Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han er uskyldig dømt

- Dommen over tidligere Aker-direktør Tor Bergstrøm i Airbus-saken er en tragedie. Det er en Liland-sak i miniatyr, sier advokat Cato Schiøtz til Dagbladet. Han ber riksadvokat Tor-Aksel Busch gjenoppta saken av eget tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schiøtz reagerer kraftig på at påtalemyndigheten ikke vil rette opp feilen som ble begått.

Tor Bergstrøm er den eneste i hele Airbus-komplekset som er blitt dømt for å ha en påstått gjenkjøpsavtale. Nå stiller flere og flere spørsmål ved gehalten i denne delen av dommen.

- Tor Bergstrøm er blitt utsatt for et justismord. Når påtalemyndigheten, som skal være objektiv, lar være å gjøre noe med denne saken, skyter man seg selv i foten.

Det er helt uforståelig at Økokrim ikke har en flau smak i munnen for den urett som her er begått, sier Schiøtz. Advokaten har sammen Ole Jacob Bae bred erfaring med justismord gjennom det tidkrevende arbeidet med å frikjenne Per Liland.

- Uskyldig dømt

Tidligere administrerende direktør Tore Henning Larsen i Carl Kierulf & Co ble frifunnet for gjenkjøpsavtaler i meklerfirmaet, mens Tor Bergstrøm, som styreformann, ble dømt for de samme forhold.

- Tor Bergstrøm er uskyldig dømt. Advokat Ole Nyfløt, som prosederte saken for Bergstrøm i byrett og lagmannsrett, er ikke i tvil.
- Det er helt uforståelig, og klart i strid med alminnelig rettsoppfatning at Bergstrøm, som den eneste, er domfelt på spørsmålet om gjenkjøpsavtale. Når administrerende direktør blir frifunnet, er det ingen logikk i at en styreformann blir dømt for det samme. Selv om dommer er individuelle, må det i disse tilfellene være de samme bevis som gjelder, sier Nyfløt.

Vil ikke ha ny sak

Han har jobbet med en gjenopptakelsesbegjæring for Bergstrøm. Advokaten anser det for helt sannsynlig at Bergstrøm vil vinne fram og bli renvasket i en eventuell ny rettssak.

Likevel blir ikke gjenopptakelsesbegjæringen sendt. Årsaken er at Bergstrøm vil legge saken bak seg.

Orker ikke rettferd?

- Jeg har forståelse for at Bergstrøm ikke ønsker flere runder i rettsapparatet. Han har tross alt sonet ferdig. Det dreide seg ikke om lang tid bak murene. Da ville det kanskje vært annerledes. Men det er et tankekors at man ikke orker å prøve rettferdighet, fordi det koster både tid og penger.

Dessverre virker det som om Økokrim heller ikke er spesielt interessert i å ta opp Bergstrøm-saken på nytt, beklager Nyfløt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!