- Han filmet hele turen. Det resulterte i at vi hadde bevis for uforsvarlig kjøring

Latvieren fikk 10 000 i bot og kjøreforbud i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag forrige uke fikk politiet i Hordaland flere meldinger fra bekymrede bilister som hadde observert en trailer som kjørte uforsvarlig.

Bjørn Inge Aarsand, politioverbetjent i Hardager lensmannsdistrikt, forteller at politiet fikk seg en overraskelse som gjorde arbeidet litt lettere da de stoppet den latviske mannen (40) på fylkesvei 134 ved Fjæra, omtrent tre mil sørøst for Odda.

- Han hadde filmet hele turen sin. Vi vet at det er vanlig hos utenlandske sjåfører for å kunne dokumentere sin uskyld hvis noe skjer. I dette tilfellet resulterte det i at vi satt på beviset for at han hadde kjørt uforsvarlig, sier Aarsand til Dagbladet.

- Noen av forbikjøringene du ser i videoen er helt klart ikke forsvarlige, sier han.

Det var Bergens Tidene som først skrev om saken.

Mente han hadde kontroll Aarsand forteller at polititjenestemennene som stoppet latvieren først inndro førerkortet, men at han senere fikk det tilbake slik at han kunne kjøre tilbake til Latvia.

Mannen, som også tidligere har blitt stoppet for lignende forhold i samme kjøretøy uten å bli straffet, har nå fått et kjøreforbud i Norge på seks måneder. Han har også fått en bot på 10 000 kroner.

- Han erkjente forholdene, og godtok boten. Selv hadde han en annen vurdering av situasjonen enn politiet. Han mente han hadde god utsikt og kontroll da han kjørte forbi, sier Aarsand.

Aarsand forteller at hastigheten ikke skal ha vært noe tema, men at det er de uforsvarlige forbikjøringene som er problematisk.

- For eksempel på Haukeli er forholdene utfordrende i den forstand at at det er svingete, og periodevis veldig smale veier. Nå på sommeren er det også mye ferietrafikk, med campingvogner og lignende, som gjør det vanskeligere å kjøre der.

- Opprørt Robert Aksnes, direktør for næringspolitiske og juridiske spørsmål i Norske lastebileierforbund, har sett videoen og er oppgitt over det han ser.

- Norsk lastebileierforbund jobber mye med trafikksikkerhet blant egne medlemmer, og derfor blir jeg opprørt når jeg ser noen som utsetter meg og deg og de vi kjenner for slik fare i trafikken. Vi vil ikke møte sånne langs veien, uansett nasjonalitet, sier han.

- Slik kjøring ødelegger omdømmet for alle som jobber i bransjen, og det fortjener de ikke. Vi tar sterk avstand fra slik kjøring.

Aksnes mener politiet fortjener honnør, men reagerer på at boten er såpass lav.

- Norske sjåfører kunne fått en bot på 30 000 kroner. I dette tilfellet kunne boten gjerne vært høyere. «Norske bøter» vil kunne virke preventivt, sier han.

- Vi har sett en økning av grove overtredelser, og dessverre står utenlandske sjåfører for mesteparten av disse.