Han er hærens knyttneve

Sersjant André (25) er en del av hærens knyttneve. Telemark bataljon feirer 10 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I baksetet på stormpanservognen CV9030 er det ingen ekstra beinplass. Våpen, hjelmer, hørselsvern og åtte mann skrangler sammen når 20 tonn stål humper over steiner og krattskog på hærens øvingsområde ved Rena leir i Hedmark. Ingen støtdemping. Minimalt med utlufting.

- Dette er ingenting. Tenk hvordan dette blir når det er 40 grader ute, roper en av soldatene.

Eldre, bedre trent, mer erfaring Det er ti år siden den nye Telemark bataljon (TMBN) ble opprettet. De rundt 450 vervede soldater og befal utgjør hærens eneste helprofesjonelle avdeling, og er eldre, har mer trening, og mer erfaring enn vernepliktige soldater. De utgjør Norges største bidrag til utenlandsoperasjoner.

André (25) fra Vestby var grenader i 4,5 år før han ble sersjant. Han avtjente verneplikten i sjøforsvaret, men søkte seg over til Telemark bataljon.

- Jeg har fått livserfaring det ikke er mulig å få på noen annen måte, sier André.

Han har vært sersjant i 1,5 år nå, og har ansvaret for tre av de andre soldatene som sitter skviset baki stormpanservognen «Leia».

- Det er strenge fysiske og psykiske krav. Vi er ikke ute etter Rambo-typen. Du må ha vinnerinstinkt, stå-på-vilje og like å samarbeide. Og du må være forberedt på å i ytterste konsekvens miste livet, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer