Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han er Norges rikeste

I alle fall ifølge skattelistene.

NORGES RIKESTE: Johan H. Andresen er Norges rikeste skatteyter. Foto: Berit Roald / Scanpix
NORGES RIKESTE: Johan H. Andresen er Norges rikeste skatteyter. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå i natt ble skattelistene for fjoråret offentliggjort.

Norges rikeste for fjerde år på rad er tobakksarvingen Johan Henrik Andresen med en formue på 11,1 milliarder kroner. Det er en nedgang på 870,7 millioner kroner.

Ifølge skattelistene har hans alminnelige inntekt i 2011 stupt fra året før - fra 20,6 millioner kroner til 11 millioner kroner.

Andresen er eier og konsernsjef i Ferd, tidligere kjent som Tiedemanns-gruppen. Tiedemanns Tobaksfabrik ble i 1998 fusjonert inn i danske Skandinavisk Tobakskompagni, og var dermed ute av all operativ tobakksvirksomhet. I dag er Ferd et familieeid norsk industri- og finanskonsern.

Thon fyller pengebingen Forretningsmannen ligger 1,4 milliarder foran nummer to på formuelista - hotellkongen Olav Thon. Han hadde i skatteåret 2011 en formue på 9,6 milliarder kroner.

89-åringen fra Hallingdal har gått fra å være sauegjeter til å bli Norges nest rikeste mann. I 1940 valgte han pelsbransjen, og kunne med inntektene fra dette begynne å satse på eiendom.

TOBAKKSARVING: Johan Andresen junior og senior slo seg stort opp på tobakk, men er nå ute av all tobakksvirksomhet. Foto: Dagbladet
TOBAKKSARVING: Johan Andresen junior og senior slo seg stort opp på tobakk, men er nå ute av all tobakksvirksomhet. Foto: Dagbladet Vis mer

Thon har fylt pengebingen med 1,8 milliarder fra i fjor og har en inntekt på hele 80,1 millioner kroner - som også er en økning fra 75,9 millioner i 2010.

Røkke «tjener null» Finanskjendisen Kjell Inge Røkke har som de seks siste åra ikke kjent en krone - i alle fall om vi skal tro skattelistene.

Likevel tar han tredjeplassen på rikinglista med sine 7,9 milliarder kroner i formue. Han holder seg ganske rolig fra året før, med en «liten» nedgang på 2,4 millioner kroner.

Røkkes forretningskarriere begynte med kjøpet av en tråler i 1982 i USA. Med dette som utgangspunkt bygget han opp en global virksomhet innen fiske som startet med American Seafoods Company i Seattle.

På åttendeplass finner man Norges rikeste kvinne, forretningskvinnen Rannfrid Rasmussen. Hun har 2,4 milliarder i formue og 12,6 millioner i inntekt.

Rasmussen er eneeier og styreleder i selskapene Rannfrid Rasmussen Holding og Rannfrid Rasmussen Investments. Rasmussen er også medeier i shipping- og eiendomsselskapet Rasmussengruppen.

Skjuler verdiene Ligningstallene i dag gir ikke hele bildet av de aller rikeste. Rikingene skjuler nemlig store deler av verdiene sine i selskaper og eiendommer.

FYLLER PENGEBINGEN: Hotellbaron Olav Thon har tjent mer og fylt opp pengebingen.  
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FYLLER PENGEBINGEN: Hotellbaron Olav Thon har tjent mer og fylt opp pengebingen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Dessuten må man også huske på at flere av de rikeste ikke skatter til Norge, og derfor ikke kommer med på skattelistene. Blant de er verdens rikeste nordmann, John Fredriksen. Han er kypriotisk statsborger og har ifølge Forbes en formue på rundt 63,6 milliarder kroner.

Listene er tradisjon tro like omdiskuterte som andre år. Det som for noen er utidig snoking i de mest private forhold, er for andre en demokratisk rett til å kontrollere at myndighetene ikke forskjellsbehandler innbyggerne og at skattesystemet fungerer etter hensikten.

RIKEST? John Fredrisksen har 63,6 milliarder i formue, men skatter til Kypros. Her sammen med datteren Kathrine Fredriksen. Foto: Lars Halvor Magerøy / Dagbladet
RIKEST? John Fredrisksen har 63,6 milliarder i formue, men skatter til Kypros. Her sammen med datteren Kathrine Fredriksen. Foto: Lars Halvor Magerøy / Dagbladet Vis mer