<strong>I RETTEN:</strong> Ankesaken mot moren tl Christoffer pågår nå i Agder lagmannsrett.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RETTEN: Ankesaken mot moren tl Christoffer pågår nå i Agder lagmannsrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Han er kald, sier han, han er veldig kald

Christoffers mor gråt da hun hørte lydloggen fra AMK den dagen han døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG (Dagbladet): Den 2. februar 2005 like før klokka 21 gikk Christoffers mor og stefar inn på barnerommet for å sjekke på Christoffer, som hadde kastet opp og vært svimmel hele dagen.

Der fant de ham livløs i senga.

Lydloggen fra da mora ringte ambulansen ble nok en gang avspilt i retten i dag. 

- Vi har en sønn her, han puster ikke i det hele tatt, sier Chritoffers mor. 

- Hva har skjedd? Spør AMK-sentralen.

- Jeg vet ikke, han har ikke puls, svarer mora.

- Han har papir i nese og munn, forklarer hun.

Hjerte- og lungeredning I bakgrunnen kan man høre stefaren, som hun forteller at gjorde hjertekompresjoner, og blåste luft inn i lungene til den livløse gutten.

Christoffers mor videreformidler informasjon til stefaren.

- Han er kald, sier han, veldig kald, sier mora til sentralen.

De blir instruert til å fortsette hjerte- og lungeredningen helt til ambulansen ankommer stedet.

- Han får ikke liv i han, sier mora.

Erklært død Under en time etter at mora ringer AMK-sentralen blir Christoffer erklært død, ambulansepersonalet klarte heller ikke å få liv i åtteåringen. 

Det ble også spilt av lydlogg fra samtalene mellom ambulansen, leger og sentralen.

<strong>DØDE:</strong> Christoffer Gjerstad Kihle (8).  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Under avspillingen begynner Christoffers mor å gråte, og dommeren velger å ta en ti minutters pause fra avspillingen.

I løpet av ankesakens tredje dag skal politiet, kriminaltekniker, ambulansepersonell og sykepleiere vitne om Christoffers skader og død.

Christoffers mor er tiltalt for å ha medvirket til sin sønns død ved å være passiv når hun ifølge påtalemyndigheten må ha skjønt hvilken vold sin sønn ble utsatt for av sin stefar.

I tingretten ble hun dømt til fengselsstraff, men hun anket altså saken.

Skader Loggene viser at ambulansepersonell og politiet diskuterte om gutten kunne ha tatt sitt eget liv. Politimannen som kom til Christoffers hjem like etter han ble erklært død forteller at hun så at gutten hadde skader.

- Det var hevelse og blåmerker på venstre side av hodet. Jeg konfronterte antakeligvis mor og spurte om årsaken, hun sa at gutten hadde falt og slått seg på en lekekasse, og at de hadde vært på sykehuset og sjekket skaden for 14 dager siden, sier politimannen.

Han forteller også at Christoffer hadde «et slags bitemerke» på høyre skulder, og at han hadde en rift over armhulen på venstre arm. Disse skadene kjente ikke mor til, forteller han.

Etter tre år med to henleggelser, instruerte riksadvokaten Vestfold politidistrikt til å ta ut tiltale mot stefaren. Han ble tiltalt for mishandling av Christoffer, med døden til følge. 

Han ble i tingretten dømt til seks år i fengsel, han anket, og fikk i lagmannsretten en dom på åtte års fengsel, som han nå soner.

Christoffer-saken:

• 17. januar 2005 ble Christoffer (8) lagt inn på sjukehus med et langt kutt i ryggen og hevelse i ansiktet.

• 2. februar dør han i sin egen seng med papir stappet i munn og nese. Verken lege eller ambulansepersonell greier å gjenopplive gutten.

• Christoffers stefar blir i 2008 først dømt til seks års fengsel for å ha forårsaket sin stesønns død. Han anker og får ny dom på åtte års fengsel.

• I april i fjor ble moren dømt til fengsel i to år og seks måneder, hvorav 120 dager gjøres ubetinget og resten gjøres betinget med en prøvetid på to år. Hun anket dommen.

• Ankesaken startet i Agder lagmannsrett på mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer