- Han er overrasket og veldig skuffet

Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen var kongens mann i Troms. Nå er han dømt til fem års fengsel.

DØMT: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Bildet er tegning fra rettssaken i Nord-Troms tingrett. Tegning: Rettstegner Ane Hem / NTB scanpix
DØMT: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Bildet er tegning fra rettssaken i Nord-Troms tingrett. Tegning: Rettstegner Ane Hem / NTB scanpixVis mer

Tidligere fylkesmann og fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) har i Nord-Troms tingrett måtte svare for påstander om at han har misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige asylsøkere.

Nord-Troms tingrett har dømt den tidligere fylkesmannen til fem års fengsel, bekrefter forsvarer Kai Vaag til Dagbladet.

Dommen er forkynt til Ludvigsen.

Den slår fast at Svein Ludvigsen har utnyttet og forledet ressurssvake personer i en sårbar situasjon til seksuell omgang.

- Ludvigsen har fått høre dommen, og er overrasket og veldig skuffet, og han vil anke dommen, sier Vaag, og legger til:

- Etter min foreløpige gjennomgang, stiller jeg spørsmål ved rettens lovanvendelse, og reagerer på at retten kommer til at han har misbrukt sin stilling og utnyttet en sårbar situasjon overfor dem som nå anklager ham. Det mener vi det ikke er grunnlag for.

- Tilfreds

Alle de tre har forklart at Ludvigsen initierte kontakten og kom med tilbud om bolig, jobb og penger. Mennene har også forklart at de fryktet at den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Svein Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld på alle punkter.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo har nettopp mottatt dommen og har ikke fått lest den.

- Det er hans rett

Han ba i utgangspunktet om fem og et halvt års fengsel for den tidligere fylkesmannen, med et varetektsfradrag på 37 dager.

- Vi er tilfreds med resultatet og har ingen merknader om at straff ligger noe lavere enn vår påstand. Her har retten gjort en grundig vurdering av bevisene i saken.

Om Ludvigsens varslede anke i lagmannsretten, kommenterer statsadvokaten:

- Det er hans rett.