- Han er ikke et menneske

Tilhørerne fikk høre grusomme detaljer på dag fem i terrorrettssaken.

 RYSTET:  Det var sterke skildringer i rettssal 250 på den femte dagen i terrorrettssaken. John Hestnes forteller at folk satt lamslåtte og hørte på. Foto: Nina Hansen
RYSTET: Det var sterke skildringer i rettssal 250 på den femte dagen i terrorrettssaken. John Hestnes forteller at folk satt lamslåtte og hørte på. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarer Geir Lippestad gikk i forkant av terrorsakens femte dag ut og varslet mot sterke skildringer. Det var fordi temaet for utspørringen av Anders Behring Breivik nå var kommet til Utøya.

- Jeg har sett en kynisk person sitte og forklare drap etter drap, og hvordan han gjorde det, helt uten å vise følelser, sier en preget John Hestnes i støttegruppa til Dagbladet.

- Jeg har sluttet å tenke på ham som et menneske. Han er ondskapens far, sier han.

«Dette blir for tøft» Både aktor og Breivik selv varslet tilhørerne i rettssal 250 om at den siste perioden etter lunch ville bli detaljrik og opprivende. Det var flere som valgte å ta dette rådet og gikk før den siste delen av rettssaken i dag.

- Jeg fikk meldinger fra folk som gikk og skrev «dette blir for tøft for meg», sier Hestnes.

Mange har gått ut og rådet etterlatte og pårørende om å ta pauser for å unngå å se og høre alt, slik at man unngår for stor belastning.

Gråt De som ble igjen fikk høre sterke skildringer fra hva som skjedde på Utøya.

- Det var veldig stille i salen. Samtidig var det mange som gråt. Vi er helt lamslåtte av hvordan han satt der og forklarte uten å miste maska. Han er sterk og livsfarlig, sier Hestnes.

Hestnes forteller at tilregnelighetsspørsmålet er det mest interessante for ham nå.

- Er dette en verden i spillfantasien hans, eller er det noe annet? Det blir interessant å høre hva retten kommer fram til, sier Hestnes.