Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han er heldig som er sort

Hillary-støttespiller om Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demokrat og tidligere visepresidentkandidat Geraldine Ferraro har i dag opprørt Obama-leiren med uttalelser om rase, skriver The Guardian.

Ferraro, som stilte til valg med Walter Mondale i 1984 og nå aktivt støtter Hillary Clinton i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, setter spørsmålstegn ved Barack Obamas popularitet, som hun mener bare skyldes at han er svart.

- Hvis Obama hadde vært hvit ville han ikke hatt denne posisjonen. Og hadde han vært kvinne... ville han ikke hatt denne posisjonen. Han er heldig som er den han er. Og landet lar seg rive med av hele konseptet, sa Ferraro i et intervju med lokalavisa The Daily Breeze i Torrance i delstaten California fredag.

Uttalelsene har i dag blitt gjengitt i flere nasjonale amerikanske medier.

Svært uheldig

David Axelrod, Obamas seniorrådgiver, ber nå om at Clinton-organisasjonen løser Ferraro fra sin posisjon, og oppfordrer Clinton til å bedre kontrollere tonen i kampanjen.

- Lederskapet i kampanjen kommer helt fra toppen. Signalene som er sendt fra Clintons leir har vært uheldige, sa Axelrod på en pressekonferanse i dag.

Han mener Clinton har tatt for lett på Ferraros uttalelser:

Lar seg rive med: - Han er heldig som er den han er. Og landet lar seg rive med av hele konseptet, sier Geraldine Ferraro. Foto Scanpix Foto: SCANPIX
Lar seg rive med: - Han er heldig som er den han er. Og landet lar seg rive med av hele konseptet, sier Geraldine Ferraro. Foto Scanpix Foto: SCANPIX Vis mer

- Når man blunker og nikker til krenkende påstander, sender man i virkeligheten et signal om at alt er lov.

Ifølge CNN var Obamas utenrikspolitiske rådgiver, Susan Rice, enig.

- Hvis senator Clinton seriøst vil få en slutt på utsagn med raseimplikasjoner... ja, da bør hun trekke tilbake denne kommentaren.

«Monster»

Barack Obamas tidligere utenrikspolitiske rådgiver, Samantha Power, ble tvunget til å si opp for få dager siden, etter at hun hadde kalt Hillary Clinton et monster off the record under et intervju med The Scotsman.

Avisas avgjørelse om å trykke kommentaren er omdiskutert.

Obamas etniske bakgrunn og mellomnavn - Hussein - har blitt brukt aktivt av motstandere, både demokrater og republikanere, i racet om å bli presidentkandidat.

«Jublende islamister»

Tidligere denne uka sa blant annet Steve King, et republikansk kongressmedlem fra Iowa, at islamister kommer til å juble hvis Obama blir president.

- Da vil de radikale islamistene, al-Qaida og deres til hengere, danse i gatene i større antall enn de gjorde etter 11. september, fordi de vil erklære seieren i denne krigen mot terror, sa King i et intervju med The Daily Reporter, ifølge Nyhetsbyrået AP.

Obama har stor oppslutning blant svarte, men bakgrunnen har ikke vært noe problem i forhold til de hvite velgerne heller. The Guardian skriver at han vant i Wyoming, som har 95 prosent hvite innbyggere, med hele 23 poeng.

Kontroversiell: - Hvis Obama hadde vært hvit ville han ikke hatt denne posisjonen, hevder Geraldine Ferraro.
Tidligere visepresidentkandidat: Ferraro stilte til valg med Walter Mondale i 1984. Nå støtter hun Hillary Clinton i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media