Han får nesten EU-presidenten til å gråte, og har en «svakhet for kvinner» og Norge

Se tordentalene og les om mannen som har mobilisert Storbritannias «anti-EU-hær».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han leder det høyrepopulistiske Uavhengigthetspartiet (UKIP) i Storbritannia og i går sendte Nigel Farage sjokkbølger gjennom hele Europa i EU-parlamentsvalget.

For første gang i historien står verken De konservative eller Labour igjen som vinnerne av et nasjonalt valg i Storbritannia, skriver The Guardian.

Uavhengighetspartiet og Farage, som er uttalte EU-hatere ligger an til å få 28 prosent av stemmene til EU-parlamentsvalget, og dermed 22 seter i Europaparlamentet.

Treg start Farage er en tidligere konservativ politiker, og i 1993 var han med på etablere det innvandrings- og EU-kritiske Uavhengihetspartiet. I partiets første EU-valg oppnådde de en oppslutning på 1 prosent. Ved forrige europavalg i 2009, sikret partiet seg 16,5 prosent av stemmene.

- Folkets UKIP-hær har talt og levert omtrent det mest ekstraordinære resultat som har vært sett i britisk politikk på 100 år, sa Farage etter at han selv var gjenvalgt til EU-parlamentet i seint i går kveld.

Årets resultater er et entydig signal på at partiet under Farages ledelse har betalt seg. Farage ble først leder i partiet i 2006 og leder UKIP gjennom europavalget i 2009. I 2009 tok han en pause som partileder, for å forsøke seg som leder av Det britiske underhuset.

Der ble det nederlag for Farage, men han gjorde comeback som partileder i 2010. Siden den gang har hans anti-Euro-politikk og flammende taler sådd frukter blant britiske velgere. EU-skeptiske partier i flere europeiske land fikk også gjennomslag i valget.

- Karismaen til en fuktig klut I det første klippet i videoen øverst, som er hentet fra UKIPs egen YouTube-kanal, ser vi Farage med en voldsom tordentale i Europarådet. Her regelrett skjeller han ut Det europeiske råds Herman Van Rompuy. Han gjør rede for hva han mener om den belgiske EU-presidenten.

- Vi hører ordet president og forestiller oss en gigantisk global leder. En leder for 500 millioner mennesker. Så viktig at han tjener mer enn Obama. Jeg er redd for at vi fikk deg.

- Jeg beklager, men etter din forrige opptreden på talerstolen ... jeg vil ikke være frekk, men seriøst. Du har karismaen til en fuktig klut og utseendet til en lavtstående bankarbeider, sier Farage.

I tillegg mener Farage at belgiske Van Rompuy kommer fra et «ikke-eksisterende land.» Van Rompuy reaksjon kan best beskrives som sjokk, og det ser nesten ut som han skal felle en tåre. Farage møter både latter og rop fra salen.

Sterk EU-hater Farage og UKIP har aldri lagt skjul på at de ikke har mye til over for Den europeiske unionen. Han mener Island og Norge er gode eksempler å følge med EØS-avtalen.

- Ta Island som eksempel. Jeg er helt sikker på at Storbritannia kan gjøre det enda bedre, sa han i en debatt mot liberaleren Nick Clegg tidligere i vår.

Han siktet til at Norge og Island er blant landene som har fått til en frihandelsavtale med EU-landene gjennom EØS-avtalen, på tross av at vi ikke er medlemmer i Den europeiske unionen.

Han glemte kanskje å melde at Norge fortsatt må forholde seg kraftig til EU-byråkratiet.

Kone-kontrovers En av Farages største politiske kamper har vært å gi jobbene tilbake til det britiske folk.

Han mener Storbritannia har lidd unødvendig mye av EØS-avtalen med fri flyt av arbeidskraft innenfor Europa.

Dette har selvfølgelig ikke gått ubemerket hen blant politiske motstandere og kritiske journalister.

Farage har selv ansatt sin tyske kone Kristen Mehr som sin personlige sekretær. Dermed blir kona lønnet av skattebetalerne i EU, og Farage ble av mange betegnet som en hykler.

Da han ble spurt om ikke hun «stjal» britiske jobber, benektet Farage dette.

- Ingen andre kunne gjort jobben hennes. Hun jobber på tider som hindrer et sosialt liv sju dager i uka. Det er veldig forskjellig fra de hundretusener av menneskene som overflømmer den lavere delen av jobbmarkedet, sa Farage, ifølge BBC.

«Svakhet for kvinner» Kona Mehr er imidlertid ikke den eneste med en nær personlig relasjon har har ansatt i sin nærmeste politiske krets.

Farages pressetalskvinne, Annabelle Fuller, ble beskyldt for å ha hatt en affære med Farage og har også fått smakt den britiske tabloidpressen.

Under oppladningen til årets valgkamp ble Farage nok en gang tatt på senga av tidligere partikollega Nikki Sinclaire i europaparlamentet.

Hun spurte om det ikke var paradoks med arbeidsledigheten i Europa og Storbritannia, at han både hadde ansatt sin tidligere elskerinne og kone, skriver Daily Mail.

- Det vil jeg helst ikke svare på, sa Farage.

Farages UKIP-kollega i europaparlamentet, Godfrey Bloom, hadde bare dager i forveien hevdet at partilederen hadde en svakhet for kvinner.

- Vi har alle våre feil og svakheter. Min er øl, og jeg har aldri benektet det. Nigels er kvinner, og han har heller ikke benektet det, sier Bloom.

Fuller og Farage benektet forholdet, men etter ryktene om forholdet uttalte kona at hun og Farage kom til å diskutere påstandene.

Beundrer Putin I et intervju med magasinet GQ sitert i The Guardian, kommer Farage med godord til Russlands president Vladimir Putin.

Ifølge avisa er Putin den lederen i verden Farage beundrer mest. Han beundrer først og fremt Putin for måten han løste Syria-krisa.

- Måten han hånderte Syria-situasjonen var brilliant. Ikke at jeg beundrer ham politisk. Hvor mange journalister er i fengsel nå? spurte Farage retorisk.

Han understreket at han beundret Putin som en leder, og fordømmet annekteringen av Krim.

Angela Merkel fikk den lite flatterende beskrivelsen «utrolig kald».