Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
I KULISSENE: Stephen Bannon var strategen som kom inn og overtok styringen av Donald Trumps valgkamp i august, sammen med Kellyanne Conway. Kontroversielle Bannon knyttes til det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart News og alternativhøyre. I motsetning til Conway, trives Bannon best i bakgrunnen. Her under et valgkamparrangement i Denver. Foto: AP / NTB Scanpix

- Han er ikke redd for å skape hat mellom grupper

Donald Trumps strateg og nærmeste rådgiver betegnes som den skumleste med makt i hele den nye administrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nøyaktig når var det Stephen Bannon (63) satte kursen rett høyre?

Var det allerede under oppveksten i Norfolk, Virginia, i en irsk arbeiderklassefamilie og med en far som var telemontør?

Eller ble spiren til det politiske tankegodset sådd da han jobbet i investeringsbanken Goldman Sachs på 1990-tallet?

Ifølge ham selv hadde oppvåkningen skjedd allerede før han tok økonomiutdannelsen ved Harvard. Det var da han var marineoffiser i den amerikanske Stillehavsflåten og blant annet var utplassert i Persiabukta, at han så hvordan hans commander-in-chief, Jimmy Carter, skapte kaos i landet. Eller «fucked things up», om vi skal sitere Bannon mer ordrett.

Nå, snaue 40 år senere, regnes 63-åringen som en av Donald Trumps mest kontroversielle utnevnelser.

- Han er den skumleste med makt i administrasjonen, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole til Dagbladet.

Kontroversielt nettsted

Akkurat som Trump selv mangler også Bannon politisk erfaring når han nå skal tiltre som presidentens nærmeste rådgiver.

Det han ikke mangler er politisk slagside. I 2007 var Bannon med å danne nyhetsportalen Breitbart News. Det ultrakonservative og kontroversielle nettstedet er kjent for å være tydelig kritisk til blant annet innvandring, multikulturalisme og etablerte medier.

Bannon har selv uttalt til det politiske tidsskriftet Mother Jones at Breitbart News er et talerør for det såkalte alternativhøyre, en politisk bevegelse i USA som blant annet kjemper for å bevare «hvit identitet». Selv har Bannon presisert at han er nasjonalist mer enn rasist.

Fram til Bannon ble håndplukket til Donald Trumps valgkamp i august i fjor, jobbet han som skrivende styreformann for en redaksjon som har kritisert Barack Obama for å «importere flere hatefulle muslimer». Det Trump-vennlige nettstedet har også sammenliknet familieplanlegging med Holocaust, og ment at «prevensjon gjør kvinner lite attraktive og gale».

Og de har kjørt overskrifter som: «Unge muslimer i Vesten er tikkende bomber, sympatien med radikal terrorisme er økende» og «Politisk korrekthet beskytter den muslimske voldtektskulturen».

- Kvinnehat og rasisme

- Alt det Obama har sagt om å bevege seg framover som et flerkulturelt samfunn - det er Bannon imot. Han har brukt mye av sitt liv på å fremme kvinnehat og rasisme. Han er i det hele tatt ikke redd for å skape hat mellom grupper, og spiller veldig på at det er hvite amerikanere som er de ekte amerikanerne, sier førsteamanuensis Hilde Restad.

Bannon har tre ekteskap bak seg. Ekteskapet med kone nummer to, Mary Louise Piccard, endte med beskyldninger om vold og anti-semittisme. På et tidspunkt skal Bannon, ifølge henne, ha motsatt seg at tvillingdøtrene deres skulle begynne på Archer School i Los Angeles, angivelig fordi det var for mange jøder der.

Piccard frafalt beskyldningene mot Bannon, noe hun hevder hun ble presset til, og de to ble skilt i 1997.

Da nettstedet Politico kjørte historien svarte Alexandra Preate, talsmann for Bannon:

- Poenget er at han har et godt forhold til tvillingene. Han har et godt forhold til ekskona.

KRITISKE: Betsy DeVos er nominert av påtroppende president Donald Trump til å bli ny utdanningsminister. Senatorene stille henne spørsmål og flere reagerte kraftig på svarene hennes. Her stiller senator Chris Murphy spørsmål om våpen hører hjemme på skoler. Vis mer Vis mer

Fra Hollywood til DC

Før Bannon kom til Breitbart News hadde allerede vært lenge i mediebransjen.

Opp gjennom årene hadde han gjort store penger på å forhandle om film- og arkivrettigheter. Blant annet var Bannon med på å fremforandle salget av produksjonsselskapet Castle Rock Entertainment til mediemogulen Ted Turner.

Bannon sikret seg også en andel i den populære TV-serien Seinfeld, og i tillegg har han produsert 18 filmer.

Nå er det Stephen Bannons avgjørende rolle i Trumps valgseier som er hans siste, og foreløpig mest omtalte meritt. Flere organisasjoner, blant dem Southern Poverty Law Centre (en ideell organisasjon bestående av advokater som overvåker ekstremistgrupper) og den jødiske organisasjonen, Anti-Defamation League, har advart mot utnevnelsen av Bannon.

Til sammenlikning høstet utnevnelsen av Bannon mange lovord fra ledende høyreekstremister, Ku Klux Klan-leder David Duke og det amerikanske nazistpartiet ANPs leder, Rocky Suhadya, skriver NTB.

Selv har Trump avvist både rasismeanklager og påstander om bindinger til alternativhøyre.

- Hvis jeg hadde trodd at han var rasist eller alt-right, ville jeg ikke engang tenkt på å ansatte ham, har Trump forsikret.

Gått under jorda

Så hvor stor innflytelse kommer den rufsete mannen med det rufsete ryktet til å få i Det hvite hus?

- Han er en sjefsstrateg og en opprørsk populist av samme støpning som Trump. Han vil få samme funksjon som Karl Rove hadde i Bush-administrasjonen og David Axelrod under Obama, spår Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen.

Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier mener vi foreløpig vet for lite om hvordan arbeidsfordelingen mellom Bannon og Trump vil være.

- Jeg føler at Bannon nærmest har gått under jorda etter utnevnelsen. Spørsmålet er om han skal utvikle strategier på vegne av Trump eller om han utvikler egne strategier som Trump bifaller. Det kan hende Bannon først og fremst skal være strateg og dermed ikke primært opptatt av politikkens innhold. Dette vet vi ikke, sier Romarheim, og legger til:

- Det eneste vi vet er at han er en person som konsekvent vil velge kontroversielle løsninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling