Han er Sveriges verste voldtektsmann

Niklas (24) tilstår 15 brutale overfall på kvinner i Örebro.

TILSTO: Niklas Eliasson la kortene på bordet da han til slutt ble avslørt i oktober i fjor. Nå må han svare for den mest omfattende voldtektstiltalen i Sverige noensinne. Foto: Tommy Pedersen / EXPRESSEN
TILSTO: Niklas Eliasson la kortene på bordet da han til slutt ble avslørt i oktober i fjor. Nå må han svare for den mest omfattende voldtektstiltalen i Sverige noensinne. Foto: Tommy Pedersen / EXPRESSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til han ble pågrepet i oktober i fjor sto 24 år gamle Niklas Eliasson egenhendig bak mye av voldtektsstatistikken i Örebro gjennom seks år.

- Vi har knapt hatt noen anmeldelser om overfall siden han ble pågrepet. En ro har senket seg over Örebro, sier informasjonssjef Torbjörn Carlson i politiet til nyhetsbyrået TT.

I dag fikk serievoldtektsmannen den 16 punkter lange tiltalen, skriver Expressen.se.

- Ofrene har blitt rammet på en måte man knapt kan forestille seg, og vi har brukt mye tid på å gi dem støtte, sa Carlson på en pressekonferanse i ettermiddag.

Kom på sykkel Eliasson har tilstått 15 overfall på 15 forskjellige kvinner. Alle var spinkelt bygde og ble overfalt mens det var mørkt og de var alene. Ti av sakene regnes som voldtekter eller voldtektsforsøk, mens noen av tiltalepunktene rammes av voldsbestemmelser.

Den første grove voldtekten kom 1. november 2009 da Eliasson forfulgte en kvinne på sykkel. Han innhentet henne på gata, slo henne flere ganger i ansiktet og dro henne inn i en garasjeoppkjørsel der offeret ble bakbundet og frastjålet lommeboka før overfallsmannen voldtok henne mens han flere ganger sa «skriker du så slår jeg deg ihjel», ifølge tiltalten.

Også flere andre ganger overfalt 24-åringen kvinner ved å sykle lydløst opp mot dem bakfra, kaste seg over dem og binde dem.

Da Eliasson, som en del av politiets menneskejakt i fjro, ble kalt inn for å avgi DNA-prøve, forsto han at spillet var over. Han vurderte først å ta sitt eget liv - men valgte i stedet å begå nye overfall.

10. oktober i fjor, dagen før han ble pågrepet, skjedde tre av forbrytelsene han har tilstått. Da prøvde han tidlig på morgenen å voldta en ung kvinne i Karlslundsgatan, før han overfalt en annen kvinne som ble utsatt for vold. Så voldtok han en 64 år gammel kvinne.

Bekjente av Eliasson fattet nå mistanke til ham, samtidig som politiet sporet en sprukket kondom fra ett av åstedene til en butikk rett overfor boligen til  24-åringens mor.

«Ta henne» I politiavhør har 24-åringen forklart at det var en indre stemme som sa «ta henne» i forkant av hvert angrep, der han medgir at han brukte mer vold enn det som var «nødvendig» fordi det svartnet for ham.

- Han innså at det han gjorde var galt, men han kunne ikke motstå. Jeg vet at han kjenner stor uro forut for at han skal møte kvinnene igjen i retten, sier Eliassons forsvarer, Margareta Arvidsson, til Aftonbladet.

Etter at han ble pågrepet fortalte Eliasson til politiet at han allerede i 12-13-årsalderen skal  ha begynt å forfølge tilfeldige folk på gata og stjele kvinnetruser og BHer fra tørkestativer, før han altså som 19-åring begikk sitt første overgrep.

Overfor politiet beskriver Eliasson seg selv som en ensom og sosialt isolert person som aldri har hatt en nær venn eller kjærligehtsrelasjon. For å holde ut psykiske vansker skal han ha begyne å drikke alkohol som tolvåring og brukte seinere også morfin, narkotisk sopp og hasj.

Han legger imidlertid ikke skylda på rusmidlene, men sier det var en «kraft» i ham som ledet til serievoldtektene.