- Han er kamplysten og har funnet en fiende

Rettspsykolog Pål Grøndahl om Breiviks atferd i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg med i vårt livestudio

(Dagbladet): I går sa Anders Behring Breivik "ingen kommentar" gang på gang da aktoratet presset ham om hans påståtte nettverk Knights Templar. I dag har han snakket langt friere, da han er blitt spurt om økonomiske forhold, dataspill og produksjonen av det han selv kaller sitt kompendium.

Rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges fremste sakkyndige som også skriver om rettssaken for Dagbladet, mener endringen i Breiviks atferd fra onsdag til torsdag er interessant.

- Jeg synes han virker enda litt mer kamplysten i dag. Han går i rette med folk med en gang og jeg synes det var interessant at han kalte de første sakkyndige for «Asbjørnsen og Moe». I mine øyne tyder det på at han har fått seg en fiende her. Det er ikke aktor, det er ikke dommerne, men det er de første sakkyndige, sier Grøndahl til Dagbladet.

- Det er alltid godt å ha en fiende, for da har man noe å kjempe mot.

Kjemper for tilregnelighet De første sakkyndige psykiaterne, Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderte med at Breivik er utilregnelig. De neste, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, konkluderte med at han er tilregnelig. Breivik kjemper for å bli erklært tilregnelig.

- Hvilke konsekvenser vil dette fiendebildet kunne få for hans fremtreden i retten de kommende dagene?`

- Det er mulig han vil rette mer kritikk mot dem, for å prøve å påvise at han er tilregnelig.

Da aktor Svein Holden skulle lese opp et segment fra den første sakkyndige rapporten, sa Breivik:

- KAMPLYSTEN: Anders Behring Breivik   går mot vitneboksen i retten .  Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
- KAMPLYSTEN: Anders Behring Breivik går mot vitneboksen i retten . Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Jeg har tidligere beskrevet rapporten som totalt verdiløs. 80 prosent av den er oppdiktet.

Etter at han hadde lest det opp, sa han:

- Jeg håper du bare kan se bort fra den rapporten i sin helhet.

Han sa det på en rolig og behersket måte, slik han stort sett har gjort hele rettsdagen hittil, også når han har blitt presset på detaljer. Men i tillegg til det verbale sparket mot Husby og Sørheim, kom han i dag også med et forslag til spørsmål aktor Holden «egentlig burde stille». Han fortsatte med å legge skylda for 22. juli-angrepene på media.

- Media er hovedårsaken til at 22. skjedde. De er partiske og politiske, de er ikke journalister, sier han.

- Høye tanker om seg selv Breivik gjorde i dag ikke sin håndbevegelse, etter at han via sin forsvarer fikk innspill om at en rekke av de overlevende og berørte reagerte kraftig på den. Pål Grøndahl sier Breivik er i stand til å tilpasse seg på enkelte områder.

- Det virker som om han gjør en jobb på cella. Han lærer litt fra dag til dag. Men jeg synes fortsatt han er lite fleksibel. Han har sin agenda som han følger. Den justeringen som skjer, den skjer sakte. Det skjer kanskje fra dag til dag, hvor han kanskje bestemmer seg i samråd med sine forsvarere. Han justerer seg sakte, men han klarer ikke å justere i situasjonen

- Hva slags inntrykk har du av selvbildet hans?

- En trenger ikke være psykolog for å se at han har høye tanker om seg selv og at han blir fort krenket når noen gir inntrykk av at han kanskje ikke har vært så storveis som han selv presenterer seg som.