Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han får nå bare komme, det går sikkert bra

De gamle skiheltene Ove og Berit Aunli bor i bygda hvor Krekar tvangsbosettes.

NY «NABO» De gamle skiheltene Berit og Ove Aunli bor i Kyrksæterøra, hvor Mulla Krekar skal tvangsbosettes etter endt soning. FOTO: Per Løchen / SCANPIX
NY «NABO» De gamle skiheltene Berit og Ove Aunli bor i Kyrksæterøra, hvor Mulla Krekar skal tvangsbosettes etter endt soning. FOTO: Per Løchen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg lurer på hvorfor han blir sendt hit, det er vel kanskje noe spesielt med oss, sier Berit Aunli og ler.

Dagbladet snakker med den gamle skihelten like etter det ble kjent at mulla Krekar skal tvangsbosettes i bygda Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag, hvor hun bor sammen med sin mann Ove Aunli.

Kyrksæterøra ligger rundt ti mil, halvannen times kjøring, fra Trondheim. Krekar skal bosettes på Jarlen asylmottak. Han må til en hver tid befinne seg innenfor Hemne kommunes grenser, og pålegges meldeplikt til lokalt politi tre ganger i uka. Vedtaket gjelder foreløpig ut 2015.

- Får bare komme Aunli har allerede fått flere meldinger av venner og kjente etter at tvangsflyttingen ble kjent.

TIL SØR-TRØNDELAG: Mulla Krekar skal tvangsbosettes på Kyrksæterøra, ble det bestemt i dag. Her fra et fengslingsmøte i 2012. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
TIL SØR-TRØNDELAG: Mulla Krekar skal tvangsbosettes på Kyrksæterøra, ble det bestemt i dag. Her fra et fengslingsmøte i 2012. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- Vi har diskutert det litt på jobb, og vi rister jo litt på hodet og ser humoren i det. Vi må jo det. Vi må jo stole på at myndighetene har kontroll på det, og det tror jeg. Han får nå bare komme, det går nok sikket bra, sier Aunli.

Det bor mellom 1600 og 1700 mennesker i Kyrksæterøra sentrum, og Aunli beskriver det som et sted hvor alle kjenner alle. Rosenborg-spiller Pål André Helland er også fra bygda i Sør-Trøndelag.

«Neste gang jeg er hjemme skal jeg og Krekar spise middag på Kafé Koselig, før vi setter oss i baksetet på en BMW med en karsk #integrering,» skriver han på Twitter.

Instruks Regjeringen har i lang tid jobbet med hva de skal gjøre med Krekar etter endt soning. Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes tilbake til Irak hvor han risikerer dødsstraff og tortur.

Forrige uke sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) en instruks til Politidirektoratet om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet.

Ifølge instruksen skal utgangspunktet være et oppholdssted utenfor de store byene.

Det er politiet i Oslo som fikk ansvaret for å finne bosted, hvordan meldeplikten skal overholdes og hvem han skal kunne kommunisere med på hvilken måte.

Vil stanse Krekars advokat Brynjar Meling har varslet allerede forrige uke at han vil gå rettens vei for å stanse vedtaket dersom politiet beslutter å tvangsbosette Krekar langt unna Oslo.

- Stedet må ikke være lenger unna enn at han kan ha daglig kontakt med familien sin i Oslo. Alt annet vil være en krenkelse, sa han.

- Da kan han ikke ha lenger reisevei enn en til en og en halv time hver vei. Slik sett kan du ta en passer ut fra Oslo og sette en radius på maks seks til sju mil.

Krekar har kone og fire barn i Oslo. Meling sier det ikke er aktuelt for familien å flytte dit Krekar blir bosatt.

- Kona har jobb i Oslo.