Han erstattet Kims henrettede onkel. Nå skal han selv være forvist etter Kina-tabbe

Plutselig forsvant Choe Ryong-hae.

UTE I KULDA: Choe Ryong-hae (65) har hatt høytstående stillinger i Nord-Koreas forsvar og regjerende parti helt siden han var 18 år gammel. Han kommer i tillegg fra en familie som har tjent diktatorfamilien i Nord-Korea lojalt i årevis. Da dette bildet ble tatt sommeren 2013 var han nestkommanderende for det nordkoreanske forsvaret med bare Kim Jong-un over seg på rangstigen. Nå har han forsvunnet fra offentligheten i Nord-Korea. Foto: REUTERS/Jason Lee/NTB scanpix
UTE I KULDA: Choe Ryong-hae (65) har hatt høytstående stillinger i Nord-Koreas forsvar og regjerende parti helt siden han var 18 år gammel. Han kommer i tillegg fra en familie som har tjent diktatorfamilien i Nord-Korea lojalt i årevis. Da dette bildet ble tatt sommeren 2013 var han nestkommanderende for det nordkoreanske forsvaret med bare Kim Jong-un over seg på rangstigen. Nå har han forsvunnet fra offentligheten i Nord-Korea. Foto: REUTERS/Jason Lee/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er verken fremmed for å avskjedige sine nærmeste medarbeidere eller familie på brutale måter.

For snaut to år siden skal den unge diktatoren ha henrettet sin en gang så innflytelsesrike onkel Jang Song-thaek. I etterkant skal han ha fulgt opp med å drepe hele onkelens familie, for å fjerne «barnevaktene» som ble oppnevnt av hans far for å passe på ham.

Jang Song-thaek og hans kone Kim Kyong-hui, hvis skjebne er ukjent, var ment å være Diktator-Kims nærmeste støttespillere i det lukkede regimet. Song-thaek ble sett på som Nord-Koreas nummer to og den viktigste forbindelsen til stormakten Kina.

Mannen som i ettertid skal ha tatt over disse rollene er partisekretær Choe Ryong-hae (65). Nå skal imidlertid han også ha falt i unåde hos Kim.

Forvist Det var i høst lykken skal ha snudd for den tidligere militære nestkommanderende Ryon-hae. Ifølge CNN opplyste sørkoreansk etterretning til landets parlament tidligere denne uka at Ryoun-hae er forvist fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

KINA-TABBE: Her møter Choe Royng-hay Kinas president Xi Jinping og hans kone Peng Liyuan under det offisielle besøket i Kina i september. Han var sendt til Kina for å diskutere forholdet de to landene imellom. Foto:  Xinhua/Sipa/NTB scanpix
KINA-TABBE: Her møter Choe Royng-hay Kinas president Xi Jinping og hans kone Peng Liyuan under det offisielle besøket i Kina i september. Han var sendt til Kina for å diskutere forholdet de to landene imellom. Foto: Xinhua/Sipa/NTB scanpix Vis mer

Ifølge den sørkoreanske politikeren Shin Kyung-min mener etterretningstjenesten i Sør-Korea at Ryoun-hae nå befinner seg på en gård på landsbygda, og at formålet med forvisningen er «videreutdannelse» for mannen som har hatt høytstående stillinger i forsvaret og politikken i diktaturer i nord i over 40 år.

Choe Ryoun-haes frafall fra offentligheten ble først oppdaget da han ikke stilte i begravelsen til en høytstående militærtjenestemann. Forvisningen fra hovedstaden skal ha skjedd i november.

Direkte uenigheter mellom ham og Kim eller et mislykket kraftverk-prosjekt oppgis av etterretningen som mulige årsaker for forsvinningen, men ffølge nyhetsbyrået Nikkei er det Choe Ryong-haes manglende diplomatiske triumfer som har ført til forvisningen.

