Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stefan Löfven

Han er i krise før valget i Sverige: Innvandring får skylda

Socialdemokraterna har mistet 350 000 velgere til Sverigedemokraterna. Forsøket på å hente dem tilbake vil neppe lykkes.

TØFFE TIDER: Statsminister Stefan Löfven kan beholde makta - men partiet hans går mot et krisevalg. Innvandringspolitikken får skylda. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFFE TIDER: Statsminister Stefan Löfven kan beholde makta - men partiet hans går mot et krisevalg. Innvandringspolitikken får skylda. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjempen i svensk politikk, Socialdemokraterna, går mot et historisk dårlig valg. Partiet til statsminister Stefan Löfven har 25,5 prosent oppslutning på snittmålingene, ifølge Sveriges Radio.

Det medfører en viss framgang fra krisemålingene tidligere i sommer, men fortsatt er det langt igjen til nivået partiet vanligvis ligger på: Partiets svakeste valg, i 1911, ga en oppslutning på 28,5 prosent. Socialdemokraterna fikk 30,6 prosent ved valget i 2014.

Sylo Taraku i tankesmien Agenda sier innvandring er hovedårsaken.

- Innvandring har vært et altoverskyggende tema i Sverige. Det er typisk for valgene i Europa etter migrasjonskrisa, men i Sverige er det første gang innvandring er hovedtema. Det har passet Sverigedemokraterna (SD) best, sier Taraku til Dagbladet.

Velgerflukt

Socialdemokraterna har mistet om lag 350 000 velgere til Jimmie Åkessons SD.

Partiet har nå forsøkt å begrense velgerflukten ved å løfte lov og orden som viktigste valgsak etter velferd. Det blir for lite, for seint, ifølge Taraku.

- Man må spørre om det ikke er for seint nå. Det er neppe mulig å hente inn alle velgerne de har mistet til SD. Samtidig har de også dempet demoniseringen av Åkessons parti, sier Taraku.

Angsten er borte

Han mener berøringsangsten Socialdemokraterna har hatt overfor SD nå omsider er borte, men at skaden allerede er skjedd. Partiets manglende vilje til å diskutere innvandring de siste årene har kostet dem dyrt.

- Dersom de hadde hatt en bedre debatt om innvandring og integrering de siste åra, så ville Socialdemokraterna ikke vært der de er nå på målingene. Folk vil stemme på originalen, ikke kopien, sier han om forholdet mellom Socialdemokraterna og SD.

- Blant de etablerte partiene har det vært en konsensus om den liberale linjen i innvandringen. Men mange svensker deler ikke det synspunktet. Da føler mange velgere at de ikke er representert, forstått eller respektert, og det skaper et behov for et parti som Sverigedemokraterna, sier han.

Trump-effekten

Da Dagbladet var med Sverigedemokraterna på valgkamp, håpet mange på en Trump-effekt ved valget: Enkelte mente så mange som hver fjerde SD-velger ikke våger å oppgi partiet ved meningsmålinger.

Dermed håper man på langt høyere oppslutning enn målingene viser.

- Jeg tror også det kan komme en effekt lik den vi så med Trump i USA. Det er fortsatt litt tabu å si at man skal stemme på Sverigedemokraterna, sier Taraku i Agenda.

Krisevalg kan gi statsminister

Civita-sjef Kristin Clemet, som følger det svenske valget tett, tror årets valg blir det siste hvor man kan danne en regjering i Sverige uten å ta hensyn til SD.

- Det tok 40 år før Frp var inne i varmen i norsk politikk. Men SD er et helt annet parti, og situasjonen er en annen.

Som Dagbladet skrev fredag, kan Socialdemokraterna fortsatt sitte med statsministeren etter valget på søndag. Det blir tunge forhandlinger om makta etter et valg hvor ingen blokk får flertall og SD sitter på vippen. Fortsatt er venstresida større enn den borgerlige alliansen. Skulle Löfven beholde makta, vil han bli en historisk svak statsminister.

- På sikt vil det være helt umulig for de andre partiene å ikke ta hensyn til Sverigedemokraterna, sier Kristin Clemet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!