Han fikk rett om Espen Barth Eide

Amerikansk ambassadør mente den påtroppende forsvarsministeren var en maktfaktor i regjeringen og en stjerne i Arbeiderpartiet.

FIKK RETT: USAs ambassadør Benson K. Whitney (t.h.) skrev i et internt ambassadedokument i 2008 at Espen Barth Eide ville bli statsråd. I dag fikk han rett, og Barth Eide nøkkelen til Forsvarsdepartementets kontorer. Foto: Lise Åserud/Scanpix
FIKK RETT: USAs ambassadør Benson K. Whitney (t.h.) skrev i et internt ambassadedokument i 2008 at Espen Barth Eide ville bli statsråd. I dag fikk han rett, og Barth Eide nøkkelen til Forsvarsdepartementets kontorer. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Espen Barth Eide har vært statssekretær i både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet de siste seks åra, og i et notat fra daværende USA-ambassadør i Oslo Benson K. Whitney til amerikansk etterretning, datert sommeren 2008, betegnes han som en av de mektigste politikerne i det norske regjeringsapparatet, svært kompetent

I notatet, publisert av Wikileaks, skrev Whitney at han hadde fått informasjon fra sine kilder kildene om at Barth Eide på mange måter var Norges egentlige forsvarsminister allerede da, istedenfor for daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som fikk betegnelsen «svak».

- Vil ende opp i ministerpost Notatet fra 2008 bar tittelen «Statssekretær Espen Barth Eide - maktfaktor i Forsvarsdepartementet (FD) og stigende stjerne i Arbeiderpartiet», og var en analyse av den erfarne politikeren.

I notatet går det fram at ambassadøren ikke tror Barth Eide vil stoppe opp som statssekretær, og tror nettopp at han vil ende opp i en ministerpost - slik som i dag:

- Hans bånd til UD, tankesmier, ideelle organisasjoner og FN, i tillegg til hans nåværende stilling, vil sannsynligvis munne ut i en ministerpost i en framtidig Ap-regjering eller en høythengende stilling i FN eller EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer