Putin møtte Lukasjenko:

- Han er Putins drittsekk

Hviterussland har strukket seg langt i å hjelpe Russland med Ukraina-krigen, men ett sted går grensen, tror forskere Dagbladet har snakket med.

SNAKKET SAMMEN: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko møtte mandag Russlands president Vladimir Putin i den russiske byen Sotsji. Foto: Sputnik/Ramil Sitdikov/Kremlin via Reuters
SNAKKET SAMMEN: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko møtte mandag Russlands president Vladimir Putin i den russiske byen Sotsji. Foto: Sputnik/Ramil Sitdikov/Kremlin via Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er Russlands viktigste allierte i krigen i Ukraina.

Siden invasjonens start har han gitt Putin fri tilgang til hviterussisk territorium, ved å åpne for stasjonering av russiske soldater og atomvåpen.

Lojaliteten har nærmest vært total, ifølge NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen.

Likevel tror han ikke mandagens møte i Sotsji mellom de to statslederne vil føre til ytterligere hviterussisk involvering i krigen.

- Hviterussland vil ikke gå inn med en eneste soldat, for da blir de en direkte aktør i krigen. De bidrar med våpenleveranser og økonomisk støtte, men ikke væpnede styrker, forklarer Jakobsen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til toppmøtet i stiftelsen Verdens økonomiske forum 23. mai. Video: WEF Vis mer

Kan ikke utelukkes

Det statlige russiske statseide nyhetsbyrået TASS skriver at både sikkerhetspolitikk og økonomisk samarbeid ble diskutert.

Likevel kan det ikke utelukkes at også direkte involvering av hviterussiske styrker i Ukraina var et tema, påpeker professoren.

Ifølge britisk etterretning har Russland nemlig mistet hver tredje soldat av dem som ble sendt ned i februar.

- Dersom behovet føles veldig påtrengende vil Putin selvfølgelig kunne be Hviterussland og Lukasjenko om å sende soldater. Men jeg tror ikke det er hovedpoenget med møtet, sa Jakobsen til Dagbladet før de to statslederne møttes.

MØTES JEVNLIG: Russlands president Vladimir Putin har jevnlig samtaler med sin hviterussiske allierte. (Photo by Ramil SITDIKOV / SPUTNIK / AFP)
MØTES JEVNLIG: Russlands president Vladimir Putin har jevnlig samtaler med sin hviterussiske allierte. (Photo by Ramil SITDIKOV / SPUTNIK / AFP) Vis mer

I starten av mai sa Lukasjenko at han er overrasket hvor lenge krigen har vart, og at den «har trukket ut i tid». Jakobsen tolker det ikke som et skifte i den hviterussiske presidentens innstilling overfor Putin.

- Det er helt sikkert et ønske fra Hviterussland om at krigen ikke varer altfor lenge, men jeg tolker det ikke som særlig dramatisk. Lukansjenko har i omtrent alle sammenhenger opptrådt veldig lojalt, særlig i lys av at Hviterussland formelt sett er en selvstendig stat.

Jakobsen: Godtar mer enn før

Lukasjenkos avhengighet til Russland har økt de siste åra.

Særlig etter de omfattende demonstrasjonene mot Lukasjenko i 2020, den hviterussiske kapringen av et passasjerfly som skulle fra Hellas til Litauen.

Det gjør at han godtar mer enn han ville ha gjort for to-tre år siden, ifølge Jakobsen.

- Hviterussland er en russisk vasallstat (en stat som er politisk dominert av en annen stat, journ.anm.). Og selv om Putin ikke liker Lukasjenko, er han det tryggeste alternativet.

- Ville vært mer samstemt med Putin

Russlandkjenner og seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité Inna Sangadzhieva er ikke enig i at Lukasjenkos lojalitet til Russland har vært total.

- Fram til nå framstår det som om Lukasjenko prøver å gjenvinne handlingsrommet med Vesten, og det er mulig han tror Putin kommer til å tape krigen, sier Sangadzhieva.

Sangadzhieva peker på at Lukasjenko fortsatt ikke formelt har anerkjent krimhalvøya som russisk, som tidligere var en del av Ukraina, men som Russland annekterte i 2014.

- Jeg tror at hvis Lukasjenko hadde villet hjelpe Putin, hadde han anerkjent Krim-halvøya, sendt soldater til Ukraina og ville han gått med på Putins krav - og være mer samstemt med ham, men det er han ikke.

SPRENGT: En russisk TV-reporter viste stolt frem russisk supervåpen - så ble det sprengt. Vis mer

- Ikke like støttende som forventet

I midten av mai ble det avholdt et møte mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan, som er medlemmer av militæralliansen Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO).

Møtet ble en gigantisk nedtur for Putin.

- Han forsøkte å få støtte til krigen, men det fikk han ikke, sier Sangadzhieva og fortsetter:

- Lukasjenko var ordstyrer på møtet, og han var ikke like støttende som Putin forventet. Han lot ikke samtalene under møtet dreie seg om den militære spesialoperasjonen, sier hun.

Hun beskriver forholdet mellom de to som et tvangsekteskap.

- For Putin er Lukasjenko en drittsekk, men han er Putins drittsekk. De prøver begge to å spille hverandre gode, men hvis du ser hva de faktisk gjør mot hverandre så ser du at de er lei av hverandre. Putin skulle nok gjerne sett en annen leder enn Lukasjenko - han svinger og han holder ikke avtaler, sier Sangadzhieva.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer