- Han er ikke riktig

Freddy Lie mistet sin 16 år gamle datter på Utøya. Storesøstera ble skutt, men overlevde. - Jeg gjør det for dem, sier han etter å ha overvært hele første rettsdag i behandlingen av Breiviks begjæring om prøveløslatelse.

PRØVELØSLATELSE: Freddy Lie, etterlatt etter terrorangrepet 22. juli, forteller hvordan det er å følge Breivik-rettssaken. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

22. juli 2011 mistet 61 år gamle Freddy Lie dattera Elisabeth (16).

Elisabeth og den da 17 år gamle storesøstera Cathrine var begge på AUFs sommerleir på Utøya da terroristen gikk til angrep. Begge ble skutt, bare storesøster overlevde.

- Det er tydelig at han ikke har forandret seg noe på de ti åra. Han er jo skrullete. Han er ikke lett å følge i forklaringene sine, for han vingler jo overalt og skylder på andre. Det går igjen hele veien, sier Lie til Dagbladet, etter å ha fulgt hele første rettsdag i behandlingen av Breiviks begjæring om prøveløslatelse.

Under sin frie forklaring frasa Breivik seg en stor del av ansvaret for 22. juli-angrepene - og pekte isteden på nynazistgruppa Blood & Honour.

- Sånn har han jo egentlig kjørt hele veien. Han har gjort en bragd, i egne øyne. Han er ikke riktig. Den røde tråden følger vi ennå, sier Lie.

- Gjør det for dem

Under aktoratets utspørring ga Breivik også uttrykk for at han «lider» med de etterlatte etter angrepene. Samtidig omtalte han seg selv som et offer, og hevdet seg «hjernevasket av et svært velorganisert ytre høyre».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer