Riksrettssaken mot Trump

Han får skylda

Forholdet mellom Donald Trump og advokat Rudy Giuliani skal nå slå sprekker, ifølge flere medier. Flere mener advokaten har skylda for riksrettssakene.

FRYST UT: Ifølge flere kilder blir Rudy Giuliani fryst ut fra Det hvite hus. Foto: Matt Slocum / AP / NTB
FRYST UT: Ifølge flere kilder blir Rudy Giuliani fryst ut fra Det hvite hus. Foto: Matt Slocum / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble det klart: Donald Trump blir den aller første presidenten som blir stilt for riksrett to ganger.

Gjentatte ganger har han hevdet at valget ble stjålet fra ham, og nå får han skylda for å ha hauset opp demonstrantene som stormet Kongressen 6. januar.

Ti republikanere stemte for riksrett mot presidenten, som nå føler seg sviktet av sine egne. Han skal ha isolert seg i Det hvite hus, mens han er «sint på alle».

Det er advokat Rudy Giuliani som har frontet Trumps forsøk på å endre valgresultatet. Siden november har han levert inn søksmål på søksmål på vegne av presidenten.

Nå skal dette tette forholdet mellom presidenten og advokaten ha slått sprekker, melder flere amerikanske medier, som viser til kilder tett på administrasjonen.

KONGRESSEN: En video som florerer på nett viser en kvinne med rosa lue stikke hodet gjennom det knuste vinduet i Kongressen. Her forteller hun inntrengerne hvor de skal gå. Kvinnen blir omtalt som « The bullhorn lady». VIDEO: TWITTER Vis mer

Uenighet om lønn

Det skal ikke bare være Trump som er irritert på Giuliani, men også en rekke personer i Trump-administrasjonen gir advokaten skylda for begge riksrettssakene mot presidenten.

Blant dem er Trumps svigersønn, Jared Kushner, ifølge The New York Times.

The Guardian skriver at ansatte i Det hvite hus har fått beskjed om å ikke ta telefonen når Giuliani ringer.

Ifølge flere medier skal det være uenighet knyttet til advokatens lønn. Advokaten skal ha fakturert Trump-kampanjen 20 000 dollar per dag for sine juridiske tjenester.

Giuliani har nektet for at summen er riktig, men The Guardian skriver at det finnes skriftlig bevis på at summen stemmer.

Ifølge Washington Post nekter Trump nå å betale.

En del av forsvaret

Samtidig skal den avtroppende presidenten ønske å fjerne all tvil om forholdet til advokaten. I mangel på sin egen Twitter-konto, som er sperret på livstid, skal Trump ha overtalt sin rådgiver, Jason Miller, til å ta til tastaturet.

På Twitter skrev Miller at han nylig hadde snakket med president Trump, og at «han sier at Rudy Giuliani er en fin fyr og en patriot som viet tjenestene sine til landet vårt! Vi elsker alle Amerikas advokat!».

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Trump skal også ha bedt sine rådgivere om å «ikke undervurdere ham (Giuliani)».

Ifølge CNN er det fortsatt forventet at Giuliani skal spille en rolle i forsvaret av Trump i forbindelse med riksrettsaken, men han skal ha blitt utelatt fra flere samtaler den siste tida.

NÆRT FORHOLD: Rudy Giuliani og Donald Trump har hatt et nært forhold i mange år. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB
NÆRT FORHOLD: Rudy Giuliani og Donald Trump har hatt et nært forhold i mange år. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Vis mer

«Pitbull»

Giuliani blir omtalt som Donald Trumps egne «juridiske pitbull», et kallenavn han fikk under Russland-etterforskningen.

Få har gjort så mye for presidenten som Rudy Giuliani, som har stått fjellstøtt ved hans side gjennom anklager om valgfusk.

- Den typiske rollen som juridisk rådgiver er å fortelle klienten den tøffe sannheten og ta dem vekk fra risiko. Det ser ut til at Rudy i stedet forteller klienten nøyaktig hva han vil høre og fører ham mot risiko til de begge går opp i flammer, sier Matthew Sanderson, en republikansk advokat, til NY Times.

Giuliani får også deler av skylda for opptøyene i Kongressen. Han risikerer derfor å bli kastet ut av advokatforeningen i delstaten New York.

I en 37 minutter lang video, publisert onsdag, hevder advokaten at antifa-aktivister var involvert i opptøyene. Denne konspirasjonen har også spredt seg i Trump-kretser.

- Demonstrasjonen endte til en viss grad opp som en slags svingdør for å skape noe annet, som presidenten ikke hadde noe med å gjøre, sier han i videoen.

Ny advokat

Det er lite trolig at Trump kommer til å bli stilt for riksrett før etter at han er ferdig som president.

Joe Biden overtar 20. januar, og Senatet har neste møte 19. januar. Det er Senatet som nå skal behandle riksrettsspørsmålet. Der trengs to tredjedels flertall for å felle ham.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen.

Ifølge Reuters vurderer Trump å ansette jussprofessor John Eastman i teamet som skal forsvare ham i riksrettssaken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer