Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han er i paradis

ASIRA AL-SHAMALIYA (Dagbladet): Mahmoud Abu Hanoud (34) ble drept av israelske sikkerhetsstyrker fredag. Men hjemme i Asira al-Shamaliya er Hanouds far både glad og stolt. For nå er sønnen i paradis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble veldig glad da jeg fikk høre nyheten. Det var bedre enn å få 100000 millioner dinarer, forteller Mahmouds far (71) til Dagbladet.

Og det er mange som er villige til å fylle Hanouds plass.

I går ble to uskyldige mennesker drept da to bevæpnede palestinere åpnet ild på en busstasjon i byen Afula nord i Israel.

Så skjøt israelske sikkerhetsstyrker ned de to palestinske mennene. I en episode på Vestbredden ble en israelsk kivinne drept da en palestiner åpnet ild, og skaden var allerede gjort. Angrepene er nok et tilbakeslag for en svært usikker fredsprosess.

Hanoud ble drept da et israelsk kamphelikopter skjøt minst fem raketter mot bilen han satt i utenfor Nabulus. Hans bror og nærmeste assistent ble også drept i attentatet.

Forsvarer drapet

Palestinske myndigheter fordømte drapet, mens Israel forsvarer likvideringen. De mener Hanoud var en mesterterrorist med ansvar for en rekke selvmordsaksjoner.

- Mahmoud var ansvarlig for selvmordsbomben i Tel Aviv (21 døde) og bomben i en pizzarestaurant i Jerusalem i august (15 døde). Han forberedte aksjonene og sendte av gårde fire personer for å gjennomføre dem, forteller hans bror, Ahmad Abu Hanoud (37).

SKAL KRIGE VIDERE: Muhammad Ahmad Abu Hanoud (71) lover at han skal følge i sin avdøde sønns fotspor. Hans blod vil ikke bli tapt, sier faren.Foto: FREDRIK NAUMANN
SKAL KRIGE VIDERE: Muhammad Ahmad Abu Hanoud (71) lover at han skal følge i sin avdøde sønns fotspor. Hans blod vil ikke bli tapt, sier faren.Foto: FREDRIK NAUMANN Vis mer

Minnestund

Siden søndag har befolkningen i Asira al-Shamaliya vært sammen i en moské og i en leilighet for å minne sitt avdøde bysbarn. Minnestunden varer i fire dager, og folk fra fjern og nær stikker innom for å gratulere Mahmouds familie. På veggene i lokalene henger det fargerike plakater med bilde av avdøde Mahmoud, med hilsninger fra en rekke palestinske grupper og partier. Rundt hundre menn kysser, klemmer og snakker om den avdøde - og om krigen mot israelerne.

- Jeg vil følge i min sønns fotspor og fortsette kampen mot jødene. Hans blod vil ikke bli tapt, sier faren Muhammad Ahmad Abu Hanoud.

71-åringen er preget av at han har mistet sin sønn, men holder seg oppe ved tanken på at Mahmoud nå er i paradis.

- I sju år har vi fryktet for Mahmouds liv. Nå er vi glade. Vår religion sier at han er i paradis sammen med sine venner som er drept i frihetskampen mot jødene. Se på oss: Vi går ikke i svart, vi gråter ikke, sier faren. Han forteller at hans kone begynte å synge da hun fikk høre at sønnen var drept.

«Ettersøkt nr. 1»

- Mahmoud fortalte henne at hun ikke skulle synge når de var sammen. Hun måtte vente med sangen til etter hans død, forklarer en annen av Mahmoud Abu Hanouds brødre.

Mahmoud Abu Hanoud var en av lederne for Hamas' væpnede brigader, Izz el-Deen al-Qassam. Organisasjonen har påtatt seg ansvaret for en rekke selvmordsaksjoner, og Mahmoud har fungert som en av lederne de siste sju årene.

I denne perioden har han knapt sett familien og vennene sine av frykt for de israelske sikkerhetsstyrkene. På folkemunne ble Hanoud kalt «Ettersøkt nummer 1».

Hanoud studerte den islamske loven sharia i fire år på universitetet.

- Han var en god kriger og fjellenes sønn. Nå er han sammen med sine tidligere venner i paradiset. Israel har drept mange av våre barn, mødre og venner, så han er ikke alene, sier læreren og broren Ahmad Abu Hanoud.

SKAL KRIGE VIDERE: Muhammad Ahmad Abu Hanoud (71) lover at han skal følge i sin avdøde sønns fotspor. Hans blod vil ikke bli tapt, sier faren.Foto: FREDRIK NAUMANN
Hele Norges coronakart