Han er Storbritannias nye statsminister

Tony Blair går av, Gordon Brown tar over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag ender Tony Blairs karriere som Storbritannias statsminister etter ti år ved makten.

JAMES GORDON BROWN

- James Gordon Brown er født 20. februar 1951.

- Han er født i Giffnock, nær Glasgow.

- Han er avtroppende britisk finansminister og leder for det britiske arbeiderpartiet Labour.

- Han har vært finansminister i Storbritannia siden 1997. 

- Brown har vært opptatt av at under hans tid som finansminister har den økonomiske veksten i Storbritannia ekspandert og arbeidesledigheten har vært lav.

- Han overtok som leder for Labour 24. juni i år.

- Brown fullførte i 1982 doktorgraden med tittelen The Labour Party and Political Change in Scotland 1918-29.

- I dag overtar han stillingen som Storbritannias statsminister.

(Kilde: Wikipedia)

Dronning Elisabeth II utnevnte i ettermiddag Gordon Brown som Blairs etterfølger, og Brown tok fatt på sin første dag som landets mektigste mann.


Se bildeserie her!

Klokka 13 i dag, norsk tid, møtte Blair til spørrerunde i parlamentet for aller siste gang.

- Jeg ønsker alle, venn og fiende, det beste. Og det er det, sa Blair, før han forlot talerstolen i underhuset og dro til familiens bopel i 10 Downing Street.

I 14-tiden gikk familien Blair ut døren fra statsministerboligen for siste gang. De vinket til hordene av fotografer som ventet utenfor. Deretter satte Blair og kona seg inn i en bil som kjørte dem til Buckingham Palace der han leverte regjeringens avskjedssøknad til dronning Elizabeth II. Kun minutter etterpå var det Gordon Browns tur til å møte dronningen, som ga ham oppdraget med å danne ny regjering.

I det øyeblikket startet Browns nye karriere, og hans første oppgave blir å utnevne sine ministere. Den nye regjeringen er ventet å være klar i morgen, og vil trolig bestå av både gamle og nye fjes.

- Folk har store forventninger til at det raskt vil bli endringer i britisk politikk, sier Labour-politikeren Jeremy Corbyn ifølge NTB.

NY LEDER: Gordon Brown har vært Storbritannias finansminister siden 1997. I dag overtar han stillingen som landets statsminister. Foto: ADRIAN DENNIS/AP/Scanpix
NY LEDER: Gordon Brown har vært Storbritannias finansminister siden 1997. I dag overtar han stillingen som landets statsminister. Foto: ADRIAN DENNIS/AP/Scanpix Vis mer


Hva vil skje i Irak?
Labour-partiets Tony Blair kom til makten i Storbritannia i 1997 etter 18 år med konservativ regjering. Hans popularitet har falt drastisk de siste årene, særlig etter at han valgte å slutte seg til den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

Blair har stått side ved side med USA i den såkalte «krigen mot terror», men han har også jobbet for internasjonale avtaler om klimaforandringer og økt bistand og assistanse til Afrika.

Under spørretimen i dag sa Blair at han var lei seg for farene de britiske troppene møter i Irak og Afghanistan.

- Jeg vet at mange synes de utsettes for farene forgjeves. Jeg tror de slåss for sikkerheten til dette landet og til verden, mot mennesker som vil ødelegge vår måte å leve på.

Blair går nå over til å bli Midtøsten-kvartettens nye spesialutsending, opplyste den irske statsministeren Bertie Ahern i dag.

Brown har de siste ti årene kontrollert den nasjonale økonomien som Storbritannias finansminister, men han har lenge hatt et øye for toppjobben som statsminister. Han er blant annet kjent for løftene om å øke bistanden til Afrika, men et av de store spørsmålene nå er hva han vil gjøre videre i Irak.

- Må innrømme feil

Antallet britiske soldater i Irak har sunket i 2007. Blair har nå gitt sin etterfølger valget om å kalle tilbake de 5500 soldatene innen 2008 eller ikke.

Han er Storbritannias nye statsminister

Britisk media har tidligere skrevet at Brown kan sette i gang en granskning rundt Irak.


- Storbritannia må innrømme det når vi gjør feil, uttalte Brown nylig, og siktet til krigen i Irak.

Foreldrene til soldatene som har blitt drept i Irak, vil protestere i Downing Street når Blair drar derfra, skriver BBC.

Ny stil

Gordon Brown har allerede bygget broer mellom seg selv, den tyske rikskansleren Angela Merkel og den nye franske presidenten Nicholas Sarkozy. Likevel er det ventet spenninger mellom de europeiske lederne.

- Blair har alltid hatt et øye for å bygge opp påvirkningskraft. Brown vil trolig være snarere til å sette foten ned og si nei, sier Neil O´Brien, direktør i den London-stasjonerte tankesmien Open Europe.

Brown blir beskrevet som den reneste kontrasten til Blair; en ukarismatisk og gjennomtenkt politiker satt til å etterfølge mannen som er karakterisert som en av denne generasjonens mest talentfulle politikere.

De to har en lang historie sammen. Begge inntok parlamentet i 1983, og de ble raskt venner. De delte både kontor og ønsket om å reforme Labour-partiet.

Brown har lovet at regjeringen under hans ledelse vil få en ny stil, med mer åpenhet og med mer makt til parlamentet.

GRATULERER Gordon Brown blir gratulert av statsminister Tony Blair etter at det er klart at han blir Labours nye leder 24. juni i år.
STORT PRESSEOPPMØTE: Interessen rundt statsministerbyttet er stort i Storbritannia.
NEI TIL SOLDATER I IRAK: En mann demonstrerer mot Storbritannias samarbeid med USA om situasjonen i Irak.
MISTET SINE BARN: Foreldrene og slektninger til soldatersom har blitt drept i Irak, demonstrerer i Downing Street i dag.
FLYTTER UT: Tony Blair flytter ut av statsministerboligen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer