VENTET PÅ PAVEN: - Vi har ventet med glede i våre hjerter, forteller ungdomgjengen fra
Rio Andreia, Patricia, Liliana, Somenta, Marcia, Pedro Seadi og Thalem. Foto: Arne Halvorsen
VENTET PÅ PAVEN: - Vi har ventet med glede i våre hjerter, forteller ungdomgjengen fra Rio Andreia, Patricia, Liliana, Somenta, Marcia, Pedro Seadi og Thalem. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

- Han er ungdommens pave

I går kveld ble Pave Frans hyllet av 1.5 millioner katolikker på den verdensberømte stranden Copacabana i Rio. Hans budskap til ungdommen var klar: - Kjemp for sosial liket og stå opp mot all korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Værgudene har sviktet pave Frans og ikke stått katolikkenes overhode bi de fem dagene han har vært i Rio. I går kveld opplevde byen en av de kaldeste dager noensinne, med regn, sur vind og 15 grader.

Det fikk den alltid blide paven til å innlede sin formaning til ungdommen med følgende:

- Jeg vet at cariocaen (en Rio borger) ikke liker regn og kulde. Men dere er beviset på at troen er sterkere enn kulda, takk skal dere ha.

Pave Frans er i Rio i anledning «Verdensungdomsdagene» som er et katolsk arrangement startet av pave Johannes Paul 2 i 1985. Det er forøvrig pave Frans sin første og siste utenlandsreise i år.

- Vår pave. Men selv om værgudene har lagt en demper på arrangementet som har påmeldt 2.5 millioner ungdom fra 76 land, så var stemningen upåklagelig i går kveld. Lett regn, noe vind, med et ørlite solgløtt, som riktignok forsvant like raskt som det dukket opp.

HILSTE PÅ FOLKET: Pave Frans hilser på folket i Rio de Janeiro. Her velsigner han et barn. Foto: Arne Halvorsen
HILSTE PÅ FOLKET: Pave Frans hilser på folket i Rio de Janeiro. Her velsigner han et barn. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

Området rundt stranden Copacabana ble avstengt fra all trafikk, fire marinefartøy lå og vaket utenfor stranden, tre helikoptre surret rundt i luftrommet, og folk strømmet til, stilte seg opp langs gaten Avenida Atlantica, og begynte den lange ventingen i regnet.

Dagbladet møtte syv ungdommer som hadde sittet, bokstavelig talt, i fire stive timer i påvente av pave Frans. Pedro Seadi var ikke i tvil:

- Pave Frans er ungdommens pave. Han har moderne tanker om samfunnet, og han vil uten tvil modernisere den katolske kirken. Han er de fattiges pave, og han er kritisk til Brasil hvor politikerne skryter av den økonomiske veksten, men hvor ikke noe blir gjort for de aller svakeste, forteller han og får nikk på nikk fra de andre i gruppa.

Så kom Paven Like etter kl 17, kl 22 norsk tid, gikk det et sus gjennom folkemengden som hadde stilt seg opp langs gaten, hvor den berømte pavebilen skulle kjøre.

Alle så opp i lufta, hvor helikopteret med pave Frans var i ferd med å lande på det militære Fortet Copacabana. Pave Frans er omgitt av sikkerhet på alle kanter og bauger.

STRENGT SIKKERHETSOPPLEGG: Mer enn 20 000 militære og politi er utkommandert, og han har aldri mindre enn 700 soldater og politi rundt seg, samt to helikoptre hengende i lufta, når han er rundt i Rio på pavelige besøk. Her er marinefartøy utenfor Copacabana. Foto: Arne Halvorsen
STRENGT SIKKERHETSOPPLEGG: Mer enn 20 000 militære og politi er utkommandert, og han har aldri mindre enn 700 soldater og politi rundt seg, samt to helikoptre hengende i lufta, når han er rundt i Rio på pavelige besøk. Her er marinefartøy utenfor Copacabana. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

Mer enn 20 000 militære og politi er utkommandert, og han har aldri mindre enn 700 soldater og politi rundt seg, samt to helikoptre hengende i lufta, når han er rundt i Rio på pavelige besøk.

Og demonstrasjoner og manifestasjoner frykter den godeste Frans ikke. Det er han for så vidt vant med i sitt hjemland Argentina, og i hovedstaden Buenos Aires, hvor han var erkebiskop og primas for Den katolske kirken. Han talte stadig landets politikere imot, og president Cristina  Kirchner fikk ham etter hvert  langt opp i vrangstrupen. Jorge Mario Bergogli, som han egentlig heter, var ikke til salgs.

Ut og kjemp Den åpne pavebilen satte seg i bevegelse ned den 4 km lange Copacabana, mens menneskemassene ble stadig tettere og tettere. Pave Frans trakk opp sitt rolige og hyggelige smil, han vinket til høyre og til venstre.

Han stoppet bilen, hilste på mennesker, tok opp et barn som han velsignet, og hilste på noen eldre kvinner som hylte av glede, som om det var en rockestjerne de nettopp hadde hilst på.

Langsomt nærmet bilen seg den enorme scenene som var bygget opp i anledning besøket, og hvor pave Frans skulle hilse ungdommen som var samlet på stranden.

COPA CABANA: I sanda på Copa Cabana hadde noen laget en sandskulptur av Frans og Kristus. Foto: Arne Halvorsen
COPA CABANA: I sanda på Copa Cabana hadde noen laget en sandskulptur av Frans og Kristus. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

Det interessante er at pave Frans indirekte forsvarte de mange demonstrasjonene som rystet Brasil i juni måned, og som nå er i ferd med å endre landet til noe bedre:

- Det er riktig av ungdommen å sloss for sosiale likestilling, sloss mot urettferdighet og mot alle former for korrupsjon, formanet han ungdommen.

Bra for kirken Den katolske kirken i Brasil er i fritt fall, og ikke noe tyder på at det stopper her . Siden 1980 har oppslutningen falt fra 89 prosent til 64.6 prosent i 2010 (folketellingen).

Fremdeles er Brasil verdens største katolske land, men det begynner å skrante. Samtidig som katolikkene sliter, har de evangeliske retningene gjort et jafs med 22.2 prosent (folketellingen 2010).

Spørsmålet katolikkene i Brasil stiller seg er om pave Frans effekten vil stoppe fallet, og kanskje vinne tilbake noen tapte sjeler:

STORT OPPMØTE: Folk strømmet til for å se paven da han besøke Copa Cabana. Foto: Arne Halvorsen
STORT OPPMØTE: Folk strømmet til for å se paven da han besøke Copa Cabana. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

- Jeg tror ikke den katolske kirken vil vinne tilbake så mange, men jeg tror pave Frans kan stabilisere kirken på oppslutningen vi har i dag. Han har allerede begynt å rydde opp i økonomisk rot i pavestaten, han vil måtte ta et oppgjør med pedofili skandalene, og han må møte ungdommen på ungdommens egne premisser, forteller den katolske presten Joao, som vi møter under en paraply på Copacabana.

I HELIKOPTER: Paven ankom i helikopter. Foto: Arne Halvorsen
I HELIKOPTER: Paven ankom i helikopter. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer