STØTTER KAMERATEN: Kameratflokken i Larvik har holdt sammen siden de var små, og sier det som skjer med 27-åringen som nå er arrestert er det reneste justismord. Fra venstre: Jon Raymond Støtvig Bryntesen (27), Christopher Støtvig Bryntesen (23), Eivind Ødegaard (18), Ken Johannessen (25), Vegard Amundsen (23) Lars Fredrik Bryntesen (25), Mats Aleksander Ingebretsen (26) Tony Campos (21). Foto: Pål Terje Støtvig
STØTTER KAMERATEN: Kameratflokken i Larvik har holdt sammen siden de var små, og sier det som skjer med 27-åringen som nå er arrestert er det reneste justismord. Fra venstre: Jon Raymond Støtvig Bryntesen (27), Christopher Støtvig Bryntesen (23), Eivind Ødegaard (18), Ken Johannessen (25), Vegard Amundsen (23) Lars Fredrik Bryntesen (25), Mats Aleksander Ingebretsen (26) Tony Campos (21). Foto: Pål Terje StøtvigVis mer

- Han er ingen terrorist

Trodde kameratene tullet da de ringte og fortalte at huset hans var beleiret av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (DAGBLADET): Fengslingen av 27-åringen slo ned som en bombe i lokalmiljøet Hovland i Larvik. Naboer og kamerater rister oppgitt på hodet, og mener politiet er i ferd med å gjøre en gedigen feil.

- Det er helt sprøtt. Nå stemples han nærmest som en ny Anders Behring Breivik og terrorist. Men det er helt feil. Det finnes ikke noe vondt i ham. Han er en ordentlig godgutt, sier vennene som samlet seg i går for å støtte kameraten som ble varetektsfengslet med full isolasjon i to uker.

Samlingspunkt for venner 27-åringen har en stor kameratflokk i Larvik. I flere år har huset hans vært et naturlig samlingssted for vennene i helger og ferier. Så sent som forrige helg var alle samlet der for å grille og kose seg. De skulle møtes der også denne helgen.

- Det som skjer nå er justismord. Han har alltid vært interessert i kjemi og prosess. Han har studert det på skolen. Han har alltid vært smart, interessert i vitenskap, og eksperimentert, sier Ken Johannessen (25).

Lagde modelraketter Vennens interesse for våpen og kjemi har aldri vært en hemmelighet. De syntes det var moro at han brygget egen biodiesel til bilen sin, og flere kamerater har vært med når han har bygget modellraketter og skutt dem opp.

- Det er skikkelige modellraketter som går 100-200 meter til værs. Med fallskjerm, så ingen får dem i hodet. Det er nok derfor naboer har hørt noen smell i ny og ned. Men sånn har han jo alltid vært, sier bestevennen Jon Raymond Støtvig Bryntesen (27).

Våpeninteresse Gjødselsekkene politiet har reagert på har han hatt i flere år, forteller kameratene. Alle har sett det mye omtalte «automatvåpenet» politiet har gjort beslag i.

- Det er egentlig bare et byggesett med rør han kjøpte over nett. Han ville se om han kunne klare å bygge det slik at det fungerte. Men det tror jeg aldri han klarte, sier en av vennene.

De understreker at alle eksperimentene 27-åringen utførte var av ren interesse for kjemi, kunnskap og nysgjerrighet.

- Han ville aldri ha skadet noen. Han er heller ikke den som lar seg rive med av konspirasjoner. Han er kunnskapsrik, belest, og gjerne den som tar oss andre tilbake til virkeligheten når samtalen og konspirasjonene tar litt av, sier Lars Fredrik Bryntesen.

Ble varslet av kamerat Eivind Ødegaard kjørte tilfeldigvis forbi huset til 27-åringen da politiet slo til torsdag formiddag. Han ringte 27-åringen, som da satt intetanende på jobb.

- Jeg så 12 politifolk slå til mot huset hans, og ringte. Han var ute på jobb og ante ingenting. Først trodde han ikke på meg, så ble han sjokkert. Det var jo helt uvirkelig, forteller kameraten til Dagbladet.

Ødegaard er den siste av kameratene som snakket med 27-åringen før han ble pågrepet av politiet like etterpå. Nå håper de at saken og assosiasjonene til terror og 22. juli ikke skal føre til at kameraten får et varig stempel i panna. For de er helt sikre på at han er uskyldig, og må slippes fri.

- Ingen muslimhater Kameratflokken, som består av flere muslimer, fnyser av at 27-åringen skal være islamfiendtlig. En av hans muslimske kamerater deler 27-åringens våpeninteresse.

- Det var han jeg kunne spørre om råd. Han drev med jakt, og laget egne kuler. Det var derfor han hadde krutt og slikt hjemme, forteller han.

Fortsetter saumfaringen I hele går arbeidet Kripos, bombegruppen fra Oslo politidistrikt, den lokale etterforskningsledelsen fra Vestfold politidistrikt og brannvesenet på eiendommen til 27-åringen.

GJØDSEL: Politiet har tatt beslag i en større mengde kunstgjødsel, og hevder 27-åringen hadde utstyr nok til å kunne lage en bombe på 200 kilo. 
Foto:  Pål Terje Støtvig
GJØDSEL: Politiet har tatt beslag i en større mengde kunstgjødsel, og hevder 27-åringen hadde utstyr nok til å kunne lage en bombe på 200 kilo. Foto: Pål Terje Støtvig Vis mer

- Vi er nå ferdige med å gjennomgå uteområdene, og vil fortsette arbeidet inne i selve huset lørdag, sa etterforskningsleder Knut Vidar Vittersø til Dagbladet i går kveld.

Politiet vil bruke helgen til taktisk og teknisk etterforskning, blant annet til analyser av de ulike beslag som politiet har foretatt. Kripos bistår Vestfold politidistrikt ved åstedsundersøkelsen og analyser.

Advokat Sigurd Ihlen bisto 27-åringen i da han ble framstilt for fengsling, men ønsker overfor Dagbladet ikke å kommentere saken.

KRUTT: Her bærer politiets bombeeksperter ut en dunk med riflekrutt. Kameratene forteller at 27-åringen er en ivrig jeger og våpenentusiast, og derfor har utstyr for å lage sine egne patroner. Foto Pål Terje Støtvig
KRUTT: Her bærer politiets bombeeksperter ut en dunk med riflekrutt. Kameratene forteller at 27-åringen er en ivrig jeger og våpenentusiast, og derfor har utstyr for å lage sine egne patroner. Foto Pål Terje Støtvig Vis mer