FORNØYD: Anders Behring Breivik er fornøyd etter at han drepte 77 mennesker 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORNØYD: Anders Behring Breivik er fornøyd etter at han drepte 77 mennesker 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Han er tilfreds med å ha lykkes

Anders Behring Breivik gruet seg til aksjonen 22. juli, men er tilfreds med å ha lykkes med aksjonen, sier avhørsrådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik satt et nytt ti timer langt avhør i går. Han er nå avhørt i til sammen 40 timer. Etter det Dagbladet forstår, pågår avhørene også i dag.

Asbjørn Rachlew følger avhørene fra et tilstøtende rom. Han ble tilkalt av Oslopolitiet for å være rådgiver under avhørene av Anders Behring Breivik. Rachlew har en mastergrad i rettspsykologi fra Liverpool, og har en doktorgrad i avhørsmetoder fra det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Det er tre forskjellige personer som rullerer på å avhøre Breivik, jeg fungerer som rådgiver. Til sammen kan det være 6-8 personer involvert i avhørssituasjonen til enhver tid, sier Rachlew.

Behring Breivik har hele tiden vært opptatt av å forklare seg for politiet.

- Han er meget høflig, og sier til oss at han skal forklare alt han har gjort og hver minste detalj han har utført. Han har god fysisk kapasitet, og tåler lange avhør. Han ønsker progresjon i avhørene, sier Rachlew.

- Viser han noen form for empati for dem han har rammet?

- Han er mer tilfreds over å ha lykkes. Han gruet seg til dagen skulle komme, og sier at det var fryktelig. Men han hadde et mål, som han har planlagt over flere år og er tilfreds med å ha lykkes med det, sier Rachlew.

Stereotypier Rachlew ønsker å avkrefte det han mener er en myte om avhørsteknikker.

- Det er viktig for oss å presisere at det ikke er noe mål for oss å «knekke» ham i avhør, slik flere medier har skrevet. Det er en veldig stereotypisk oppfatning av hvordan avhør foregår. Jo færre spørsmål vi stiller, jo bedre blir avhøret. Det viktige er at han forstår hvilket detaljnivå vi vil at han skal forklare seg på, sier Rachlew.

- Samtidig må vi ha en profesjonell empati for å stimulere kommunikasjonen. Vi må forstå hva som har vært viktig for ham på de forskjellige tidspunktene som ledet fram til aksjonen, sier Rachlew.

Rachlew er del av et internasjonalt fagmiljø med kompetanse på avhørsteknikker. 

- Så langt har mine kolleger bare kommet med kondolanser. De er ikke inne på rådgiversiden. Oslopolitiet har igjennom ti år bygget opp en meget god kompetanse på avhørsteknikker som vi nå nyter godt av, sier Rachlew

To typer krav Mye har vært skrevet om Anders Behring Breiviks mange krav til politiet. Ifølge Rachlew presiserer Breivik selv at han forstår at mange av kravene er urimelige.

- Han har to sett med krav, i den ene kategorien krav som dreier seg om omveltninger av det norske samfunnet. Han har fremmet slike krav, men sier til oss umiddelbart etterpå at han vet at disse kravene er umulige å etterkomme.

- Den andre typen krav er av mer praktisk art, som ønsker om PC å skrive på, bøker å lese, og så videre.

FØLGER AVHØRENE: Asbjørn Rachlew er rådgiver for politiet og følger avhørene av Anders Behring Breivik. MMS: Sindre Granly Meldalen/Dagbladet
FØLGER AVHØRENE: Asbjørn Rachlew er rådgiver for politiet og følger avhørene av Anders Behring Breivik. MMS: Sindre Granly Meldalen/Dagbladet Vis mer