Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han får leve sitt liv i ufrihet bak lås og slå

Utøya-overlevende et lettet over at Breivik ikke anker.

LETTET:  Eivind Rindal (24) var ikke overrasket over at Breivik ikke anker. - Men man vet jo aldri hva den personen kan finne på å gjøre, sier han om massedrapsmannen.  Foto: Sveinung U. Ystad
LETTET: Eivind Rindal (24) var ikke overrasket over at Breivik ikke anker. - Men man vet jo aldri hva den personen kan finne på å gjøre, sier han om massedrapsmannen. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ingen tvil: 22. juli-saken er over, slo advokat Geir Lippestad fast utenfor Skien fengsel i ettermiddag.

Fristen for å anke Breiviks forvaringsdom går ut i dag, men massedrapsmannen står fast ved at han ikke vil benytte seg av denne.

- Jeg tror det er en stor lettelse videre å vite at vi har en rettskraftig dom og har satt et punktum for den delen av prosessen, sier Eivind Rindal (24) til Dagbladet.

22. juli fikk han med seg 11 andre AUF-ere og rodde fra Utøya i den lille båten «Reiulf» — en båt som til slutt sank fordi den var gjennomboret av kuler.

- Dette avslutter ikke saken, påpeker han derimot.

- Selv om det er et tydelig punktum for den rettslige delen, vil det ikke være noe alle som er berørt av Utøya vil bli ferdig med i en fei.  Mye av det som ble avdekket etter 22. juli, som svikten i beredskapen og at vi undervurderte farene fra dette ekstreme politiske miljøet, er overhode ikke ferdig, understreker han.

Lang prosess 24-åringen synes det er godt å nå kunnen bruke kreftene på andre ting.

- Det er klart det har vært en lang prosess, det har vært en god prosess for å bearbeide mange ting, men også en utmattende prosess. Jeg tror det er mange som puster lettet ut og sparer krefter til de mange andre slagene som kommer på andre arenaer, sier Ringdal, selv om han ikke var overrasket over at Breivik ikke anker.

- Det var signalisert tydelig ganske lenge, men man vet jo aldri hva den personen kan finne på å gjøre, sier han om massedrapsmannen. 

Eivind Rindal er fornøyd med at Breivik nå skal sone en forvaringsdom på 21 år.

- Selv om jeg innerst inne ville hatt ham tiltalt for forbrytelse mot menneskeheten så vil jeg si at det behovet samfunnet har for beskyttelse som er det viktigste. Da var dette den løsningen jeg hadde sett for meg som den beste mulige. Det er umulig å bruke straff for å veie opp for den uretten  som er begått her, sier han.

- Får leve sitt liv i ufrihet Gjerningsmannen bruker han ikke tid på å tenke på.

IKKE OVERRASKET:  Tore Sinding Bekkedal var ikke så bekymret for om Breivik ville anke eller ikke. - Brevik er borte for resten av livet uansett, sier han. Foto:Nina Hansen
IKKE OVERRASKET: Tore Sinding Bekkedal var ikke så bekymret for om Breivik ville anke eller ikke. - Brevik er borte for resten av livet uansett, sier han. Foto:Nina Hansen Vis mer

- Han får leve sitt liv i ufrihet bak lås og slå, forhåpentligvis ute av stand til å skade samfunnet vårt mer. Det er det jeg tenker om det. Hans problemer, gleder eller hva det måtte være er ikke mitt anliggende. Han har på uforståelig grunnlag forsøkt å ta livet av meg, og drept mange av mine venner. Hadde det ikke vært for det, hadde jeg ikke ofret ham en tanke. Jeg vil heller ikke bruke tid på å bekymre meg for hans ve og vel, eller hva han måtte føle, sier Rindal.

Borte for livet Også Tore Sinding Bekkedal overlevde Utøya-tragedien, men mistet flere venner på sommerleiren i fjor.

- Det var tydelig at ankefristen var et rent formalia. Jeg var ikke så bekymret for at det skulle komme en anke nå, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Breivik er borte for resten av livet uansett.

Robert Christensen, som mistet datteren Birgitte Smetbak på Utøya, ble ikke overrasket da Lippestad i går konkluderte en siste gang med at Breivik ikke vil anke dommen.

- Jeg har hele tiden visst at han ikke kom til å anke dommen. Han sa jo sjøl at om han gjorde det ville han bli oppfatta som en enda større tulling, sier Christensen.

TRODDE IKKE BREIVIK VILLE ANKE:  - an sa jo sjøl at om han gjorde det ville han bli oppfatta som en enda større tulling, sier Robert Christensen som mistet datteren på Utøya.
TRODDE IKKE BREIVIK VILLE ANKE: - an sa jo sjøl at om han gjorde det ville han bli oppfatta som en enda større tulling, sier Robert Christensen som mistet datteren på Utøya. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media