LØSBIKKJE I BÅND? Tsjetsjenias egenrådige leder Ramzan Kadyrov med   hund. Bildet er nylig lagt ut på nettet av hans støttespillere, og varsler aggressive tider.
LØSBIKKJE I BÅND? Tsjetsjenias egenrådige leder Ramzan Kadyrov med hund. Bildet er nylig lagt ut på nettet av hans støttespillere, og varsler aggressive tider.Vis mer

Han er Putin-regimets pitbull og macho-figur

Ramzan Kadyrov er Putin-regimets udresserte løsbikkje. Når han glefser er det grunn til å frykte det verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er grunn til å lytte når den tsjetsjenske lederen Ranzan Kadyrov ytrer seg. Det er ofte Putin-regimets aller våteste drøm som snakker. Og dette er hva Kadyrov ytrer på kommentarplass i regjeringsorganet Izvestia i Moskva. I sitt innlegg i avisa skriver Kadyrov at den russiske opposisjonen er et «skrudd krapyl». Han tilbyr dem plass på psykiatriske sykehus i Tsjetsjenia for å kurere deres massepsykose, og lover å ikke spare på medisineringen.

- Jeg lover å ikke være gjerrig med injeksjonene. I tilfeller der ei sprøyte er foreskrevet, vil jeg doble dosen, skriver Kadyrov. Det er etter at han før helga kalte folk som opponerte mot president Vladimir Putin for «folkefiender» og «forrædere».

Og det er ikke snakk om likegyldige merkelapper. I Stalin-tida var det å bli beskyldt for å være en folkefiende ensbetydende med å bli sendt til en fangeleir i Gulag, eller stilt foran eksekusjonspelotongen.

Ramszan Kadyrov er mannen som tør der andre tier, som truer, når regimets mer ansvarlige snakker i balanserte vendinger, som etter alt å dømme handler, når andre ser en annen vei.

Ramzan Kadyrov har flere ganger spilt rollen som regimets frispiller, prøveballong og barometer. På ham har man kunnet måle temperaturen på hva som egentlig foregår i Moskvas kulisser. Som Brian Whitmore skriver om Kadyrov på sin blogg:

MANGE LIKES: Kadyrov ble raskt populær på Instagram med bilder som dette.
MANGE LIKES: Kadyrov ble raskt populær på Instagram med bilder som dette. Vis mer

- Han uttrykker dets (Putin-regimets) grunnleggende instinkter, dets instinktive aggresjon, dets dypeste, mørkeste ønsker.

Tigre og torturkamre

Kadyrov er en av den russiske presidenten Vladimir Putins lojale menn. Han er mannen som med Putins hjelp har fått den ødelagte republikken Tsjetsjenia økonomisk på fote, etter år med borgerkrig på 1990-tallet. Men han er også mannen som knyttes til drapet på de to fremste drepte opposisjonelle i Putins tid, Anna Politkovstaja og Boris Nemtsov.

Ramzan Kadyrov arvet makta i republikken etter at faren Akhmad ble drept i et bombeangrep på en fotballstadion i Groznyj i 2004. Han er beskyldt av mange for å ha egne torturkamre, og for å stå bak drap på flere regimemotstandere og menneskerettighetsaktivister, både i Tsjetsjenia og ellers i Den russiske føderasjonen.

I fjor ble det rapportert at mange av de flere tusen soldatene som sloss i Ukraina på de prorussiske opprørernes side var tsjetsjenere. Da Kadyrov ble konfrontert med dette, sa han:

- Jeg har sagt dette en stund: Hvis de (ukrainerne) beskylder oss for aggresjon, la oss virkelig vise dem at vi kan slåss. Da vil regimet i Kiev virkelig kjenne lukta av krutt.

KAMPSPORT: Kadyrov gratulerer  Ruslan Chagaev, omtalt som "Uzbekistans hvite Tyson" etter en seier over USAs Fres Oquendo i juli 2014. Foto: Musa Sadulayev/AP/  NTB Scanpix
KAMPSPORT: Kadyrov gratulerer Ruslan Chagaev, omtalt som "Uzbekistans hvite Tyson" etter en seier over USAs Fres Oquendo i juli 2014. Foto: Musa Sadulayev/AP/ NTB Scanpix Vis mer

Ramzan Kadyrov er Putin-regimets absolutte macho-figur. Han omgir seg med tigere og villdyr, og har bruker idrett for å kjøpe seg macho-kvaliteter.

Tyson-besøk

Han har invitert den fremste villmannen i bokseringen, Mike Tyson, til å kaste glans over boksearrangementer. Og i begynnelsen av tiåret ble den gamle nederlandske superstjernen Ruud Gullit hyret inn som trener for den tsjetsjenske fotballklubben FC Terek Groznyj.

Men Kadyrov er først og fremst en politisk fribryter. For et år siden, i romjula 2014, arrangerte Kadyrov en stor demonstrasjon med 20000 uniformerte menn på en fotballstadion i Groznyj. Under demonstrasjonen sa Kadyrov at han skulle forsvare Putin mot alle hans motstandere, ute som hjemme.

Den ennå levende Boris Nemtsov skrev da følgende på Facebook:

- Jeg forstår ikke hva Putin venter når 20000 av Kadyrovs soldater samles på et stadium i Groznyj. Kadyrov sa hans soldater er parat til å forsvare regimet og utføre enhver ordre fra Kreml. Jeg tror dem. Så, hvor vil Kadyrovs 20000 soldater dra? Hva vil bli krevd av dem? Hvordan skal vi oppføre oss? Når vil de komme til Moskva?

GYLDEN PISTOL: Kadyrov under en gaveoverrekkelse i 2007. Foto: Musa Sadulayev/ AP / NTB Scanpix
GYLDEN PISTOL: Kadyrov under en gaveoverrekkelse i 2007. Foto: Musa Sadulayev/ AP / NTB Scanpix Vis mer

Skrev Nemtsov.

En måned etter var Nemtsov død, skutt et knapt steinkast fra Kremls murer i Moskva. Sporene, også de russiske etterforskingssporene, går til de tsjetsjenske sikkerhetsstyrkene som Kadyrov kontrollerer.

Denne ukas utfall fra Kadyrov kommer samtidig med at presidenten i det tsjetsjenske delstatsparlamentet, Magomed Daudov, la ut et bilde av Kadyrov. Bildet viser Kadyrov som holder ei aggressiv og glefsende bikkje i bånd, og er ledsaget av følgende tekst:

- Tarzan er blitt veldig vilter. Det er bare så vidt vi kan kontrollere ham. Bare tenk hva som kunne skjedd ... Hvis det ikke var for demokratiet.

Og man trenger ikke være konspirativt anlagt for å lese dette som en trussel.

KJØPER SEG MACHO-KVALITETER: Kadyrov mot Maradona under en oppvisningskamp i 2011. Foto: AFP / NTB Scanpix
KJØPER SEG MACHO-KVALITETER: Kadyrov mot Maradona under en oppvisningskamp i 2011. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer