Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han er god for 5 000millioner kr.!

Fusjonen mellom ICA og Hakon Gruppen har gjort Stein Erik Hagen enda rikere. Fem milliarder kroner skal Hagen være god for - dermed er han over dobbelt så rik som Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagligvarekongen, som framover vil bo halvparten av tida i Sverige, slipper å skatte av gevinsten nå.

Stein Erik Hagen hadde satt som premiss for storfusjonen med ICA i Sverige at han ikke måtte skatte av gevinsten etter fusjonen. Hagens 55 prosenter i Hakon er blitt til 26,5 prosent i ICA/Hakon.

Slipper beskatning

For denne uka kom beskjeden fra Finansdepartementet om at de har innvilget Hagens søknad om å bli unntatt fra gevinstbeskatning.

Fusjonen er dermed et faktum og Hagen og tre av hans barn er god for over fem milliarder kroner, ifølge estimater bransjebladet Dagligvarehandelen har gjort. Dagligvarehandelen har lagt til grunn en forventet omsetning på en milliard kroner i 1999 for den nye dagligvaregiganten. På basis av forventet resultat og fra samtaler med sentrale analytikere anslår de at det nye selskapet vil prises til 20 milliarder kroner når det registreres på børsen i Sverige. Det betyr at det nye konsernet er på størrelse med Orkla.

Ruinert

Fusjonen fører til at mannen «som gjør Norge billigere» vil bo halvparten av tida i Sverige for å bidra med sitt i samkjøringen av de to varehandelgigantene. Stein Erik Hagen har imidlertid tidligere gitt uttrykk overfor Dagbladet for at han vurderte å flytte til Sverige når det nye selskapet ble registrert på børsen.

- Børsnoterer jeg selskapet med dagens lovgivning blir jeg ruinert, sa Hagen til Dagbladet i fjor sommer.

Hagen viste til at man i Sverige har lempet på skattereglene når det gjelder såkalt arbeidende kapital.

Dette får Dagbladet bekreftet i det svenske finansdepartementet. En aksjeeier som eier mer enn 25 prosent, slipper formuesskatt når selskapet registreres på børsen i Sverige.

Ikke noe tema

- Stein Erik Hagen vil jobbe halvparten av tida i Sverige. Hans medvirkning både i Sverige og Norge er viktig for raskt å kunne oppnå synergieffekter og dermed skape verdi for eierne, sier informasjonsdirektør Bjørn Richard Johansen i Hakon Gruppen.

- Men skifter Hagen adresse på grunn av norske skatteregler?

- Det har ikke vært noe tema, meg bekjent. Dette er for øvrig Stein Erik Hagens privatsak, svarer Johansen.

Stein Erik Hagen selv er i utlandet og ikke tilgjengelig for kommentar.

Skattelemping

Etter det Dagbladet får opplyst i Finansdepartementet, er unntaket fra gevinstbeskatning som Hagen har fått innvilget, ikke unikt. Av 17 søknader i 1996 ble 14 innvilget og tre avvist. Men hvis Stein Erik Hagen selger aksjene sine seinere, må han skatte for gevinsten. Flytter Hagen til Sverige, må han vente fem år med å selge, hvis han ikke skal bli skattepliktig i Norge. Lite tyder imidlertid på at Hagen vil selge med det første.

- Jeg vil ikke selge én eneste aksje. Da mister jeg kontrollen over selskapet, og hva skulle jeg da finne på å gjøre? sa Hagen til Dagbladet i fjor sommer.

Det er fortsatt uklart om det nyfusjonerte selskapet også vil bli registrert ved Oslo børs.

Kjell Inge Røkke
<B>MANNEN SOM GJØR NORGE BILLIGERE:</B> Stein Erik Hagen blir stadig rikere - dagligvarekongens fusjon med svenske ICA har gjort ham enda rikere.