Han er Trumps valg som høyesterettsdommer

49 år gamle Neil Gorsuch.

TRUMPS MANN: Neil Gorsuch er Donald Trumps valg som høyesterettsdommer. Foto: 10th U.S. Circuit Court of Appeals  via AP / NTB scanpix
TRUMPS MANN: Neil Gorsuch er Donald Trumps valg som høyesterettsdommer. Foto: 10th U.S. Circuit Court of Appeals via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 20 tirsdag kveld lokal tid annonserte USAs president Donald Trump at hans valg til høyesterettsdommer er Neil Gorsuch.

- Han har utrolige juridiske evner, et imponerende intellekt, enorm disiplin og respekt fra begge sider i politikken. CV-er blir ikke bedre enn hans. Han vil bli en fantastisk dommer, så snart Senatet bekrefter utnevnelsen, sa Trump

Gorsuch er 49 år gammel og kommer til vervet i høyesterett fra jobben som føderal dommer i en ankedomstol i Denver i hjemstaten Colorado.

Den jobben fikk han av president George W. Bush i 2006.

«Gjennomsiktig» prossess

I tillegg til å være en såkalt «originalist» – som altså leser grunnloven fra 1789 bokstavelig – omtales han som en forkjemper for religionsfrihet.

- Da Antonin Scalia døde lovet jeg å finne den beste dommeren i landet til Høyesterett. En som respekterer våre lover, representerer vår grunnlov, elsker grunnloven og tolker den som den er skrevet, sa Trump fra podiet.

Trump omtalte prosessen som den mest «gjennomsiktige» noensinne. Trump pekte på listen over 21 kandidater som han hadde i høst, og hevder at mange stemte på ham på grunn av åpenheten rundt valget.

- Mange velgere sa at det var det viktigste for dem da de stemte på meg. Jeg er en mann av mitt ord og jeg vil gjøre som meg sier. Det har amerikanere bedt Washington om veldig, veldig lenge, sa Trump.

- I dag holder jeg et annet løfte ved å nominere Neil Gorsuch som høyesterettsdommer.

Erstatter Scalia

Høyesterettsdommere sitter på livstid, og Gorsuch kan dermed trolig fortsette sitt virke betydelig lenger enn Trumps regjeringstid.

- Han kunne jobbet i hvilket som helst advokatfirma for store penger, men har valgt å jobbe som dommer, sa Trump, og la til:

- Jeg håper demokrater og republikanere kan komme sammen for en gangs skyld.

49 år gamle Gorsuch er født i Colorado og utdannet seg til jurist ved Harvard.

Han var skrankejurist for høyesterettsdommerne Byron White og Anthony Kennedy, før han tok en filosofigrad ved Oxford University og jobbet litt for et framstående advokatfirma i Washington, skriver nyhetsbyrået AP.

Han har tjenestegjorde også to år i Justisdepartementet under George W. Bush, før han fikk jobben som føderal dommer i en ankedomstol i Denver.

Gorsuch er kjent for sitt klare, tilgjengelige språk, og har skrevet mange kommentarer.

- Han mener det er veldig viktig at andre enn advokater forstår det han skriver, sier Rebecca Love Kourlis, tidligere høyesterettsdommer i Colorado.

Han brenner for å få rettslig gjennomgang av statlige reguleringer.

Bekymrede demokrater

Gorsuch har sagt at domstolene har for mye respekt for statlige etaters tolkninger av lover.

Han har også en forkjemper for å forenkle rettsvesenet for å gjøre det mer tilgjengelig for folk flest.

- Juridiske tjenester er så dyrt at USA nesten er rangert på bunn av utviklede land når det gjelder tilgang til prosessfullmektig i sivile saker, skrev han i et tidsskrift for dommere i fjor.

En av de mest kjente sakene Gorsuch har vært innblandet var knyttet til Obamacare. Da protesterte private selskaper mot at de måtte betale for prevensjon til sine ansatte.

Selskapene oppga religiøse grunne for sin misnøye. I ettertid skrev Gorusch om hvorfor han hadde gitt selskapene medhold.

- Sånn de forstår det så er det å beordre dem til å stille med en helseforsikrig som dekker legemidler eller utstyr som er uforenelig med deres tro, en krenkelse av deres tro. Det representerer en grad av medvirkning som deres tro forbyr. Det er ingen tvil om at deres overbevisning er diskutabel. Noen kan til og med anse deres tro som støtende. Men ingen bestrider at det er oppriktige religiøse standpunkter, skrev Gorusch.

Ifølge New York Times har Gorsuch mye til felles med sin forgjenger Scalia.

Spørsmålet nå er hvorvidt demokratene vil kjempe mot utnevnelsen med nebb og klør, eller om de vil spare kruttet til senere kamper.

Det er uansett noe uro knyttet til utnevnelsen, spesielt når det kommer til abortspørsmål, og den kjente domsavsigelsen Roe mot Wade, som i praksis legaliserte abort i USA.

- President Trump har sagt at han vil utnevne dommere som stryker 40 år med rettsvitenskap knyttet til Roe mot Wade. Dommer Gorusch har vist vilje til å begrense kvinners tilgang til helsetjenester, noe som antyder at presidenten oppfyller sitt løfte, sier den demokratiske senatoren, Patrick Leahy, til CNN.

Konservativt flertall

Vervet som høyesterettsdommer har vært ledig siden februar 2016, da den konservative dommeren Antonin Scalia døde.

Siden da har høyesteretten bestått av fire dommere som betraktes som liberale og fire som anses som konservative.

Utnevnelsen betyr at USAs øverste domstol noe forenklet sagt igjen består av fem konservative og fire liberale dommere.

Den 80 år gamle republikaneren Anthony Kennedy havner ofte på vippen og har flere ganger fått kritikk fra konservativt hold for å stemme sammen med de liberale dommerne, blant annet i avgjørelser om likekjønnet ekteskap.

Barack Obama prøvde å utnevne ny høyesterettsdommer før han gikk av som president, men ble stanset av det republikanske flertallet i Kongressen.

(Dagbladet/NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer