FIKK RETT: USAs ambassadør Benson K. Whitney (t.h.) skrev i et internt ambassadedokument i 2008 at Espen Barth Eide ville bli statsråd. I dag fikk han rett, og Barth Eide nøkkelen til Forsvarsdepartementets kontorer. Foto: Lise Åserud/Scanpix
FIKK RETT: USAs ambassadør Benson K. Whitney (t.h.) skrev i et internt ambassadedokument i 2008 at Espen Barth Eide ville bli statsråd. I dag fikk han rett, og Barth Eide nøkkelen til Forsvarsdepartementets kontorer. Foto: Lise Åserud/ScanpixVis mer

Han fikk rett om Espen Barth Eide

Amerikansk ambassadør mente den påtroppende forsvarsministeren var en maktfaktor i regjeringen og en stjerne i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Espen Barth Eide har vært statssekretær i både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet de siste seks åra, og i et notat fra daværende USA-ambassadør i Oslo Benson K. Whitney til amerikansk etterretning, datert sommeren 2008, betegnes han som en av de mektigste politikerne i det norske regjeringsapparatet, svært kompetent

I notatet, publisert av Wikileaks, skrev Whitney at han hadde fått informasjon fra sine kilder kildene om at Barth Eide på mange måter var Norges egentlige forsvarsminister allerede da, istedenfor for daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som fikk betegnelsen «svak».

- Vil ende opp i ministerpost Notatet fra 2008 bar tittelen «Statssekretær Espen Barth Eide - maktfaktor i Forsvarsdepartementet (FD) og stigende stjerne i Arbeiderpartiet», og var en analyse av den erfarne politikeren.

I notatet går det fram at ambassadøren ikke tror Barth Eide vil stoppe opp som statssekretær, og tror nettopp at han vil ende opp i en ministerpost - slik som i dag:

- Hans bånd til UD, tankesmier, ideelle organisasjoner og FN, i tillegg til hans nåværende stilling, vil sannsynligvis munne ut i en ministerpost i en framtidig Ap-regjering eller en høythengende stilling i FN eller EU.

- Står mye rart i dokumentene Nå sier den påtroppende forsvarsministeren følgende til Dagbladet om spådommene fra amerikanerne:

- Det står mye rart i amerikanske dokumenter. Man får tro det man vil, sier Barth Eide til Dagbladet.

Espen Barth Eide kom hjem til sine egne da han overtok nøklene av avtroppende forsvarsminister Grete Faremo i Forsvarsdepartemetnet klokka 13.30 i dag.

- Det er som å komme hjem. Jeg er glad for at jeg overtar etter Grete Faremo, for da vet jeg at jeg kommer til et ryddig departement. Jeg har jo jobbet i de to foregående forsvarsdepartementene, og har vært med på å bygge de langvarige, strategiske planene gjennom to erklæringer. Jeg har foreløpig ingen planer om å endre noe, barevidereføre det som allerede er iverksatt, sier han til Dagbladet.

- Jeg går til denne jobben med ærbødighet og alvor. Dette er en spennende og tung oppgave, sier han videre.

Landet 15 minutter før statsråd Avtroppende forsvarsminister og påtroppende justisminister Grete Faremo sier at det er en vemodig dag.

- Det er vemodig å forlate noe du trives med. Det har vært en glede å gå på jobb hver dag i Forsvarsdepartementet. Velkommen til disse kontorene som du kjenner så godt. Når det er du, Espen, som overtar nøklene, kjennes det trygt, sie Faremo.

Barth Eide fikk en telefon fra statsminister Jens Stoltenberg for litt over et døgn siden, der han spurte om han ville overta for forsvarsminister. Da var han i Brasilia, og den største utfordringen var da å komme hjem til Norge tidsnok for statsråd. Til Dagbladet utenfor Slottet kunne han fortelle at han landet på Gardermoen et kvarter før statråd startet.

Men Barth Eide hadde rukket å kjøpe blomster til den avtroppende forsvarsministeren.

Blant annet vil en av hans første store arbeidsoppgaver bli å overta forsvarssjef Harald Sundes fagmilitære råd for det framtidige forsvaret.

SOM Å KOMME HJEM: Her sitter påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide i stolen som inntil nå har tilhørt avtroppende forsvarsminister Grete Faremo. - Det er som å komme hjem, sier Barth Eide.
Foto: Berit Roald / Scanpix
SOM Å KOMME HJEM: Her sitter påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide i stolen som inntil nå har tilhørt avtroppende forsvarsminister Grete Faremo. - Det er som å komme hjem, sier Barth Eide. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer