Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps USA

Han er sammenliknet med nazi-filmskaper. Nå blir Steve Bannon Trumps nærmeste rådgiver

Har tidligere gått i strupen på Det republikanske partiet.

FÅR VIKTIG STILLING: Steve Bannon er sammenliknet med Leni Riefenstahl, som bedrev propaganda for nazistene på 30-tallet. Han har ledet nettstedet Breitbart, og ønsker ifølge The Atlantic å ødelegge den amerikanske venstresida. Foto: AP Photo/ Evan Vucci)
FÅR VIKTIG STILLING: Steve Bannon er sammenliknet med Leni Riefenstahl, som bedrev propaganda for nazistene på 30-tallet. Han har ledet nettstedet Breitbart, og ønsker ifølge The Atlantic å ødelegge den amerikanske venstresida. Foto: AP Photo/ Evan Vucci) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Donald Trump utnevner Reince Priebus, lederen for Republikanernes nasjonalkomité, til sin stabssjef. Breitbart-redaktør Steve Bannon blir Trumps nærmeste rådgiver, melder Trump-kampanjen.

- Steve og Reince er høyt kvalifisert ledere som jobbet bra sammen i løpet av vår kampanjen og som ledet oss til en historisk seier. Nå kommer jeg til å ha dem begge med meg i Det hvite hus, der vi skal gjøre Amerika storslått igjen, sa Trump i en uttalelse søndag.

Mens Priebus tilhører partipampene i Det republikanske partiet, er Steve Bannon i alle høyeste grad en som står på utsiden. Han står til høyre for Trumps parti, og har flere ganger ytret politiske angrep mot det. The Atlantic beskriver Bannon som både «anti-konservativ» og en mann som vil den amerikanske venstresida til livs.

- Veldig takknemlig

Priebus var blant de aller første etablerte republikanerne som ga sin støtte til Trump, og sto presidentkandidaten bi da det stormet som verst noen uker før valget. Han blir belønnet med stillingen som stabssjef, en av de mektigste i Det hvite hus.

- Jeg er veldig takknemlig for denne muligheten til å tjene den nye presidenten og nasjonen. Sammen skal vi jobbe for en økonomi som gagner alle, sikre grensene våre, erstatte Obamacare og knuse radikal islamsk terrorisme, sier Priebus ifølge CNN.

New York Times skriver at noen av Trumps mest konservative støttespillere kan mislike valget av Priebus som stabsjef framfor Bannon. Priebus er en veletablert Washington-veteran med sterke bånd til Det republikanske lederskapet. Han har tidligere vist evne til å få til politiske kompromisser med Demokratene, noe som har vært en fy-fy tanke lengst til høyre blant Republikanerne.

«En konservativ flammekaster»

Steve Bannon, som var redaktør for det konservative nettstedet Breitbart før valgkampen, får tittelen som sjefstrateg og seniorrådgiver.

Bannon, som har bakgrunn fra investeringsbanken Goldman Sachs, ble hentet inn som leder for Trump-kampanjen så sent som i august. Nyhetsbyrået AP har beskrevet Bannon som «en konservativ flammekaster», og Breitbarts grunnlegger, Andrew Breitbart, har kalt ham Tea Party-bevegelsens Leni Riefenstahl, ifølge NTB. Reifenstahl er kjent for å ha laget propaganda for naziregimet i Tyskland på 30-tallet. Bannon har laget en rekke politiske filmet, blant annet en som hyller «moderne konservative kvinner» som Sarah Palin og Michelle Bachmann.

Nettstedet Breitbart er gjentatte ganger beskyldt for å være rasistisk og kvinnefiendtlig.

- Jeg er begeistret over at mitt veldig vellykkede team blir med meg i ledelsen av landet vårt, fortsetter Donald Trump i uttalelsen.

«Ødelegge venstresida»

Nettstedet Politico skriver at Bannon også var aktuell for jobben som stabsjef, og at det foreløpig er uklart hvordan arbeidsdelingen mellom Priebus og Bannon blir når Trump inntar Det hvite hus.

Anerkjente The Atlantic beskriver Bannon som «anti-konservativ» og en mann som ønsker å «ødelegge venstresida i USA». For Bannon er Trump en mann som skal ta over og forme den amerikanske høyresiden på nytt, etter en langt mer konservativ mal, skriver The Atlantic.

Bannon skal blant annet ha vært viktig i høyresidens innsats for å male Occupy Wall Street-bevegelsen som en hippie-bevegelse - ikke en bevegelse av arbeidsledige som var sviktet av systemet, skriver The Atlantic.

Langet ut mot republikanerne

At samarbeidet mellom Bannon og Priebus skal ha vært så velfungerende under valget er overraskende for mange. Bannon har flere ganger kritisert Det republikanske partiet. I 2013 gjorde Bannon det klart at USA i hans øyne ikke hadde noe reelt konservativt parti.

- Vi mener dette landet ikke har noe fungerende konservativt parti og vi mener i alle fall at Det republikanske partiet ikke er et slik parti. Vi ønsker et sentrum-høyre bevegelse, en populist-bevegelse, som er tydelig anti-establissement. Det skal fortsette å hamre denn byen, både venstresida og det institusjonelle Republikanske partiet, sa Bannon under en samling av politisk konservative i Washington, D.C. i 2011.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!