Han fant Svolder

Navn: Per Linge Alder: 57 år Yrke: Pedagog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er blitt mye tusenårsfeiring dette året, ikke minst i hovedstaden. Men i dag, 9.9.00, er det på dagen tusen år siden slaget ved Svolder, og det er faktisk noe av det sikreste vi kan si om fortida vår for så lenge siden. Men dagen er ikke gjenstand for mange store fakter. Vi må til Østfold, til munningen av Svinesund, for å finne en tusenårsmarkering i dag.

Ildsjelen Per Linge, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, mener han har funnet det mystiske gamle Svolder, som etablerte norske historikere for lengst har gitt opp. For 15. året på rad holder han i dag en historisk vandring i sitt Svolder, like ved Sponvika.

Per Linge karakteriserer sine Svolder-teorier som «ikke-omstridte teorier som ingen i fagmiljøene har tatt stilling til». Årsaken er selvfølgelig ikke minst at Per Linge aldri har publisert sine funn, andre steder enn på sine vandringer. Nå kan det bli en forandring på det. Linge arbeider med et manuskript til en stor internasjonal film om Olav Tryggvason, i samarbeid med den svensk-amerikanske Hollywood-regissøren og -produsenten Bo Svenson, slik vi tidligere har fortalt om her i avisa.

Pedagogen Per Linge skapte seg et navn innen sitt fag på 70-tallet da han skrev to bøker sammen med kollega Hans Petter Wille. De introduserte teorier om «Barn i arbeid, lek og læring», som den ene boka het, og åpnet øynene til norske pedagoger for det som i dag blir kalt den kulturhistoriske skole i pedagogikken. Med vitenskapelige teorier som Linge har brukt i sitt Svolder-prosjekt.

Det var navnet «Svaler» (som i dagens «Svalerødkilen»), som i sin tid vakte Linges nysgjerrighet. Det fant han på kart fra Karl 12.s tid, og i et skaldekvad som omhandlet nettopp slaget ved Svolder, der det heter Svàlthrar munni (Svolders munning).

Høydepunktet under dagens tusenårsfeiring ved Svolder-munningen blir operasangeren Knut Jørgen Moes utdrag fra Bjørnson/Griegs ufullendte opera «Olav Tryggvason», som Moe og komponisten Ragnar Søderlind nå har fullført, og som får premiere i Bergen seinere denne måneden. Vikingskipet «Gaia» stiller i rollen som kjempeskipet «Ormen Lange», med vikingskipet «Visur» i en mindre rolle. Og selv om ikke noen av disse to kan måle seg med «Ormen Lange», kan det fort bli sagastemning ute i Sekken, som denne fjorden heter i dag. Men noe blodig slag blir det neppe snakk om.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer