Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han fikk 11 mill. for to fiaskoer

To ganger de siste fire åra har næringslivstoppen Tor Lægreid forlatt toppjobber etter sviktende resultater. Han har fått to sluttpakker til en samlet verdi på 11 millioner kroner som takk for innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): 2001: Lægreid slutter som toppsjef i Sparebank1-gruppen i Oslo. De foregående åra hadde underskuddene i bankgruppa vokst seg større og større. Men Lægreid fikk med seg en sluttpakke på tre årslønner, fem millioner kroner.

Da hadde han allerede takket ja til en ny jobb i Tromsø.

Styreplass

Februar 2005: Lægreid forlater - angivelig frivillig - jobben som toppsjef i hurtigruteselskapet TFDS og blir erstattet av Henrik Andenæs. De siste åra har de økonomiske resultatene i rederiet vært svært dårlige.

Men Lægreid får etter forhandlinger med styreleder Ole Lund med seg en sluttpakke verdt seks millioner kroner.

Det dreier seg blant annet om etterlønn og fire millioner i «pensjonsforpliktelser». Han skal dessuten være sikret inntekter gjennom styrearbeid og konsulentbistand for TFDS, noe som skal gi ham 500 000 i året de neste tre åra.

-  Jeg er på ingen måte fornøyd med de resultatene som er oppnådd, og som øverste leder må jeg ta min del av ansvaret. Det har jeg gjort ved å fratre min stilling, skriver Lægreid selv i en kort pressemelding.

Lægreid ber om ro og vil ikke kommentere avgangen ytterligere.

Det vil derimot TFDS-aksjonær Ola Giæver:

-  Sluttpakken er særdeles uheldig. Når kapteinen på ei skute ikke lenger har tillit, bør han vel heller ikke sitte i styrerommet eller gjøre utredninger for selskapet. Dette er meningsløst!

Også mange andre småaksjonærer som har tapt verdier, er forbauset over sluttpakken.

-  Det dette vitner om, er ikke bare en leder som viser mangel på skjønn, men et udugelig eierskap, representert ved blant andre Sparebank1 Nord-Norge, Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. Ved å inngå denne type sluttavtaler viser eierne hvorfor også de selv - og ikke bare direktørene i TFDS - mangler tillit i investormiljøene.

To blir en?

Den tidligere storaksjonæren

Giæver solgte seg ned for ett år siden og eier nå bare en mindre aksjepost. Han frykter nå at stoltheten i nordnorsk næringsliv vil bli stykket opp og solgt.

-  Kan redningen være å slå seg sammen med det andre nordnorske hurtigruteselskapet, OVDS i Narvik?

-  Hvem vil slå seg sammen med et selskap som går så dårlig? TFDS er en oppkjøpskandidat, ikke en fusjonskandidat.

FEITE FALLSKJERMER: Hurtigruta gikk på grunn under Tor Lægreids ledelse, men han får godt betalt når han nå går fra borde.