RIKEST PÅ TINGET: Lederen av Oslo Høyre, Nikolai Astrup, er Stortingets rikeste med en formue på 195 millioner kroner. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
RIKEST PÅ TINGET: Lederen av Oslo Høyre, Nikolai Astrup, er Stortingets rikeste med en formue på 195 millioner kroner. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Han er Stortingets rikeste

God for 195 millioner kroner. Se resten av lista her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Nikolai Astrup (35), som har representert Oslo på Stortinget fast siden 2009, er også i år Stortingets klart rikeste.

Astrup, som også er leder av Oslo Høyre, har en formue på 195 millioner kroner, og tjente i fjor 415 215 kroner som stortingsrepresentant. Formuen har dermed økt med tre millioner på et år.

Høyre-politikeren er sønn av den kjente forretningsmannen Eivind Haraldssøn Astrup, som er administrerende direktør i Astrup-familiens holdingselskaper Bjørgvin og Pactum. Disse firmaene driver med shipping, eiendom og finans.

Ifølge Stortingets register over representantenes økonomiske interesser og verv har Nikolai Astrup følgende disposisjoner:

Verv:

• Styreleder Pactum Beta AS (ulønnet)
• Styreleder Pactum Epsilon AS (ulønnet)
•Styremedlem Pactum AS (ulønnet)
• Medlem Rådsforsamlingen i Ernst G Mortensens Stiftel-se - Campus Kristiania (godtgjørelse)
• Styremedlem AS Bjørgvin (godtgjørelse)
• Styremedlem Energeia Asset Management AS (ikke ho-norar)
• Styremedlem Stiftelsen Erlik (ikke honorar)
• Styreleder i Stiftelsen Minervafondet (ulønnet)
• Leder av Oslo Høyre (godtgjørelse)

Eiendom i næring:

• Eierandel i Gullhaug Torg 1 ANS, Oslo

Aksjer m.v.:
• Pactum Beta AS
• Pactum Epsilon AS
(Pactum Beta AS og Pactum Epsilon AS er holdings-elskaper som eier aksjer i familievirksomhetene Pactum AS og AS Bjørgvin, selskaper som investerer i aksjer og andre verdipapirer, shipping og næringseiendom.)
• Gullhaug Torg 1 ANS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus om egen formue Astrup ønsker ikke kommentere sin egen formue overfor Dagbladet. I 2011 innrømmet Astrup også at han aktivt søkte å begrense omtale av egen formue i forbindelse med et huskjøp til 29,5 millioner kroner fra året før. Det er nemlig kona, Helle Astrup, advokatfullmektig i Wikborg-Rein, som står som eier av parets standsmessige hjem på Bygdøy. 

- Jeg har ikke hatt noe ønske om publisitet eller omtale av huskjøpet, derfor gjorde vi det på den måten, sa Nikolai Astrup til Dagens Næringsliv den gang. 

Høyre er også kritiske til offentliggjøring av skattelister. Informasjon om inntekts- og formuesforhold er etter Høyres mening et personlig anliggende. Som Dagbladet har omtalt tidligere, har den nye regjeringen allerede varslet innstramninger. Solberg-regjeringen vil at alle som blir søkt på i skattelistene, skal få melding om hvem som søker. De samme reglene som i dag gjelder for kredittopplysningsbyråer, vil dermed også gjelde for pressen, ifølge Klassekampen.

Støre nest rikest På andreplass over Stortingets rikeste finner vi landets tidligere helseminister Jonas Gahr Støre (A), med en formue på 52 millioner kroner. Likningsformuen til Støre har økt med over 12 millioner kroner - fra 39,3 millioner i 2011 til 52 millioner i 2012.

Formuen stammer stort sett fra familiens salg av jernstøperibedriften Jøtul til Norcem på slutten av 1970-tallet.

Støre eier Femstø AS, som forvalter deler av arven. Han har oppgitt til Stortinget at Femstø AS er et familieaksjeselskap som driver med eiendom og verdipapirer.

Høyres Svein Flåtten har 44 millioner kroner i formue, og får dermed tredjeplassen på Stortingets formuetopp.

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har heller ingen grunn til å deppe, selv om regjeringsmakta glapp. Oppdrettsdronningens formue økte fra 23,4 millioner kroner i 2011 til 30,5 millioner i 2012.

Det er derimot Støre som i fjor hadde størst inntekt av stortingsrepresentantene. I fjor tjente Støre 3,3 millioner og betalte 1,6 millioner i skatt - noe mer enn året i forveien. Tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) ) hadde i fjor en inntekt på 2,96 oppdretts-millioner kroner, nok til å sikre seg andreplassen. På tredjeplass finner vi en av Høyres nykommere på Stortinget, Norunn Tveiten Benestad, som hadde en inntekt på 1,9 millioner.