- Han er ikke dummere enn at han kan få med seg dette

Derfor mener psykiatriprofessor at Breivik har fått tre ulike diagnoser. Han mener bare én av dem stemmer.

VITNET: Professor Ulrik Fredrik Malt forklarer seg ved hjelp av to psykiatriske fagbøker i rettsal 250 fredag i åttende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Rettspsykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim følger nøye med. Foto: Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
VITNET: Professor Ulrik Fredrik Malt forklarer seg ved hjelp av to psykiatriske fagbøker i rettsal 250 fredag i åttende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Rettspsykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim følger nøye med. Foto: Foto: Heiko Junge/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt vitnet før lunsj i Oslo tingrett.

Malt, som ikke har erfaring som sakkyndig i retten, men som har gitt ut bøker om psykiatri og er ekspert på forskningskriteriene innen klassifikasjonssystemet ICD-10.

- Tilpasset svarene Han forklarte hvordan de to settene med psykiaterne kan ha kommet til så ulike konklusjoner om Anders Behring Breiviks psyke.

- At massedrapsmannen fikk lese den første rapporten og lese hva eksperter mente om den i mediene kan også ha vært en faktor, sa Malt.

- Han er ikke dummere enn at han kan lese og få med seg dette. Han kan tilpasse svarene til ønsket diagnose. Breivik har jo sagt at «jeg vil ikke på galehus», sa Malt og la til at han ikke nødvendigvis mente det var forklaringen.

Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har fått kritikk av Den rettsmedisinske kommisjon for å ikke ha tatt hensyn i tilstrekkelig grad til at Breivik tilpasset sin forklaring til dem, fordi han ønsker å bli dømt som tilregnelig.

- Ikke paranoid Malt sa i retten at han ikke mener det er dekning for å si at Breivik lider av paranoid schizofreni, som Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte med, eller dyssosial personlighetsforstyrrelse, som Tørrissen og Aspaas har diagnostisert Breivik med.

Malt tok først for seg Sørheim og Husby konklusjon.

- Et hovedpoeng er om det foreligger såkalte grandiose vrangforestillinger, sa Malt.

Han listet opp en del av Breviks storslåtte beskrivelser av seg selv - "kommandør", "stormester" og bruken av titler og uniformer.

- Dette er storhetsforestillinger - men er de storhetsVRANGforestillinger? spurte han.

- Ikke psykotisk Malt finner ikke at Breivik oppfyller kriteriene for psykose.

- For å være psykotisk, må man oppfylle minst to av følgende kriterier: vedvarende hallusinasjoner, neologismer, kataton atferd, negative symptomer som apati og avbrutt tale.

Malt peker på at en del har reagert på Breiviks oppførsel i retten.

- Men man må huske på at han sitter her dag ut og dag inn, sier han, og synes ikke tiltaltes oppførsel i retten har vært spesielt påfallende ut fra situasjonen.

- Ikke schizofren Malt har ikke funnet at Breivik oppfyller noen av kriteriene for schizofreni.

Disse kriteriene innbefatter bl.a. såkalt tankeekko (at man hører tanker om og om igjen, som et ekko) eller vedvarende hallusinasjoner.

Han understreker at han ikke har intervjuet Breivik selv, og derfor må se på diagnosekriteriene fra et akademisk ståsted.

- Ikke dyssosial Deretter tok han for seg Tørrissen og Aspaas konklusjon.

- Hvis vi skal gi diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse, skal minst tre av følgende kriterier være til stede: lav terskel for aggressive utbrudd, kald likegyldighet for andres følelser, vedvarende ansvarsløs holdning, vansker med å opprettholde varige forhold, manglende evne til å oppleve skyldfølelse, tendens til å gi andre skylda, sa Malt.

Malt framkalte latter fra så vel tiltalte som tilhørere da han beskev punktet «vedvarende ansvarsløs holdning»:

- Vi vet at Breivik har hatt svarte konti i utlandet - men det gjelder en hel del fra Oslo vest. Skulle vi diagnostisert ham på grunnlag av dette, ville vi hatt en hel del flere diagnoser på Oslo vest enn vi har.

Malt synes ikke Breivik oppfyller kriteriene. Han tror ikke Breivik ville fått denne diagnosen hvis han ble utredet på Rikshospitalet, der Malt jobber.

Han påpekte at Tørrissen og Aspaas tilsynelatende ikke har gått igjennom disse kriteriene punkt for punkt, i henhold til ICD-10 (den internasjonale standarden for sykdomsdiagnostisering).

- Er narsissitisk Han redegjorde videre for kriteriene for narsissistisk personlighetsforstyrrelse:

- Kriteriene dreier seg blant annet om: En oppblåst opplevelse av viktighet, opptatt av fantasier om ubegrenset makt, han er "spesiell" og unik, manglende empati, misunnelig på andre, arrogant og hoven, en opplevelse av å ha spesielle rettigheter.

- Det må være helt forsvarlig å gi ham denne diagnosen, sa Malt.

Han sa i retten at han hadde forståelse for hvordan de to psykiaterparene hadde kommet til ulike konklusjoner.

- De første sakkyndige har noen vesentlige poeng som det andre paret ikke har - og motsatt, sa Malt.

- Hadde dette vært enkelt, hadde alle de fire (sakkyndige) og jeg vært helt enige.

- Jeg er ikke overbevist om at vi med sikkerhet kan fastslå at Breivik har en paranoid psykose. Men det kan ikke utelukkes, sa han.