler av denne saken, sier Jon Sudbøs advokat Erling O. Lyngtveit til Dagbladet.no på spørsmål om han har rådet sin klient til å si opp.

- Hva skal Jon Sudbø gjøre nå?

-Vi tar en dag ad gangen og forholder oss til det oppnevnte granskingsutvalget og Statens helsetilsyn.

- Hvoran er formen til Sudbø?

- Jeg finner det ikke riktig å uttale meg om en klients helse, sier Lyngtveit. Jobben som Sudbø nå avvikler på dagen ved Universitet i Oslo, er en 20 prosent-stilling som han ble ansatt i sist sommer.

Lege og tannlege 

 Lyngtveit har tidligere sagt til TV2 Nettavisen at Sudbøs vei tilbake som forsker er lang og vanskelig - hvis deet i det hele tatt blir aktuelt.

-Han har håp om at det blir anledning til til å arbeide med det som er hans liv, å være lege og tannlege, sa Lyngtveit 23. januar. 

Verste svindel?

 Det var en forskningsartikkel i det anerkjente britiske tidsskriftet The Lancet som først skaffet Jon Sudbø publisitet  i medisinske kretser og i vinter i overskrifter over hele verden. Sudbøs artikkel omtalte munnkreft, og  at vanlig smertestillende medisiner for den kreftformen kan gi hjerteproblemer.

  Seinere ble det avslørt at Sudbø selv hadde diktet opp endel av bakgrunnsmaterialet.

Redaktøren i The Lancet, Richard Horton, betegnet overfor Aftenposten avsløringen som den største svindelen fra en forsker verden noen gang har sett. 

  Også Norges forskningsråd og deres nettsted forskning.no har vurdert Sudbøs juks blant forskningens største svindelsaker.

Selvkritikk 

 Etter avsløringen har Sudbø selv innrømmet at han har fusket med materialet i to andre forskningsprosjekter. Han har også innrømmet at han kom med feil opplysninger om sin spesialistutdanning da han søkte - og fikk - overlegestillingen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet for et drøyt år siden.

Statens helsetilsyn har åpnet tilsynssak mot det sammenslåtte storsykehuset, og de siste dagene har sykehuset levert flere svar på Helsetilsynets spørsmål.

-Sykehuset tar selvkritikk på manglende rutiner som gjorde at Sudbøs feilaktige CV slapp gjennom ved overlegeansettelsen.

-Sykehuset utelukker ikke at kreftpasienter er påført unødige lidelser fordi de sluttet å ta smertestillende medisiner etter råd fra Sudbøs forskning.

-Sykehuset tar selvkritikk på at det var mulig for Sudbø å publisere sitt arbeid uten at noen av de 13 medforfatterne til den omstridte artikkelen i The Lancet har lest gjennom det forskningsmaterialet de har gått god for.

Bedrageri?

Sudbø-saken kan også ende opp som en bedragerisak med krav om tilbakebetalingg. Politimester Anstein Gjengedal i Oslo sier til Aftenposten at penger som en forsker vet han vil jukse med, kan rammes av straffelovens bedrageribestemmelser.

Rikshospitalet-Radiumhospitalet har vurdert denne siden av saken med sine egne jurister, men både politiet og sykehuset avventer resultatet fra granskningskommisjonen, som skal komme med en arpport om hele saken innen 1. april.

Sudbø skal ha fått drøyt to millioner kroner av forskningsmidler til resulatene som er avslørt.

 Jon Sudbøs advokat Erling O. Lyngtveit har tidligere avvist at hans klient har hatt noen som helst privatøkonomiske interesser av jukset.