Kina-fiasko Ryong-haes viktige rolle i Nord-Korea ble nemlig for alvor kjent da han møtte Kinas president Xi Jinping i 2013. I oktober i fjor dukket han også overraskende opp på avslutningsseremonien under Asialekene i 2014.

Han blir derfor ansett som en av de viktigste diplomatene for Kim-regimet, og hans siste offisielle besøk som landets offisielle utsending var til en stor militærparade i Kinas hovedstad Beijing i september i år.

Derfor mener Nikkei Kina kan ha spilt en utilsiktet rolle i det som er blitt Kim Jong-uns sist kjente politiske stunt.

MISLYKKET: Dette bildet er tatt i Pyongyang under en militærparade 9. oktober. Til venstre er Liu Yunshan, rangert som nummer fem i hierarkiet i det kinesiske kommunistpartiet. Til høyre er Choe Ryong-hae. Kim Jong-un så på det som en fiasko at landet ikke klarte å få en høyerestående politiker på offisielt besøk til landet.  Foto: Xinhua/Sipa/NTB scanpix
MISLYKKET: Dette bildet er tatt i Pyongyang under en militærparade 9. oktober. Til venstre er Liu Yunshan, rangert som nummer fem i hierarkiet i det kinesiske kommunistpartiet. Til høyre er Choe Ryong-hae. Kim Jong-un så på det som en fiasko at landet ikke klarte å få en høyerestående politiker på offisielt besøk til landet. Foto: Xinhua/Sipa/NTB scanpix Vis mer

Ryong-haes skal nemlig ha reist til Beijing med det ambisiøse oppdraget å få Kinas statsminister og nummer to i kommunistpartiets hierarki, Li Keqiang, til å delta på en militærparade i Pyongyang sammen med Kim Jong-un.

Det hele skal imidlertid ha endt som en pinlig affære for Kim ettersom president Xi Jinping ble stående med Sør-Koreas president Park Geun-hye - Nord-Koreas verste fiende.

Nord-Koreas diplomatiske oppdrag i Kina ble heller ikke vellykket, og Kim var ikke fornøyd med at Kinas representant på militærparaden i Pyongyang ble nummer fem i det kinesiske partihierarkiet.

Skylda ble ifølge Nikkei lagt på Choe Ryong-hae, noe som igjen førte til at han siden har forsvunnet fra den nordkoreanske offentligheten.

Lav terskel Nord-Korea ser på de diplomatiske båndene til Kina som svært viktige, og før den nå forviste partisekretæren hadde rollen som Kina-utsending, tilhørte oppdraget  den henrettede onkelen Jang Song-thaek.

LEVERTE BREV: Choe Ryong-hae var også på besøk i Moskva i fjor, og møtte både president Vladimir Putin og Russlands utenriksminister Sergej Lavror (t.h.). Han skal da ha levert et brev fra Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix
LEVERTE BREV: Choe Ryong-hae var også på besøk i Moskva i fjor, og møtte både president Vladimir Putin og Russlands utenriksminister Sergej Lavror (t.h.). Han skal da ha levert et brev fra Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix Vis mer

CNN påpeker at Choe Ryong-hae er blitt avsatt og gjeninnsatt tidligere.

- Om dette var alvorlig ville han blitt drept. Så lenge personen jobber hardt og aldri glemmer å erklære sin fulle lojalitet til myndighetene og diktatoren, blir de ofte kalt tilbake og gjeninnsatt i høytstående posisjoner, sier professor Andrej Lankov ved Kookmin-universitetet i Seoul til kanalen.

Det vil imidlertid ikke være overraskende om det ender verre for Choe Ryong-hae. Diktator-Kim har siden han tok over som landets leder i 2011 hatt en lav terskel for å henrette og forvise tjenestemenn.

I august kom det meldinger om at Nord-Koreas visestatsminister Choye Yong-gon (63) var blitt henrettet fordi han var uenig i Kims skogbrukspolitikk. Det har også kommet rapporter om at Kim tidligere i år skal ha beordret henrettelsen av 15 embetsmenn.