Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han får ansvaret for USAs tre kriger

Hovedoppgave for den nye forsvarssjefen? Hente hjem soldatene fra Irak.

 FÅR ANSVARET:  General Martin E. Dempsey blir amerikanernes nye forsvarssjef. Han får hovedansvaret for tre pågående kriger. Foto: EPA/U.S. ARMY / Sgt. ANGELICA GOLINDANO
FÅR ANSVARET: General Martin E. Dempsey blir amerikanernes nye forsvarssjef. Han får hovedansvaret for tre pågående kriger. Foto: EPA/U.S. ARMY / Sgt. ANGELICA GOLINDANO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama utnevnte i dag som ventet generalen Martin E. Dempsey til ny forsvarssjef. Oppgaven han står overfor er mildt sagt krevende. Generalen skal styre USA gjennom stormfylt farvann, nærmere bestemt tre kriger i muslimske land.

- General Dempsey forstår at militære resultater og politiske framskritt må gå hånd i hånd, sa Obama ifølge Reuters da han brukte selveste veterandagen på å informere om en ny forsvarssjef.

Allerede fra første stund ble det altså klart for Dempsey at han ikke bare kan tenke som en general. Hans innsats vil for eksempel være svært viktig for Obama i den kommende valgkampen. De tre krigene er en vond torn i presidentens øye, men samtidig må USA være en sterk aktør i verden.

- Trygt valg Dempsey får hovedansvaret for at de amerikanske styrkene skal trekkes ut av Irak på en sikker og grei måte. Han skal også så smått begynne planleggingen og uttrekningen av styrkene i Afghanistan, mens han samtidig er leder for en av de viktigste aktørene i Libya-krigen.

Den nye forsvarssjefen er en respektert veteran fra Irak-krigen og har vært hærsjef i en måned.

Valget av ham sees på som rimelig trygt av amerikanske analytikere, til tross for at presidenten egentlig skal ha ønsket seg James Cartwright som ny forsvarssjef.

- Han er en av vårt lands mest respekterte og krigserfarne generaler, sa Obama.

Del av trekløver «General Dempsey har ikke med seg noen synlig politisk bagasje og har ingen sterke kritikere mot seg hos de væpnede styrkene. De eneste bitre bemerkningene som ble uttrykt da han ble utnevnt, kommer fra dem som synes det er trist at han forlater stillingen som hærsjef», supplerer New York Times.

Dempsey vil sammen med to andre nyutnevnte danne Obamas viktige sikkerhetspolitiske trekløver. Med seg får han Leon Panetta (som innkasserte en enorm seier da han som CIA-sjef ledet arbeidet med å finne Osama bin Laden) og general David Petraeus. Panetta blir ny forsvarsminister mens Petraeus etterfølger ham som CIA-sjef.

- Vi vil bidra med alt som trengs for at vi skal nå målene i våre pågående konflikter, sier Barack Obama ifølge Reuters.

Men det er ikke bare de tre konfliktene som vil prege Dempseys virke. Forholdet til Pakistan regnes som svært viktig for USA, og det forholdet skranter. Kanskje ser det annerledes ut når Dempsey tiltrer. Avtroppende forsvarssjef Mike Mullen sier at dette har vært en av hans viktigste oppgaver.   Må tenke på Pakistan - Det er fortsatt mye å gjøre mellom nå og 1. oktober. Jeg venter meg fire veldig hektiske og utfordrende måneder, sier Mullen til Fox News om sin siste periode som øverste forsvarstopp.

- Vi går helt klart gjennom en vanskelig periode med Pakistan nå etter bin Laden-operasjonen, sier han.

Alle involverte benyttet selvsagt også dagens anledning til å hylle de amerikanske soldatene, «de beste landet har å by på», ifølge Obama.

- De fortjener intet annet enn det beste i retur, og det inkluderer ledelsen, slo han fast før han hastet videre til minnegravlunden Arlington der han la ned en krans ved krigsminnemerket.

 FIKK ROS:  Som seg hør og bør fikk den nye forsvarssjefen lovord av presidenten da han ble presentert for verden. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
FIKK ROS: Som seg hør og bør fikk den nye forsvarssjefen lovord av presidenten da han ble presentert for verden. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media