Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han er mistenkt for å ha drept 178 pasienter. Ville vise fram ferdighetene sine

Sykepleieren innrømmer ansvaret for 30 dødsfall.

178: En tysk sykepleier, bare navngitt med «Niels H», er mistenkt for å ha drept så mange som 178 av sine egne pasienter ved Delmenhorst-sykehuset i nord i Tyskland. Her skjuler han ansiktet sitt i retten. Foto: REUTERS/Fabian Bimmer/NTB Scanpix
178: En tysk sykepleier, bare navngitt med «Niels H», er mistenkt for å ha drept så mange som 178 av sine egne pasienter ved Delmenhorst-sykehuset i nord i Tyskland. Her skjuler han ansiktet sitt i retten. Foto: REUTERS/Fabian Bimmer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tysk sykepleier, bare navngitt med «Niels H», er mistenkt for å ha drept så mange som 178 av sine egne pasienter ved Delmenhorst-sykehuset i nord i Tyskland. Det skriver engelske The Guardian.

Han har selv innrømmet å ha drept 30 pasienter ved å med viten og vilje gi dem en dødelig injeksjon med medikamenter som regulerer blodtrykk og hjerteaktivitet.

En ekspert i psykiatri ved navn Konstantin Karyofilis, som er utnevnt av retten, forklarte tidligere i januar at 38-åringen skal ha hatt et ønske om å vise fram sine «glimrende» ferdigheter innenfor gjenoppliving.

Innrømmer 30 Han satte derfor den dødelige dosen i håp om å kunne bringe pasientene tilbake, men i stedet førte medisineringen til arrytmi og drastisk fall i blodtrykket.

Karyofilis fortalte videre at den tiltalte selv innrømmer å ha tatt livet av 30 pasienter, mens 60 andre skal ha overlevd behandlingen. Niels H skal «se på seg selv som ansvarlig» for de 30, men nekter for å stå bak flere dødsfall.

Den tiltalte har foreløpig bare uttalt seg gjennom Karyofilis.

Motivet bak handlingene er ifølge aktoratet at Niels H ville imponere kolleger, pasienter og pårørende som alle ville se på ham som en «frelser» om han bragte pasientene tilbake fra dødens rand.

Sykepleieren sitter allerede bak lås og slå for tre drap og et drapsforsøk i 2008 etter at en kollega tok ham på fersken mens han ga en pasient en overdose. Det ligger an til at den sju-og-et-halvt år lange dommen kan bli betraktelig lengre.

- Kompetent Etter innrømmelsene via Karyofilis skal nå journalene til samtlige pasienter Niels H har hatt kontakt med gjennomgås.

Otto Dapunt, leder for avdelingen for hjertekirurgi ved Oldenburg-klinikken, har jobbet med sykepleieren tidligere. Han fortalte retten at Niels H «påfallende ofte» var involvert med pasienter som trengte gjenoppliving.

Dapunt sa også at sykepleieren ofte var i overkant beveget etter at pasientene han hadde ansvaret for døde, men la også til at han hadde mye kunnskap.

- Han var faglig veldig kompetent. Kanskje mer kompetent enn veldig mange andre.