Han fikk en mill.

I tillegg til lønnshoppet på over en halv million, kommer en bonus på 400 000 kroner. Og LO-pampene i Hydros styre, de stemte for lønnshoppet til den tidligere pådriveren for moderasjonslinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både tidligere LO-leder Leif Haraldseth og de to andre mektige LO-kjempene som representerer de ansatte i Norsk Hydros styre godtok i virkeligheten Myklebusts lønnsøkning på 25 prosent. I tillegg kommer en bonus som utgjør godt over 400000 kroner.

Leif Haraldseth, LOs mangeårige mektige leder og nestleder, nå fylkesmann i Buskerud, toer sine hender overfor generaldirektør Egil Myklebusts 25 prosents lønnsøkning fra 2,3 til 2,8 millioner kroner, som Dagbladet skrev om onsdag før påske. Som styremedlem i Norsk Hydro gjennom ni år må Haraldseth bære sin del av ansvaret for Myklebusts kraftige lønnsøkning.

Kan få mer

Medregnet bonusen vil Myklebust kunne innkassere minst 3,2 millioner kroner i år. I tillegg kommer enda et mulig lønnstillegg i år.
Bonusen, som vil bli utbetalt for første gang i år, er basert på resultatet Hydro har levert sine eiere under Myklebusts ledelse de to siste åra. Med sine 51 prosent er staten majoritetsaksjonær i Hydro.

Fram til i fjor var det Hydros styreformann som hvert år tok beslutningen om generaldirektørens lønnsøkning, men i fjor ble et utvalg på tre av styrets medlemmer nedsatt i et «generaldirektørkompensasjonsutvalg» som fikk i mandat å utrede og fastsette Myklebusts betingelser. Tidligere styreformann Torvild Aakvaag, nåværende styreformann Einar Kloster og styremedlem Benedicte Berg Schilbred satt i dette utvalget.

Verken de ansattes representanter eller den tidligere mektige LO-lederen Leif Haraldseth motsatte seg at utvalget skulle få fullmakt til å fastsette betingelsene. For de ansatte i Hydros styre sitter blant andre de mektige LO-pampene Per Wold, som er leder av Herøya Arbeiderforening, og Odd Semstrøm, som er leder av Årdal kjemiske fagforening.

- Styrets medlemmer er blitt enige om at det bare er styrets formann eller generaldirektøren selv som kommenterer dette. Derfor vil jeg ikke si noe, sier Leif Haraldseth til Dagbladet.

- Er dette den tidligere LO-lederens måte å vaske hendene på?

- Det er kanskje derfor jeg velger å ikke si noe. Jeg er i den situasjon at det å sitte i Hydros styre ikke alltid er like behagelig. Det er det eneste jeg vil si.

Vedtatt enstemmig

Den mektige lederen for Herøya Arbeiderforening, Per Wold, hevder at hans reaksjon da han i fjor sommer ble kjent med Myklebusts lønnsøkning, var at «dette vil jeg ikke være med på», men han innrømmer at beslutningen om å overlate generaldirektørens lønnsøkning til tremannsutvalget ble vedtatt enstemmig i Hydros styre.

- Det var en viss diskusjon om utvalget, men ingen stemte imot, sier Wold.

- Hvis en sammenlikner med vanlige arbeiderlønninger, tjener Myklebust i måneden det en vanlig arbeider tjener på et helt år. Men det er likevel ingen enorm fordømmelse blant medlemmene. De fleste forstår at vi må betale generaldirektøren en ordentlig lønn. Det er ingen hemmelighet at tillitsmannsapparatet i Hydro er kjempefornøyd med Egil Myklebust. Til tross for kraftige omstillinger har vi ikke hatt oppsigelser i Norge. Det er det ikke mange som kan vise maken til, sier Per Wold.

- Vil forsure klimaet

Han mener likevel at en lønnsøkning på 25 prosent er altfor mye og vil forsure klimaet når lønnsforhandlingene starter 11. mai.

- Selv om de fleste ser at de ikke kan få 25 prosent, vil styrken i kravene øke som følge av dette. Spørsmålet blir også hvordan de øvrige direktørene og mange ledere skal lønnes. Mange mener at generaldirektørens lønn er grei, men saken blir en helt annen hvis det store antallet direktører i Hydro skal komme etter. Det er ikke greit, sier Wold.

Egil Myklebust er på cruise i Karibien, og var i går ikke tilgjengelig for kommentarer.