Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han er svært preget, han mistet fullstendig grep på vogntoget

Politiet har avhørt den siktede sjåføren.

- TAR DET TUNGT: Sjåføren av vogntoget forklarer i avhør at veien gikk fra tørr til såpeglatt. Tre av personene i denne bussen døde i frontkollisjonen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- TAR DET TUNGT: Sjåføren av vogntoget forklarer i avhør at veien gikk fra tørr til såpeglatt. Tre av personene i denne bussen døde i frontkollisjonen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vogntogsjåføren som er siktet etter frontkollisjonen som krevde tre liv i natt, sier veibanen gikk fra tørr til såpeglatt da han kjørte over i feil kjørefelt og kolliderte med en buss like før midnatt.

- Han fikk ingen forvarsel før han kjørte inn i partiet der det var ekstremt glatt. Han sier han gikk fra tørr vei til speilglatt kjørebane på «no time», sier etterforskningsleder Arne Eirik Håkonsen til Dagbladet.

- Han mista fullstendig grep på vogntoget.

- Veldig preget Vogntoget frontkolliderte med en buss, Sogn- og Fjordaneekspressen, hvor det i alt var ni personer. Tre av dem ble i natt bekreftet omkommet: den 51 år gamle bussjåføren, en 16 år gammel jente og en 69 år gammel mann fra Hemsedal.

De resterende ble sendt til sykehus, hvor to nå betegnes som alvorlig, men ikke livstruende, skadd.

Etterforskningslederen forteller til Dagbladet at sjåføren tar det hele svært tungt.

- Han er fysisk uskadd, men er veldig preget av det som har skjedd, sier Håkonsen.

Sjåføren kom kjørende over Hallingdal da ulykken fant sted på riksvei 7 ved Veme i Ringerike kommune rett før midnatt.

- Ikke mistet førerkortet før Han er nå siktet for brudd på vegtrafikklovens paragraf 3, som gjelder aktsomhet.

- Det er forholdsvis rutinemessig at man blir siktet i en slik sak når man får førerkortet beslaglagt, sier Håkonsen.

- Har han vært innblandet i trafikkulykker før?

- Nei, han er ikke kjent av politiet. Han har heller ikke blitt fratatt førerkortet tidligere, sier Håkonsen.

Passasjerer sov da ulykken inntraff Politiet opplyser til Dagbladet at flere av de som behandles for mindre skader etter ulykka, har blitt avhørt i et forsøk på å finne ut hva som skjedde da kjøretøyene kolliderte.

- Noen av passasjerene satt langt bak og har ikke fått med seg mye av det som skjedde. Noen har sovet, noen har ikke fått med seg hva som har skjedd. Det er ikke tvil om at kollisjonen har foregått i bussens kjørebane, men om vogntoget har vært i fart eller sto stille, det vil bli undersøkt av Statens vegvesen.

- De vil kunne kartlegge bedre hva som har skjedd når de får undersøkt fartsskriveren, sier Håkonsen.

- Var planlagt midtfelt på ulykkesstedet Tidligere i dag skrev Dagbladet at det var vedtatt å bygge et bredt midtfelt på ulykkesstedet allerede i 2012.

Hadde veiplanleggerne i Statens vegvesen fått det som de ville, hadde det vært et bredt midtfelt på stedet for lenge siden.

- Det har vært på trappene å starte arbeidet flere ganger, og grunneierne har vært varslet, sier Silje Island i avdelingen for plan og prosjektering i Statens vegvesen, region Sør.

Det er ikke planlagt fysiske midtdelere på stedet, men å øke veibredden og få en meter brede midtmarkeringer.

- Slik markeringer har vist seg effektive for å redusere faren for sammenstøt. De gir større avstand mellom møtende trafikk, samtidig som det ikke hindrer vilt i å krysse veien, sier Island.

Enda ett vogntog Etterforskningslederen forteller at det nå er opp til en jurist å finne ut av om siktelsen mot sjåføren vil frafalle eller utvides.

Det var i alt ni personer i bussen. En mann og en kvinne ble sittende fastklemt etter ulykken. Begge ble fraktet med luftambulanse til Ullevål sykehus etter å ha blitt frigitt. De to er begge nordmenn.

En russisk kvinne ble også innlagt til observasjon på Ringerike sykehus, opplyser politiet. Blant de andre involverte var det to dansker og en svenske. Disse tre kom tilsynelatende uskadd fra ulykken, men var til sjekk på Ringerike sykehus.

MARKERT: Det var langs denne strekningen, der oransje punkter er markert, at ulykka inntraff.Til venstre markeringer som viser hvor et av kjøretøyene har kjørt ut, og til høyre tydelige spor utenfor veibanen etter at bussen og vogntoget kolliderte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MARKERT: Det var langs denne strekningen, der oransje punkter er markert, at ulykka inntraff.Til venstre markeringer som viser hvor et av kjøretøyene har kjørt ut, og til høyre tydelige spor utenfor veibanen etter at bussen og vogntoget kolliderte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ytterligere ett vogntog var involvert i ulykken. Dette vogntoget kjørte inn i ulykken, men traff ikke noen av de to kjøretøyene.

De omkomne er bussjåføren, en mannlig passasjer og en jente i tenåra.

Hele Norges coronakart