« Han får kjærlighetserklæringer fra 16 år gamle jenter, og støtte fra svenske familier»

Psykiater Terje Tørrissen beskriver Breiviks brevbunke som overveldende.

FÅR KJÆRLIGHETSBREV: Anders Behring Breivik mottar en overveldende mengde brev på cella, ifølge psykiater Terje Tørrissen.  Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FÅR KJÆRLIGHETSBREV: Anders Behring Breivik mottar en overveldende mengde brev på cella, ifølge psykiater Terje Tørrissen. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under framleggingen av den andre psykiatriske rapporten i retten i dag, kom den rettsoppnevnte psykiateren Terje Tørrissen med oppsiktsvekkende opplysninger om de mange brevene Anders Behring Breivik mottar på Ila.

- Jeg ba ham ta med noen av disse brevene, og leste inn noen av brevene på bånd, for dokumentasjon. Men det var umulig å lese inn alt, mengden var for overveldende, sier Tørrissen.

Han ga så retten noen eksempler på hva som dumper ned i Breiviks postkasse:

- Han får kjærlighetserklæringer fra 16 år gamle jenter, og støtte fra hele familier fra Sverige med beskjed om å «sköta om dig». Det er støtte både til ideologien og til terrorhandlingene, sier Tørrissen.

To drapstrusler Tidligere i dag var rettspsykiaterne også innom temaet. De sier at Breivik i samtale med de sakkyndige i vinter forklarte at han fikk alle typer henvendelser, hatbrev, kjærlighetsbrev og brev fra folk som vil omvende ham.

- Men det blir mer og mer støtteerklæringer, skal Breivik ha hevdet.

Breivik forklarte de sakkyndige at han svarte på så mange brev som mulig, men at «omfanget er for stort til å håndtere».

Han hevdet også, før Tørrissen og Aspaas avsluttet sine undersøkelser av ham i mars, å ha mottatt to konkrete drapstrusler.

Sender penger Brevene til Anders Behring Breivik begynte å komme allerede kort tid etter terrorhandlingene, men det tok en stund før terroristen selv fikk lese brevene, i og med at han satt på isolasjon, uten kommunikasjon med omverdenen.

Brevforbudet ble opphevet i desember, og da skal postsekken til Breivik ha talt 2-300 brev.

Ikke alle brev slipper gjennom. Politiet har stoppet et titalls brev til Breivik, blant annet får han ikke penger når folk sender ham det.