Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han er én av en million

Hvite elger er sjeldne, men ikke unormale, ifølge professor. Her er Østfold-elgens «bror»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Professor ved Norges veterinærhøgskole, Jon M. Arnemo, tok dette bildet av en hvit elg på et foringssted «et sted i Skandinavia» i fjor vinter. Den hvite elgen på bildet er ca halvannet år, like gammel som den hvite elgoksen i Østfold antas å være.

- Den hvite elgen i Østfold har skapt oppstyr, men hvite elger er ikke så sjeldne som folk synes å tro. Det rapporteres om og fotograferes hvite elger i Skandinavia og Nord-Amerika nesten hvert år, sier Arnemo.

Et søk på nettet viser at mange har sett og fotografert disse dyrene rundt om i verden, blant annet i Canada og Sverige.

- Det fødes en hvit elg et år om annet. Med en elgbestand i Norge på rundt 500 000 dyr hvert år før jaktsesong, blir det én hvit elg på en million elger. Det ville ikke være en unaturlig forekomst, sier Arnemo.

Lukes ut

Naturlig seleksjon er trolig årsaken til at bestanden av hvitelg ikke sprer seg, til tross for at nye, hvite dyr fødes.

- Her har det foregått en seleksjon gjennom tusenvis av år, og det er ikke tilfeldig at elg har fått den brune fargen som er vanlig i dag. De hvite overlever ikke, da ville vi ha hatt flere observasjoner. Kanskje fordi den er for lett å oppdage for andre rovdyr. Det kan også hende at det følger andre genetiske defekter med fargen. Hos mink ser vi for eksempel at hvit farge er koplet med døvhet, sier professoren, men understreker at det ser ut til at både Østfold-elgen og «broren» er i godt hold.

Både blant kjæledyr og ville dyr kan det oppstå hvite eksemplarer. Les her om den hvite grizzlybjørnen som ble skutt i Canada i mai.

image: - Han er én av en million

- Riksstatus

Selv om hvite elger kan være svakere individer, er ikke det noen grunn for å ta livet av dem, mener professor Arnemo.

- For meg er dette en hvilken som helst elg, men slik dette har tatt av i Østfold, tror jeg ikke den hvite elgen bør skytes, men få leve minst et år til. Den har jo nærmest fått riksstatus, sier han.

En jeger som uttalte at han ville skyte elgen, har fått drapstrusler.

Jon Arnemo vil ikke oppgi hvor han fotograferte «sin» hvite elg.

- Den har forhåpentligvis utvandret før jakta, sier han.

 PÅ HEMMELIG STED: I en skog i Skandinavia fotograferte Jon M. Arnemo denne elgen i vinter. Foto: JON M. ARNEMO
PÅ HEMMELIG STED: I en skog i Skandinavia fotograferte Jon M. Arnemo denne elgen i vinter. Foto: JON M. ARNEMO Vis mer