ANKER HELIKOPTERLEGE-DOMMEN: - Jeg mener det er gode muligheter for en ny sak, siden den nye straffebestemmelsen om voldtekt ikke er prøvd i Høyesterett tidligere, sier helikopterlegens forsvarer, Harald Stabell. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANKER HELIKOPTERLEGE-DOMMEN: - Jeg mener det er gode muligheter for en ny sak, siden den nye straffebestemmelsen om voldtekt ikke er prøvd i Høyesterett tidligere, sier helikopterlegens forsvarer, Harald Stabell. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Han er skuffet, og tenker mye på sønnen og samboeren sin

Forsvarsadvokat Harald Stabell tror den overgrepsdømte klienten har gode muligheter for å få saken opp i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte helikopterlegen, Thor Aage Mathisen (39), ble i Eidsivating lagmannsrett dag dømt til ti års forvaring med minstetid på sju år.

Dermed opprettholdes dommen fra Hedmarken tingrett i sommer.

- Han er skuffet, og sier han tenker mye på familien sin. Særlig sønnen og samboeren, sier helikopterlegens advokat, Harald Stabell, til Dagbladet.

- Han var forberedt på dette, men det var tøft for ham å få dommen. Særlig usikkerheten rundt en tidsubegrenset straff er tung for ham, sier Stabell.

Ny voldtektsbestemmelse Den overgrepsdømte Hamar-legen anket umiddelbart til Høyesterett.

- Han anker straffeutmålingen til Høyesterett. Vi diskuterte det på forhånd, og gikk gjennom de forskjellige alternativene. Det var klart at han kom til å anke straffeutmålingen dersom forvaring ble opprettholdt, sier Stabell.

MÅ BEROLIGE KLIENTENE: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har fått flere henvendelser fra sine klienter i dag. Hun tror straffeutmålingn kan komme opp i Høyesterett. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MÅ BEROLIGE KLIENTENE: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har fått flere henvendelser fra sine klienter i dag. Hun tror straffeutmålingn kan komme opp i Høyesterett. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Forsvarsadvokaten karakteriserer saken som «veldig spesiell», og mener samtidig at klienten har gode muligheter for å få saken opp igjen.

- Nå er det opp til kjæremålsutvalget i Høyesterett. Jeg mener det er gode muligheter for en ny sak, siden den nye straffebestemmelsen om voldtekt ikke er prøvd i Høyesterett tidligere.

Den nye voldtektsbestemmelsen, som legen er dømt for, er gitt på bakgrunn av at han har fått den fornærmede til å utføre seksuelle handlinger på seg selv.
 
- Alvorligheten bekreftet - Dommen er ikke overraskende utfra behandlingen både i tingretten og i lagmannsretten. Situasjonen og alvorligheten i denne saken blir på mange måter bekreftet, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til Dagbladet.

Hun bistår alle de 23 fornærmede jentene, og tror i likehet med Stabell at Høyesterett vil være interessert i å se på saken i lys av anvendelsen av den nye voldtektsbestemmelsen.

- All oppmerksomhet rundt saken er en belasting for mine klienter. Det vil alltid opprøre noen dersom saken går videre når det gjelder straffeutmålingen, men ikke i samme grad som om hele saken skulle gått på nytt, sier Reiestad Hansen.

Hun forteller at hun har fått tekstmeldinger fra flere av klientene etter at det ble klart at den overgrepsdømte legen anker straffeutmålinga.

DØMT TIL FORVARING: Hamar-legen Thor Aage Mathisen (39) er dømt både i tingretten og lagmannsretten til 10 års forvaring for seksuell trakassering av en rekke unge jenter og for pengeutpressing av i alt 21 menn. Foto: Privat
DØMT TIL FORVARING: Hamar-legen Thor Aage Mathisen (39) er dømt både i tingretten og lagmannsretten til 10 års forvaring for seksuell trakassering av en rekke unge jenter og for pengeutpressing av i alt 21 menn. Foto: Privat Vis mer

- De lurer på hvilken betydning dette får for dem. Da må jeg trygge dem på at en gjenopptakelse av straffeutmålingen ikke har noen betydning for dem, sier Reiestad Hansen.

- For mine klienter betyr det ikke så mye om han får lang straff eller forvaring. Det viktige er at han er domfelt, sier hun.