- Han er som en mafiaboss

Aker Brygge-tiltalt (27) er redd mennene som ble skutt skal hevndrepe ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tiltalte 27-åringen forklarte seg i Oslo tingrett i dag. Han hevder skytingen på Aker Brygge søndag 20. august i fjor startet ved en tilfeldighet.

Tidligere i dag nektet han straffskyld for forsøk på drap på to personer tilhørende den såkalte A-gjengen.

Mannen var selvsikker og bestemt i uttrykket da han forklarte seg i detalj om hva som skjedde augustkvelden i fjor.

Politiet mener tiltalte er medlem av den såkalte B-gjengen, noe han selv benekter.

- Mafiaboss
Mannen, som er tiltalt for forsøk på drap, fortalte i retten i dag at han er livredd for mennene som ble skutt augustsøndagen i fjor.

Den ene mannen har 27-åringen selv innrømmet å ha skutt, men han hevder han handlet i nødverge.

- Han som ikke jeg, men noen andre, skjøt er som en mafiaboss. Han er veldig opptatt av respekt og veldig mange frykter ham. Folk åpner bildøra for ham som livvakter gjør for filmstjerner. Dette er ikke for å overdrive, sa tiltalte i Oslo tingrett.

Den mannen er 39-åring som tidligere er beskrevet som  lederen av den pakistanske gjengen Young Guns fra flere år tilbake. Tiltalte ønsket ikke å si hvem som skjøt 39-åringen i retten i dag.

Tiltalte sa han er livredd for hevn og hevdet at det har foreligget konkrete planer for å ta han av dage.

DRAMA: Det var festival på Rådhusplassen og det var veldig mye folk på Aker Brygge denne søndagskvelden da skuddene falt. FOTO: Anders Grønneberg
DRAMA: Det var festival på Rådhusplassen og det var veldig mye folk på Aker Brygge denne søndagskvelden da skuddene falt. FOTO: Anders Grønneberg Vis mer

27-åringens forsvarer ønsker å la tingretten bedømme selv hvorvidt 39-åringen er som en mafiaboss å regne, når han selv skal vitne i saken senere.

- Jeg synes vi skal vente med å høre hva de fornærmede sier. Så får vi se om min klient er inne på noe, sier advokat Espen Wangberg til Dagbladet.no.

39-åringens bistandsadvokat, Petter Bonde, benekter at hans klient har hatt noen planer om å drepe tiltalte etter Aker Brygge-skytinga.

- Min klient har ikke vært involvert i noen saker som handler om trusselsituasjonen relatert til tiltalte, så svaret på det er nei, sier advokat Petter Bonde.

Han ønsker ikke å kommentere påstandene om at mannen er som en mafiaboss.

- De uttalelsene får stå for tiltaltes egen regning, sier Bonde til Dagbladet.no.

- Bare en briefetur
Tiltalte forklarte at han og flere kolleger og venner hadde møttes for å spise mat før de bestemte seg for å kjøre en tur rundt i byen 20. august i fjor. Blant dem flere fra den såkalte hvitvaskingssaken i Brasil.

Tiltalte forklarte at de kjørte i luksuriøse biler som BMW, Mercedes og Range Rover.

- Det var på en måte en briefetur. Det var tilfeldig at vi havnet der og at vi møtte de personene. Konflikten startet med at noen kalte hverandre skjellsord og at en person ble fiket til, hevdet han.

Tiltalte som har innrømmet å ha hatt med seg pistol i bukselinningen på Aker Brygge fordi han fryktet en person som ikke har noe med denne saken å gjøre, sa han følte seg redd for at en av rivalene fra A-gjengen skulle ta opp en pistol da gjengene møtte på hverandre. Ifølge ham selv tok han da opp sin egen pistol. De beveget seg mot hverandre før de krasjet sammen.

- Jeg hadde da pistolen hans i brystet mitt. Jeg løftet min pistol. Da den stoppet i låret hans avfyrte jeg to skudd. Jeg ville ha ham vekk fra meg. Jeg trodde jeg skulle bli skutt, forklarte 27-åringen i Oslo tingrett.

Skjøt fornærmede fire ganger

Han forklarte videre at han trodde fornærmede da ville dette i bakken, men da han ikke gjorde det, avfyrte han to skudd til i samme bein.

- Da segnet han om i bakken. Jeg ble veldig letta for da var han endelig borte fra meg. Etter det løp jeg fra stedet, forklarte han.

Men skytinga stoppet ikke med det. Da tiltalte var på flukt fra stedet hørte han flere skudd, forklarte han.

- Da snur jeg meg og avfyrer cirka tre skudd til i en rød veteranbil som jeg så at det ikke satt noen personer i. Det var for å markere at jeg ikke var tom for kuler. Jeg var veldig redd og ville ikke være i den situasjonen, forklarte han.

27-åringen ble pågrepet noen dager etter hendelsen. Men han lot seg ikke avhøre av politiet før i mai i år.

I tillegg til den tiltalte 27-åringen er også hans tvillingbror og to brødre fra den såkalte hvitvaskingssaken siktet etter skytingen.

Det er satt av 10 dager til rettsforhandlingene i Oslo tingrett.

SKREMMESKUDD: Den tiltalte 27-åringen har innrømmet å ha avfyrt disse tre skuddene mot en veteranbil. - Det var for å markere meg, sa han i Oslo tingrett i dag.