- Han er morderen

Mannen på bildene som Dagbladet offentliggjorde i går blir av samtlige vitner utpekt som den svenske topp-politikeren Anna Lindhs drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Seint i går kveld hadde svensk politi ennå ikke sikre opplysninger om mannens identitet, men kilder i spaningsledelsen oppgir til Expressen at man er blitt stadig sikrere på at mannen på bildene er drapsmannen. Det er dessuten blitt kjent at politiet har tilgang på flere bilder av mannen tatt ved en annen anledning, og av bedre kvalitet enn de som ble tatt av overvåkingskameraene på kjøpesentret NK bare minutter før Anna Lindh ble hogd ned med kniv.

Sikrere

Det er flere grunner til at politiet blir stadig sikrere i sin sak:

 • Vitnene som så drapsmannen i NK har sett bildeserien. Samtlige er enige om at det var han som drepte utenriksminister Anna Lindh.
 • Hvis mannen på bildene bare hadde vært et vitne burde han nå ha meldt seg for politiet, men så har ikke skjedd.
 • De nye bildene politiet har fått tak i er tatt av et annet overvåkingskamera på et annet sted. Men det er uklart om de er tatt før eller etter overfallet. Ifølge spaningslederen Leif Jennekvist analyserer politiet nå et meget stort filmmateriale som også inneholder filmsekvenser som er tatt av privatpersoner med videokamera.

  Interpol koblet inn


  Men den tilsynelatende positive tendensen i politiets etterforskning, behøver ikke å bety at en pågripelse er like om hjørnet. Politiet slo i går kveld til mot en rekke ulike adresser i Stockholms-området, men innrømmer at drapsmannen kan ha kommet seg ut av landet. Derfor har politiet nå sendt ut bildene som Dagbladet og flere andre aviser publiserte i går, til politiet over hele Europa. Også Interpol er koplet inn.

  Talsmenn for stockholmspolitiet gikk i går formiddag ut med sterk kritikk av de avisene som hadde publisert bildene, og hevdet at dette kunne skade etterforskningen alvorlig. Denne kritikken ble knapt nevnt av spaningsleder Jennekvist på politiets pressekonferanse. Derimot uttrykte han tilfredshet med at avisene hadde gjort mannens ansikt ugjenkjennelig.

  Offentliggjorde bildet


  I forbindelse med pressekonferansen ble bildene gjort offentlig tilgjengelige.

  - Vi vil gjerne komme i kontakt med ham så raskt som mulig, enten vi har å gjøre med gjerningsmannen eller et vitne, sa han.

  Tommy Lindstrøm, som var sjef for rikskriminalpolitiet og sto sentralt i etterforskningen av Palme-drapet, sier det er bra at bildene ble publisert, og at det kan føre til nye verdifulle tips. Det ser ut til å stemme. Til nå har politiet mottatt mellom 1500 og 2000 tips. Bare i går fikk politiet mellom 250 og 300 telefonsamtaler, ifølge politiets informasjonsavdeling.

UTPEKT: Politiet friga i går videobilder av det de tror kan være Anna Lindhs drapsmann. Bildet er tatt på NK minutter før drapet.
ÅSTEDET: Anna Lindh ble drept i travleste handletid på kjøpesentret NK i Stockholm. Vitnene som så drapsmannen har utpekt mannen på bilder som ble publisert i Dagbladet og andre aviser i går.