Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han er veldig overrasket

Birkedal mener retten ikke har vurdert hans forklaring, og anker dommen.

ANKER: Trond Birkedal er funnet skyldig i seksuelt misbruk av en 15 år gammel gutt. Han vil anke dommen til Høyesterett. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ANKER: Trond Birkedal er funnet skyldig i seksuelt misbruk av en 15 år gammel gutt. Han vil anke dommen til Høyesterett. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Frp-topp Trond Birkedal er i lagmannsretten funnet skyldig i seksuelt misbruk av en 15 år gammel gutt. Arvid Sjødin, Trond Birkedals forsvarer, forteller at de allerede har bestemt seg for å anke dommen.

- Dommen er allerede besluttet anket, den beslutningen tok jeg for ham. Vi mener de har vurdert fornærmedes forklaring, men ikke tiltaltes forklaring, sier Sjødin til Dagbladet.

Han har snakket med Birkedal etter at dommen kom i dag, og forteller at han er overrasket over resultatet. Birkedal ble i februar i år frikjent for dette forholdet, men statsadvokaten valgte å anke.

Overrasket Trond Birkedal ble da også frikjent for seksuell handling med en annen 15-åring. Dette punktet ble ikke anket.

- Jeg har snakket med ham og han er jo betydelig overrasket. Han ble blankt frifunnet i tingretten, og nå blir han altså dømt med samme vitner og samme bevis. Det er klart han synes det er rart, sier Sjødin.

Sjødin peker på at når det kommer til spørsmålet om den fornærmedes troverdighet har retten lagt til grunn at han skal ha fortalt om hendelsen til flere personer like etter at det skjedde.

Utarbeider anke - Samtidig mener de at han ikke kan kalles oppmerksomhetssyk fordi han ventet såpass lenge med å anmelde. Det er selvmotsigende, ettersom han jo fortalte det til flere rett etterpå, sier Sjødin.

«Etter lagmannsrettens syn har det ingen vesentlig betydning for bevisvurderingen at fornærmede valgte â til pressen med sine opplysninger i stedet for å gå direkte til politianmeldelse» heter det i dommen.

- Man plukker faktum til det man kan bruke for å begrunne noe man allerede har bestemt seg for, sier Sjødin om dommen.

Han forteller at de nå skal arbeide med å utarbeide en anke, og deretter vente på svar på om Høyesterett vil ta opp saken.

Birkedal har innrømmet å ha filmet gutter med skjult kamera, og at det var med seksuelt motiv. Han har også forklart at han har massert flere gutter, og utgitt seg for å være en ung kvinne på internett, for å få bilder av nakne eller lettkledde unge gutter.

Birkedal har imidlertid hele tiden nektet straffskyld for det mest alvorlige av tiltalepunktet, det han nå er dømt for, at han forgrepet seg på en 15 år gammel gutt i 2008.

OVERRASKET: Trond Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin, forteller at han er veldig overrasket over dommen. Foto: Jacques Hvistendahl
OVERRASKET: Trond Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin, forteller at han er veldig overrasket over dommen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer