<strong>BOLIGEN:</strong> Dette er blokka øst i Oslo der den terrorsiktede 18-åringen har bodd den siste tida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BOLIGEN: Dette er blokka øst i Oslo der den terrorsiktede 18-åringen har bodd den siste tida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Han er ikke radikalisert

Venn av terrorsiktet 18-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Han har aldri vært radikal, forteller en av 18-åringens nærmeste venner til Dagbladet.

18-åringen han refererer til er Norges yngste som noen gang har blitt terrorsiktet. Mannen fra Oslo ble for snart tre uker siden pågrepet på flyplassen i Göteborg. Han ble stoppet av svensk sikkerhetspoliti i det han var i ferd med å gå om bord på et fly til Rhodos. PST mener mannen skulle slutte seg til IS i Syria.

Siktede har i sin forklaring for politiet, og som han har opprettholdt i sin forklaring for retten, framholdt at han var på vei til Syria for å hjelpe befolkningen i Syria. Han har i sin forklaring for retten presisert at det bare ville dreid seg om humanitært arbeid.

- Det er det samme han fortalte meg. Han ville ned og bygge skoler, og passe på barn som har mistet foreldrene sine i krigen, forteller kameraten.

Sluttet på skolen Kameraten, som ønsker å være anonym og ikke er muslim selv, forteller om en person som helt plutselig valgte å bli muslim.

- Jeg er ikke helt sikker på hvorfor han ble muslim, annet enn at han sa det ga han mening i livet. Han har hatt en tøff barndom, og mente at islam var den riktige veien å ta for å få livet på rett kjøl.

Han beskriver den siktede som en hyggelig og sympatisk person som bare ønsket det beste for alle.

Etter det Dagbladet kjenner til har attenåringen de siste månedene bodd alene i en egen leilighet som barnevernet har disponert. Samtidig hadde han et arbeidsforhold på en bedrift på Østlandet som et tiltak gjennom barnevernet. Flere kilder bekrefter at han sluttet på skolen, og begynte å bruke mer og mer tid i moskeene i Oslo.

- Han hadde flere samtaler om islam med meg, og prøvde hele tiden å overtale meg om å bli muslim.

Var bøssebærer Kameratene brukte tiden sin på å spille skytespill i leiligheten til den terrorsiktede, og en dag kom samtalen inn på Syria.

- Han begynte å snakke om å reise ned og hjelpe befolkningen, men jeg advarte han om at det var veldig farlig.

Han skal ha blitt bøssebærer og samlet inn penger til den syriske sivilbefolkningen, men hatet mot Assad-regimet skal ha blitt større for hver dag som gikk.

Mens han fortsatt bodde hos familien, banket PST en dag på døra.

- De ønsket et møte med han. Han var i sjokk og forsto ikke helt hva de ville.

Ble satt under overvåking Etter flere bekymringssamtaler fikk den siktede en kontaktperson i barnevernet som han jevnlig hadde kontakt med. I mellomtida skal PST-ha fått informasjon om at mannen skal ha kommet i kontakt med Ubaydullah Hussain. Etter hva Dagbladet forstår skal denne kontakten ha ført til at mannen ble satt under kraftig overvåking.

- Han ønsket ikke lenger å være vitne til grusomhetene som utspiller seg i Syria. Han ble fast bestemt på å reise ned, og sa at Ubaydullah Hussain var en veldig misforstått person.

Likevel mener han at kameraten verken er radikalisert eller en trussel for det norske samfunnet.

- Selv om han ble muslim, er han i mine øyne fortatt den samme gamle personen. Han framsto ikke som annerledes etter at han kom i kontakt med Hussain. Han fortsatte å møte meg som ikke er muslim, men han fortalte meg aldri om at han var i ferd med å reise til Syria.

PST ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

- Vi ønsker ikke å kommentere verken dialog eller hvilket fokus PST har på enkeltpersoner, sier Trond Hugubakken, informasjonssjef i PST.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer