Han er hærens knyttneve

Sersjant André (25) er en del av hærens knyttneve. Telemark bataljon feirer 10 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I baksetet på stormpanservognen CV9030 er det ingen ekstra beinplass. Våpen, hjelmer, hørselsvern og åtte mann skrangler sammen når 20 tonn stål humper over steiner og krattskog på hærens øvingsområde ved Rena leir i Hedmark. Ingen støtdemping. Minimalt med utlufting.

- Dette er ingenting. Tenk hvordan dette blir når det er 40 grader ute, roper en av soldatene.

Eldre, bedre trent, mer erfaring Det er ti år siden den nye Telemark bataljon (TMBN) ble opprettet. De rundt 450 vervede soldater og befal utgjør hærens eneste helprofesjonelle avdeling, og er eldre, har mer trening, og mer erfaring enn vernepliktige soldater. De utgjør Norges største bidrag til utenlandsoperasjoner.

André (25) fra Vestby var grenader i 4,5 år før han ble sersjant. Han avtjente verneplikten i sjøforsvaret, men søkte seg over til Telemark bataljon.

- Jeg har fått livserfaring det ikke er mulig å få på noen annen måte, sier André.

INTIMT: Inne i hærens CV9030 stormpanservogn er ikke komfort førsteprioritet. Likevel gjør den jevne duren gjør at soldatene ofte sovner underveis. Foto: Håkon Eikesdal
INTIMT: Inne i hærens CV9030 stormpanservogn er ikke komfort førsteprioritet. Likevel gjør den jevne duren gjør at soldatene ofte sovner underveis. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han har vært sersjant i 1,5 år nå, og har ansvaret for tre av de andre soldatene som sitter skviset baki stormpanservognen «Leia».

- Det er strenge fysiske og psykiske krav. Vi er ikke ute etter Rambo-typen. Du må ha vinnerinstinkt, stå-på-vilje og like å samarbeide. Og du må være forberedt på å i ytterste konsekvens miste livet, sier han.

For fremtiden Ine Marie Eriksen Søreide (H), leder av Stortingets Utenriks- og forsvarskomité, mener vi vil få flere profesjonelle soldater i fremtiden.

- Våpensystemene blir mer og mer avanserte, og krever opplæring. Og vi skal være klar til å operere i utlandet. Dette er hærens knyttneve, sier hun.

Og det føles som en knyttneve når 120mm-kanonen til en Leopard 2A4 stridsvogn går av, bare femti meter unna.

30 kilo oppakning André rager høyt over de fleste andre på plassen ved skytebanen. Han har på seg skuddsikker vest, kamprifle, pistol, granater, ammunisjon, sambandsutstyr, vann og kanskje litt mat. Til sammen rundt 30 kilo. Dette skal marsjeres rundt opptil flere mil hver dag, uker i strekk.

KRAFTDEMONSTRASJON:  Det er ti år siden Telemark bataljon gjenoppstod i sin nåværende form. Torsdag fikk politikere, forsvarsindustri og presse se en fortettet demonstrasjon av avdelingens slagkraft. Foto: Håkon Eikesdal
KRAFTDEMONSTRASJON: Det er ti år siden Telemark bataljon gjenoppstod i sin nåværende form. Torsdag fikk politikere, forsvarsindustri og presse se en fortettet demonstrasjon av avdelingens slagkraft. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Du blir vant med slitet. Vi trener hardt. Men det er ganske bra å komme hjem til samboeren på fredagen, lage hjemmelaget pizza og sprette en iskald øl.

Over ett år i Afghanistan Det er ikke alltid soldatene fra Telemark bataljon kan dra hjem på fredager. 3500 ganger siden 2003 har en soldat fra bataljonen gått ombord på flyet til Afghanistan, mange av dem på flere turer. To av dem kom aldri hjem.

I alt ti norske soldater er drept i tjeneste i Afghanistan, to av dem direkte tilknyttet TMBN. I januar 2010 ble Claes Joachim Olsson drept, og to andre såret, da CV9030en de satt i kjørte på en veibombe. I 2004 Tommy Rødningsby ble drept i et rakettangrep i Kabul. Kystjeger Simen Tokle, som sammen med tre andre norske spesialsoldater ble drept av en veibombe juni 2010, hadde tidligere tjenestegjort i Telemark bataljon.

André har tilbragt over et år av livet i det sentralasiatiske landet. Tre turer fra 2007 til 2011.

- Det jeg ikke glemmer er bakholdsangrepene. Når du må skyte tilbake og kjempe for liv et ditt. Jeg tenker mye på hvordan de lokale må leve med dette, sier den erfarne soldaten.

VETERAN: 25 år gamle André har vært tre turer i Afghanistan. Til sammen over ett år. -  Det gir sterke inntrykk å treffe lokalbefolkningen første gang, og skadene Taliban har påført dem. Jeg har vokst som menneske, sier André. Foto: Håkon Eikesdal
VETERAN: 25 år gamle André har vært tre turer i Afghanistan. Til sammen over ett år. - Det gir sterke inntrykk å treffe lokalbefolkningen første gang, og skadene Taliban har påført dem. Jeg har vokst som menneske, sier André. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

-  Det gir sterke inntrykk å treffe lokalbefolkningen første gang, og skadene Taliban har påført dem. Jeg har vokst som menneske, sier André.

SLÅR HARDT FRA SEG: Når Telemark bataljons Leopard 2 A4 stridsvogn skyter med sin 120 mm kanon, kjenner man det som en knyttneve, selv 50 meter unna. Foto: Håkon Eikesdal
SLÅR HARDT FRA SEG: Når Telemark bataljons Leopard 2 A4 stridsvogn skyter med sin 120 mm kanon, kjenner man det som en knyttneve, selv 50 meter unna. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer