- Han er stabil

Legene kjempet for livet til Israels statsminister Ariel Sharon i natt, etter ny hjerneblødning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ariel Sharon har gjennomgått en sju timers operasjon etter slaget. Tilstanden er nå alvorlig, men stabil. Legene klarte å stoppe blødningen i hjernen, sier direktøren for Hadassah-sykehuset i Jerusalem.

- Han er stabil. Alt er innenfor normalgrensene, men tilstanden hans er alvorlig, sier Shlomo Mor-Yosef til BBC.

Regjeringen er innkalt til ekstraordinært møte i formiddag.

Israels statsminister Ariel Sharon (77) ble fraktet i all hast til sykehus onsdag kveld og lagt i respirator. En talsmann for sykehuset opplyste ved 23-tiden i går at Sharon var rammet av et alvorlig slag med hjerneblødning,  ifølge AP.

- Han får kunstig åndedrett og anestesi og er overført til kirurgisk avdeling, opplyste dr. Shlomo Mor-Yosef, en av sjefene for Hadassah-sykehuset i Jerusalem seint onsdag kveld.


- Halve kroppen lammet

Klokka 05.45 norsk tid ble Sharons helsetilstand betegnet som kritisk, han hadde hatt blødninger flere steder i hjernen. Sjansene for en fullstendig friskemelding synes langt unna, meldte BBC.

Ifølge den israelske avisa Haaretz skal Sharon også være lammet i halve kroppen.

- Ber for ham

AMBULANSEN: Israelsk sikkerhetspersonell og politistyrker holder pressen på avstand en ambulanse frakter Israles statsminister Ariel Sharon til sykehuset Hadassah Ein Kerem, like utenfor Jerusalem. Foto: EPA
AMBULANSEN: Israelsk sikkerhetspersonell og politistyrker holder pressen på avstand en ambulanse frakter Israles statsminister Ariel Sharon til sykehuset Hadassah Ein Kerem, like utenfor Jerusalem. Foto: EPA Vis mer

President George W. Bush sa i en uttalelse at han delte bekymringen til det israelske folk, og at han ber for den israelske statsministeren.

Sharon skal ha klaget over press eller smerter i brystet rett før han ble kjørt til sykehuset.  

Det var 18. desember i fjor at 77 år gamle Sharon fikk et lettere slag. En grundig legesjekk før jul viste at han forøvrig  var ved god helse. De siste to ukene har han gått ned flere kilo i vekt, og legene skulle rette på en medfødt hjertefeil som de regner med medvirket til det forrige slaget.

Begge sønnene hans, Gilad og Omri var sammen med Sharon da han ble dårlig, og fulgte ham til sykehuset, melder Haaretz.

Seinere onsdag kveld sa Sharons kabinettsekretær at visestatsminister Ehud Olmert har fått alle fullmakter til å styre landet.  Det betyr at Sharon ikke er ved bevissthet.

Israelsk media konkluderte med at tilstanden hans ikke var meget alvorlig ettersom han ble fraktet med ambulanse til Hadassah, en times kjøretur, i stedet for Soroka-sykehuset i Beersheba, som er langt nærmere ranchen hans.

Sharon hadde også et mildt slag helga før jul.

Sentral siden 40-talletAriel Sharon, eller Arik som han ofte kalles, ble født i 1928 i landsbyen Kfar Malal i det britiske mandatområdet Palestina. Han har vært en av staten Israels mest sentrale politikere og militære helt siden 40-tallet.

Sharon har vært regnet som en av de tøffeste og mest partiotiske av de israelske lederne.

28. mars er det valg i Israel, og Sharon brøt ut av sin gamle allianse og dannet det nye Kadima-partiet seinhøstes. Etter den nye partidannelsen har Sharon økt opplslutning på meningsmålingene.

I 2005 var han ansvarlig for den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen.

PÅ SYKEHUS: Israels statsminister Ariel Sharon ble seint onsdag fraktet til sykehus med hjerneblødning.