SVERIGES STØRSTE BEDRAGER: I 45 år har Vincent Carlsson rundlurt norske og svenske pensjonister. Nå er han pågrepet etter nytt raid. Foto: Politi
SVERIGES STØRSTE BEDRAGER: I 45 år har Vincent Carlsson rundlurt norske og svenske pensjonister. Nå er han pågrepet etter nytt raid. Foto: PolitiVis mer

«Han er så veltalende og hyggelig at han kunne lurt deg for hva som helst»

Vincent Carlsson (64) har rundlurt norske og svenske pensjonister. Nå er han pågrepet igjen etter nytt raid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 45 år har Vincent Carlsson (64) lurt både norske og svenske pensjonister. 64-åringen omtales av svensk politi som Sveriges verste svindler gjennom tidene og har flere dommer på seg. Han har siden 1960-tallet dratt ut og inn av svenske fengsler..

Etter at han ble dømt til 10 års fengsel i 2001 for å ha svindlet og lurt over 40 personer - fem av dem i Norge - var han igjen på frifot i fjor sommer.

- Erkjente alt 5. desember i år kunne Expressen melde at han trolig var i gang igjen etter et stort antall svindeltilfeller i løpet av høsten.

I går ble Carlsson pågrepet i Malmö.

- Han erkjente alt, og hadde fortsatt ting han hadde tatt fra en 85 år gammel dame på seg, sier operasjonsleder Mats Attin til Expressen.

Veltalende og velkledd har han han utgitt seg for å være banksjef, lege eller politi. Iblant påstår han å være en slektning. Alt for å kunne ta til seg så mye penger som overhodet mulig.

Carlsson ble også dømt for seksuelt overgrep etter at han utga seg for å være gynekolog og antastet eldre kvinner.

Svindlet og pågrepet i Norge I februar 2007, mens han sonet den 10 år lange dommen fra 2001, rømte Carlsson fra fengselet Skogome.

Umiddelbart startet han med en omfattende svindelturne i Sverige og Norge. Han ble til slutt pågrepet av norsk politi i slutten av april i 2007 i Nordli i grensekommunen Lierne i Nord-Trøndelag.

Den 64 år gamle storsvindleren klarte også å lure folk i Norge.

- Jeg føler meg så dum, sa en 78 år gammel kvinne fra Trysil til VG i 2001.

PÅGREPET I NORGE I 2007: Vincent Carlsson (64) har svindlet til seg store beløp fra både norske og svenske pensjonister. Foto: Politi
PÅGREPET I NORGE I 2007: Vincent Carlsson (64) har svindlet til seg store beløp fra både norske og svenske pensjonister. Foto: Politi Vis mer

Hun ga den veltalende svensken 250 000 kroner av sparepengene sine, mens et annet ektepar fra Fredrikstad ga ham 72 000 kroner for å sette pengene inn på en konto med 10 prosent rente. Pengene så de aldri noe mer til.

Påstår han er slektning eller utleier Carlsson er altså nå pågrepet på nytt, denne gangen i Malmö etter nye svindlerraid. Blant annet skal han i midten av november ha lurt to eldre kvinner i Dalerna, melder Dalernademokraten.

En kvinne i 80-åra skal ha blitt oppringt av en mann som påsto at han var en slektning. Mannen sa at han var i økonomisk uføre og klarte å lure fra henne 20 000 svenske kroner. Samme dag lurte han en annen kvinne på nesten samme måte, men kvinnen ble reddet av at minibanken ikke ville utbetale så mye penger.

- Personene han kontakter er mellom 70 og 95 år. Han har blant annet sagt at han representerer utleieren eller sameiet, og tilbyr dem en gratis måned om de betaler to eller tre måneders forskudd, sier aktor Lars Tyllered om svindleren til Expressen.

Da han ble pågrepet i Malmö i går, hadde en 85 år gammel kvinne akkurat hatt besøk av «utleieren» og gitt ham 1000 svenske kroner, lånt ham bankkortet sitt og gitt ham et smykke, skriver avisa.

I etterkant innså kvinnen at hun hadde blitt lurt.

Carlsson var også i søkelyset i forbindelse med det uoppklarte drapet på Marit Ødegaard (76) i Ørje i 2001. Carlsson befant seg nemlig i nærheten av stedet den natten hun ble drept.