DREPTE FANGEVOKTER: Etter at Thomas Silverstein i 1983 tok livet av fangevokter Merle Eugene Clutts, så det føderale fengselsvesenet seg nødt til å bygge enda sikrere soningsanstalter. Resultatet ble ADX Supermax i Florence, Colorado. Foto: Google Earth / Federal Bureau of Prisons
DREPTE FANGEVOKTER: Etter at Thomas Silverstein i 1983 tok livet av fangevokter Merle Eugene Clutts, så det føderale fengselsvesenet seg nødt til å bygge enda sikrere soningsanstalter. Resultatet ble ADX Supermax i Florence, Colorado. Foto: Google Earth / Federal Bureau of PrisonsVis mer

Han er grunnen til at skrekk­fengselet eksisterer. Slepte et lik gjennom gangene og fikk spesiallaget celle i «Range 13»

Thomas Silverstein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet fortalte i går om noen av de fryktelige historiene som har utspilt seg bak murene på supermax-fengselet ADX i Florence, Colorado - et fengsel som ble laget for å huse de verste av de verste.

ADX ble åpnet i 1994, men episoden som ligger til grunn for opprettelsen av anlegget skjedde hele elleve år tidligere i et helt annet fengsel - i Marion i Illinois.

I hovedrollen: Thomas Silverstein, hvis liv har blitt gjenfortalt i store trekk av forfatteren og journalisten Pete Early.

«Aryan Brotherhood»

Silverstein, født i Long Beach, California i 1952, var ingen stor og sterk gutt i oppveksten. Han hadde en tendens til å få juling av de andre barna, men moren ville ikke ha noe av at gutten hennes ble hakket på. Hun ga ham streng beskjed at om han ikke tok igjen, kunne han vente seg en ny runde juling av henne.

Silverstein fikk først nærkontakt med ungdomsfengselet i en alder av 14, og da han var 19 ble han sendt til San Quentin-fengselet i California. Han slapp ut fire år senere, men ble arrestert igjen kort tid etter. Denne gangen sammen med sin far Thomas Conway for tre bevæpnede ran, og ble siden sendt til Leavenworth i Kansas i 1977.

Her knyttet han raskt bånd med fengselsgjengen «Aryan Brotherhood» (Arisk Brorskap), en gjeng som er aktiv den dag i dag. Ifølge FBI utgjør de mindre enn 0,1 prosent av de innsatte i USA, men står for 18 prosent av alle drapene bak murene.

I 1980 ble han dømt til livstid for drapet på Danny Atwell, en medfange som etter rapportene å dømme skal ha nektet å smugle heroin for fengselsgjengen. Denne dommen ble annullert fem år senere da det ble klart at flere vitner hadde løyet i retten, men da var det allerede for sent for Silverstein.

Rivaliserende gjeng
Som følge av dommen for drapet på Atwell, ble Silverstein sendt til høysikkerhetsfengselet Marion i Illinois, og her ble tendensene hans enda mer voldelige.

SILVERSTEIN: Thomas Silverstein er en av fangene som i 1983 tok livet av to fangevoktere i Marion, Illinois. Disse drapene tvang det føderale fengselsvesenet til å opprette supermax-fengsler. Foto: Federal Bureau of Prisons
SILVERSTEIN: Thomas Silverstein er en av fangene som i 1983 tok livet av to fangevoktere i Marion, Illinois. Disse drapene tvang det føderale fengselsvesenet til å opprette supermax-fengsler. Foto: Federal Bureau of Prisons Vis mer

I 1981 ble han, og medfange Clayton Fountain, dømt for drapet på Robert Chappelle, medlem av den rivaliserende fengselsgjengen «D.C. Blacks», og han pådro seg nok en livstidsdom. Heller ikke dette drapet er noe Silverstein i ettertid har erkjent skyld for.

I etterspillet av drapet på Chappelle ble lederen for D.C. Blacks, Raymond «Cadillac» Smith, overført til Marion-fengselet. Rapporter fra fengselet tilsier at «Cadillac» gjentatte ganger forsøkte å ta livet av Silverstein som hevn for drapet på Chappelle

I boka «The Hot House Life Inside Leavenworth» forteller Silverstein til forfatteren at han forsøkte å si ifra til den rivaliserende gjenglederen om at han ikke tok livet av Chappelle. Dette uten hell.

- Jeg prøvde å si til Cadillac at jeg ikke drepte Chappelle, men han trodde ikke på meg og skrøyt av hvordan han skulle drepe meg. Alle visste hva som skjedde, og ingen gjorde noe for å holde oss fra hverandre. Vaktene ville at en av oss skulle ta livet av den andre, sier han.

Vokter-drap

Og slik endte det også. På et tidspunkt klarte Silverstein og Fountain å overraske gjenglederen da han var på vei ut av dusjen, og knivstakk ham 67 ganger. Deretter paraderte de liket hans gjennom fengselet for å vise de andre fangene hva de hadde gjort.

Silverstein fikk naturlig nok en ny livstidsdom for drapet på «Cadillac», og det ble sendt inn nye vakter for å gjenvinne kontrollen i fengselet. En av disse var Merle Eugene Clutts. Silverstein har i ettertid hevdet at Clutts trakasserte ham gjentatte ganger uten at det noen gang ble bevist.

Silverstein var uansett besatt av tanken på å ta livet av Clutts, og den 22. oktober 1983 bar måneder med planlegging frukter. På vei fra cellen til dusjen klarte han å komme seg fri fra håndjernene samtidig som han fikk ovelevert en kniv gjennom gitteret fra en medfange. Han overfalt den ubevepnede Clutts, og obduksjonen viste at han ble knivstukket 40 ganger.

FENGSEL: ADX er det fengselet i USA som har høyest sikkerhet. Det ble designet for å være umulig å rømme fra, et slags Alcatraz i Rocky Mountains, et sted hvor de aller verste sitter bak lås og slå. Norman Carlson, en tidligere føderal fengselssjef beskrev klientellet der som «en veldig liten del av fangepopulasjonen som ikke viser noen form for respekt for menneskelig liv». Foto: AFP PHOTO/BOB DAEMMRICH/NTB Scanpix
FENGSEL: ADX er det fengselet i USA som har høyest sikkerhet. Det ble designet for å være umulig å rømme fra, et slags Alcatraz i Rocky Mountains, et sted hvor de aller verste sitter bak lås og slå. Norman Carlson, en tidligere føderal fengselssjef beskrev klientellet der som «en veldig liten del av fangepopulasjonen som ikke viser noen form for respekt for menneskelig liv». Foto: AFP PHOTO/BOB DAEMMRICH/NTB Scanpix Vis mer

Samme dag gjorde Fountain det samme med fangevokter Robert Hoffman, og etter den dagen har det amerikanske fengselsvesenet vært endret, skriver slate.com.

Nye anlegg

Norman Carlson var sjef for det føderale fengselssystemet på dette tidspunktet, og han innså at det de så på som landets sikreste fengsel, ikke lenger var tilstrekkelig.

De trengte, som han sa, nye anlegg for å holde «en veldig liten del av fangepopulasjonen som ikke viser noen form for respekt for menneskelig liv».

Etter drapene på Clutts og Hoffman ble Marion satt i en fullstendig «lockdown-tilstand» og ble i praksis landets første supermax-fengsel. Fangene ble måtte sitte i cellene sine i 23 av døgnets timer, og fangevokterne brukte langt strengere midler enn tidligere for å holde de innsatte i tømme.

Silverstein ble først overført til Atlanta, før han etter opptøyene der ble sendt tilbake til Leavenworth i 1987. Det ble hans adresse i de nesten 18 årene før han i 2005 ble overført til ADX. Fengselet han selv må ta store deler av æren og skylda for at i det hele tatt eksisterer.

«Range 13»

I utgangspunktet ble Silverstein plassert i en spesiallaget celle i et område av fengselet kalt «Range 13». Her satt bare han og Ramzi Yousef, mannen som sto bak attentatet mot World Trade Center i 1993 samt flere andre terrorplaner mot vestlige mål.

CBS skrev i 2007 at det hadde skjedd endringer i fengselet, og at Silverstein og Yousef da var flyttet til andre celler.

Andre kjente forbrytere som sitter bak lås og slå i Florence, Colorado er Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric Randolph, Zacarias Moussaoui, Terry Nichols, Vincent Basciano, Michael Swango, Larry Hoover og Robert Hanssen.

Ingen av disse vil noen gang sette bein utenfor murene. Hva Silverstein angår er løslatelsesdatoen hans 2. november 2095. Han vil da være 143 år gammel.

KJENTE NAVN: Blant fangene som har permanent adresse her er Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric Randolph, Zacarias Moussaoui, Terry Nichols, Vincent Basciano, Michael Swango, Larry Hoover og Robert Hanssen. I tillegg kan også fanger som har store problemer med å oppføre seg bli sendt hit. Foto: AFP PHOTO/BOB DAEMMRICH/NTB SCANPIX
KJENTE NAVN: Blant fangene som har permanent adresse her er Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric Randolph, Zacarias Moussaoui, Terry Nichols, Vincent Basciano, Michael Swango, Larry Hoover og Robert Hanssen. I tillegg kan også fanger som har store problemer med å oppføre seg bli sendt hit. Foto: AFP PHOTO/BOB DAEMMRICH/NTB SCANPIX Vis mer